Najavljamo ZADNJO premiero v sezoni V SAMOTI BOMBAŽEVIH POLJ

Bernard Marie Koltes

V SAMOTI BOMBAŽEVIH POLJ

Režija: Ivica Buljan

Igrata: Marko Mandić in Robert Waltl

Dramaturginja: Diana Koloini

Scenografija in oblikovalec svetlobe: son:DA

Kostumografinja: Ana Savić Gecan

Avtorja glasbe: Nenad Sinkauz in Alen Sinkauz

Oblikovalec zvoka: Miroslav PIškulić

Prevajalka: Suzana Koncut

Lektor: Simon Šerbinek

Asistenti pri scenografiji: Eve Ormisson, Paula Bučar, Matis Mäesalu

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Anže Kreč, David Cerar, Ivan Waltl in Blaž Mahkota

Garderoberka in vodja predstave: Rosana Knavs

 

Mini teater.Koltès. Nova dimenzija gledališča.

 

Mini teater je v krajino slovenske umetnosti postavil svojo hišo v trenutku, ko so estetike osemdesetih, po zenitu v devetdesetih, zaživele z novo generacijo režiserjev.

Baročno vizualno gledališče, retroavantgarde, postpolitični teater in formalistična raziskovanja na eni strani, in Mini teater kot novo, skrajno mejno mesto, ki temelji na tradiciji evropskega umetniškega gledališča od Petra Brooka, Ariane Mnouchkine, Giorgia Strehlerja, Patricea Chéreauja, Anatolija Vasiljeva ter ameriških avantgard od Living Theatra do Ellen Stewart, na drugi.

Mini teater vse od začetka pozorno izbira svoje pesnike, glasove neke druge realnosti. Rimbaud, Heiner Müller, Elfriede Jelinek, Melville, Jean Genet, Tomaž Šalamun, najprej in največkrat pa Bernard-Marie Koltès. Glede na evropske običaje, da mora imeti vsako gledališče v preddverju doprsni kip »svojega« avtorja, je Mini teater postal ekskluzivni Koltèsov dom – tudi v svetovnih okvirih.

Tudi dvorana na Križevniški ulici 1 v Ljubljani nosi njegovo ime. Režiser Mini teatra Ivica Buljan je strastni Koltèsov inscenator, izjemen tudi v svetovnih okvirih. Prevajal ga je, prirejal njegova dela in bil dramaturg, na oder je postavil besedila Noč čisto na robu gozdov, Vrnitev v puščavo, Marš, Pijani proces,Sallinger,Dan umorov v zgodbi o Hamletu,Dvoboj med črncem in psi,Nickel Stuff.

Nad celotnim odnosom Buljan-Koltès-Mini teater lebdi tekst V samoti bombaževih polj.  Zaradi prijateljstva s Françoisom Koltèsom, Bernard-Mariejevim bratom, smo lahko v nekaterih primerih izvedli svetovne praizvedbe njegovih besedil, Samota pa med njimi ostaja kot črni biser. Umetnina osemdesetih, slogovno dovršeno delo s konca minulega stoletja, dialog med Dilerjem in Kupcem, na izredno precizen, vendar tudi pretanjeno metaforičen način piše zgodovino našega časa, zgodovino, sezidano na trgovini, na libidinalni ekonomiji. Kadar ne vemo, kaj je povod za deal, s čim se trguje, nismo prikrajšani za lepoto, strast, za žalost ob umanjkanju in srečo ob pridobitvi želene stvari ali osebe. Buljan se v Samoti srečuje s, kot sam pravi, svojima najpomembnejšima igralcema, Robertom Waltlom in Markom Mandićem. Robert Waltl od ustanovitve Mini teatra igra Noč čisto na robu gozdov, ranljiv monolog o osamljenem tujcu v deževni noči, obkroženem z dilerji, kurbami, pijanimi mimoidočimi, Arabci. Buljan pravi, da je to Waltlova »emblematična vloga«. Marko Mandić je v Sallingerju in pozneje v njegovi radikalni inačici Ma and Al ustvaril lik ameriškega veterana, ki je enega sina izgubil, drugi pa pred njegovimi očmi izginja v negotovih igralskih vodah. Zaradi Mandićeve pogumne interpretacije je to delo nepozabno.
Dva igralca in njun režiser se bodo v iskanju skrivnostne »robe« srečali v okolju ogromne tovarniške hale v Kidričevem.
Robert Waltl, direktor Mini teatra.

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnih evropskih projektov »Puppet Nomad Academy 3« in "Nomadi lepote", ki ju sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

             

Koprodukcija: Mestno gledališče Ptuj, Mini teater Ljubljana, Novo kazalište Zagreb in Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture

 

Premiera: 21. junij 2012, ob 21. uri v Hali B - Talum Kidričevo.

Ponovitve: 22., 23. 29. in 30. junija 2012, ob 21. uri v Hali B - Talum Kidričevo

Premiera v Ljubljani oktobra 2012