Mini teater na mednarodnem gledališkem festivalu VALISE v Lomži na Poljskem

Na že 25. mednarodnem gledališkem festivalu Valise v Lomži na Poljskem, ki zaseda pomembno mesto na mednarodnem koledarju evropskih kulturnih in umetniških dogodkov, in bo potekal vse do 16. junija, bo Mini teater z Mizico, pogrni se nastopil to sredo, 13. junija 2012, ob 9.30, predstava Mareka Bečke pa bo nato že konec meseca v Ljubljani otvorila tudi 14. mednarodni festival Mini poletje in v okviru njega tudi veliko razstavo Poljsko lutkarstvo v Narodnem muzeju Slovenije.

Kot pove že sam naziv festivala Valise (majhen kovček ali potovalka) na festivalu sodelujejo tiste predstave, ki lahko vso svojo predstavo predstavijo skorajda le »v enem kovčku«. Mini teater, ki že leta izjemno uspešno predstavlja mnoge svoje kakovostne komorne predstave na različnih festivalih po svetu, pa kot pomemben udeleženec festivala tako omogoča ne le hitrejše kroženje novih zamisli, ampak spodbuja tudi iskanje in izmenjavo inovativnih scenografskih rešitev, ki jih tudi sam v svojih predstavah iz leta v leto le še dodatno razvija, dopolnjuje in nadgrajuje.

Predstava režiserja Mareka Bečke, ki je pred dobrima dvema tednoma na 19. mednarodnem festivalu otroškega gledališča Subotica v Srbiji za izvirno in humorno priredbo Mini teatrove Sneguljčice prejel tudi nagrado za najboljšo režijo,bo konec meseca, 27. junija 2012, otvorila tudi 14. mednarodni festival Mini teatra za otroke, Mini poletje, saj bo Mini teater tudi letos poskrbel za nove nepozabne poletne mesece lutkovnih predstav, mnoga gostovanja in brezplačne ustvarjalne delavnice za otroke.

S predstavo, v kateri navdušujeta Aljaž Jovanović in Jose pa bo 27. junija 2012 Mini teatersočasno otvoril tudi razstavo Poljsko lutkarstvo v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani, ki bo vse do konca julija omogočala vpogled v najpomembnejša umetniška prizadevanja poljskega lutkovnega gledališča.

 

MIZICA, POGRNI SE

Klasična pravljica, ki velja za eno najlepših in najbolj priljubljenih na svetu, v duhoviti in samosvoji posodobitvi češkega režiserja Mareka Bečke. Odlični mladi igralec  Aljaž Jovanović  in znani glasbenik Jose z energično sodobno glasbo in v živo izvajanimi songi ustvarjata  nepozabno predstavo. V predmestju je stala hiša, v kateri so živeli očka, sin Miha in koza, ki je vedno lagala. Miha, ki je bil zaljubljen v Marjetko, si je nekega dne prislužil čarodejno mizico, zlato ovco in gorjačo, ki kaznuje tatove in lažnivce.

Jacob in Wilhelm Grimm

Priredba in režija: Marek Bečka

Igrata: Jose in Aljaž Jovanović/alt. Rok Kunaver

Glasba: Jose             

Likovna zasnova: Robert Smolik

Igrano-lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let.

Premiera: Januar 2008

 

Festival Mini poletje poteka v okviru programa Mini teatra in mednarodnega projekta Lutkovna nomadska akademija 3 (Puppet Nomad Academy 3), katerega nosilec je Mini teater in ki ga sofinancira Evropska komisija, Program Kultura (2007-2013) ter projekta Nomadi lepote (Nomads of the Beauty), katerega soorganizator je tudi Mini teater. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.