Tristan in Izolda Mini teatra v tekmovalnem programu 47. Festivala Borštnikovo srečanje

Na novinarski konferenci v Slovenskem narodnem gledališču Maribor sta umetniška direktorica FBS Alja Predan in selektor Primož Jesenko predstavila novosti in program letošnjega Festivala Borštnikovega srečanja, ki bo letos potekal od 16. do 26. oktobra, tako v tekmovalni program kot v tudi v sklop Showcase spremljevalnega programa že 47. FBS pa je uvrščen tudi Mini teater z novo postdramsko predstavo Tristan in Izolda.

»Uprizoritev, polna drobnih in inteligentnih rešitev, estetskih dolivov in skrivnostne, racionalno neujemljive ambivalentnosti (scenografija in kostumografija Ane Savić Gecan) je izlet v skrajno avtorski pogled ljubezenskega diskurza Tristana in Izolde, ki se povsem legitimno izolira od linearnih postopkov. /…/ Pri interpretiranju mitološko zgodbo Tristana in Izolde režiser radikalno skrajša, očisti obrobnih situacij in stranskih likov, tudi konkretnejših zgodovinskih referenc in tradicij upodabljanja. Jedrna napetost je usmerjena v ljubezenski trikotnik Izolde, Tristana in njegovega strica Marka Kornvalskega, torej v relacijsko zožan in večkratno pregneten čustveni teritorij. Krčenje dialogov na osnovni, najnujnejši pomen razširi prostor dodatnim kodom - neprekinjenemu koreografiranemu gibanju, simbolni govorici in scenskemu minimalizmu.« Zala Dobovšek (Delo, 12. april 2012)

Madžarski režiser in direktor gledališča Maladype iz Budimpešte, Zoltán Balázs, je večno zgodbo Tristana in Izolde po navdihu Jeana Cacteauja na oder Mini teatra postavil z mladimi slovenskimi igralci izjemni premierni izvedbi pa so sledili tudi odlični odzivi javnosti.

Režiserjevo in igralsko raziskovanje občutljivega ravnovesja odnosa med moškim in ženskoz nevsakdanjimi sredstvi se izraža v ljubezenski zgodbi večnih ljubimcev, ki izniči vse težave današnjega sveta, odstrani verske in socialne predsodke ter v boju za osebno srečo (iz)briše meje konvencionalnosti. Eno telo, dve srci, ki bijeta kot eno, in nenehna fluktuacija med življenjem in smrtjo, sanjami in resničnostjo.

Selektor Primož Jesenko je predstavil in utemeljil izbor predstav tekmovalnega  programa, v katerem so bodo z 12 predstavami pomerila slovenska gledališča, spremljevalni program, ki ga sestavljajo sklopi Showcase, Generacije in Mostovi, pa sta  sestavila selektor Primož Jesenko in Alja Predan in obsega 11 domačih in 7 mednarodnih predstav. Strokovna žirija, ki bo ocenjevala tekmovalni program, šteje pet članov, od tega sta dva tuja mednarodno priznana strokovnjaka : Mark Brown, Glasgow, Velika Britanija, Zala Dobovšek, Ljubljana, Slovenija, Jaša Drnovšek, Berlin-Ljubljana, Slovenija, Meta Hočevar, Ljubljana, Slovenija, Arthur Sonnen, Amsterdam, Nizozemska. Letošnjo žirijo za Borštnikov prstan pa sestavljajo Silva Čušin, Jernej Lorenci, Dušan Mlakar, Alja Predan in Ivo Svetina.

 

TRISTAN IN IZOLDA

Navdih:  Jean Cocteau

Koncept in režija: Zoltán Balázs

Igrajo: Vesna Kuzmić, Ana Urbanc, Jernej Čampelj, Robert Korošec, Rok Kunaver, Tadej Pišek in Marko Ujc

Dramaturgija: Judit Góczán

Scenografija in kostumografija: Ana Savić Gecan

Asistent režiserja: David Cerar

Vodja predstave: Sylvia Huszár

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Marko Levičnik in Anže Kreč

Fotografije: Miha Fras

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in gledališče Maladype iz Budimpešte

Trajanje predstave: 60 minut

Predstava v angleškem jeziku, pri hostesah na voljo slovenski prevod.

Premiera: Marec 2012

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 2«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Mini teater sodeluje v več evropskih projektih, ki jih sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

      

 

O REŽISERJU

Zoltán Balázs, igralec in režiser, se je rodil leta 1977 v mestu Cluj Napoca v Romuniji. Diplomiral je kot igralec in režiser na Univerzi za gledališče in filmsko umetnost v Budimpešti. Sodeloval je v mnogih tujih delavnicah, med njimi delavnici Vasilyeva in Jozsefa Nagya v Avignonu. Učil se je od Roberta Wilsona v Parizu ter zaključil tudi režijski tečaj Evropske gledališke zveze v Stuttgartu. Med njegove najpomembnejše uprizoritve sodijo: Šola za muflone Michela de Ghelderodeja, Črni Jeana Geneta, Empedocles Friedricha Hölderlina, Pelléas in Mélisanda Mauricea Maeterlincka, Leonce in Lena Georga Büchnera, Faust I-II. J.W. Goetheja, Platonov A.P. Chekhova in Dantejev Pekel.

 

Balázs skuša skozi svoje uprizoritve občinstvu ponuditi zgoščeno in kompleksno gledališko izkušnjo, takšno, ki nagovarja čustva in čute, medtem ko sceno, gibanje in glasbo postavlja na isto raven besedilom. Po svoji zadnji premieri Kot labod po zgodbi P.I. Čajkovskega leta 2011 v letu 2012 deluje predvsem v lastnem Teatru Maladype v Budimpešti, katerega umetniški vodja je že od leta 2001 ter se obenem pripravlja tudi na novo predstavo Don Carlos/Egmont F. Schillerja in J.W. Goetheja, v sklopu projekta »Puppet Nomad Academy2«, ki ga podpira EU (EACEA), pa je v koprodukciji in partnerstvu z Mini teatrom pripravil tudi postdramsko predstavo - zgodbo Tristana in Izolde.

 

TEKMOVALNI PROGRAM 47. FBS: po izboru selektorja Primoža Jesenka

1. MANDIĆSTROJ, Via negativa in Drama SNG Ljubljana, rež. Bojan Jablanovec

2. Farid ud-Din Attar, Jean-Claude Carrière, Peter Brook: ZBOROVANJE PTIC, SNG Maribor, rež. Jernej Lorenci

3. Simona Semenič: ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIJA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z. I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA, Zavod Imaginarni, rež. Primož Ekart

4. Aleksander Nikolajevič Ostrovski: NEVIHTA, MGL, rež. Jernej Lorenci

5. Iztok Mlakar: SLJEHRNIK, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper, rež. Vito Taufer

6. Nigel Williams: RAZREDNI SOVRAŽNIK, SMG, rež. Borut Šeparović

7. Choderlos de Laclos, Christopher Hampton: NEVARNA RAZMERJA, Drama SNG Maribor, rež. Aleksandar Popovski

8. Anton Pavlovič Čehov: TRI SESTRE, PG Kranj, rež. Oliver Frljić

9. (po Jeanu Cocteauju) TRISTAN IN IZOLDA, Mini Teater, rež. Zoltán Balázs

10. Miroslav Krleža: GOSPODA GLEMBAJEVI, Drama SNG Ljubljana, rež. Ivica Buljan

11. John Logan: RDEČA, Mala drama SNG Ljubljana, rež. Zvone Šedlbauer

12. Georg Büchner: DANTONOVA SMRT, SMG, MG Ptuj in Maribor 2012  – Evropska prestolnica kulture, rež. Jernej Lorenci

 

SHOWCASE 47. FBS: med 17. in 21. oktobrom. Sestavljen je iz 6 predstav tekmovalnega in 4 predstav spremljevalnega programa.

1. MANDIĆSTROJ, Via negativa in Drama SNG Ljubljana, rež. Bojan Jablanovec

2. Farid ud-Din Attar, Jean-Claude Carrière, Peter Brook: ZBOROVANJE PTIC, SNG Maribor, rež. Jernej Lorenci

3. Simona Semenič: ZGODBA O NEKEM SLASTNEM TRUPLU ALI GOSTIJA ALI KAKO SO SE ROMAN ABRAMOVIČ, LIK JANŠA, ŠTIRIINDVAJSETLETNA JULIJA KRISTEVA, SIMONA SEMENIČ IN INICIALKI Z. I. ZNAŠLI V OBLAČKU TOBAČNEGA DIMA, Zavod Imaginarni, rež. Primož Ekart

4. Zinnie Harris: DLJE OD NAJDLJE, Mestno gledališče ljubljansko, rež. Tijana Zinajić

5. Choderlos de Laclos, Christopher Hampton: NEVARNA RAZMERJA, Drama SNG Maribor, rež. Aleksandar Popovski

6. Anton Pavlovič Čehov: TRI SESTRE, PG Kranj, rež. Oliver Frljić

7. (po Jeanu Cocteauju) TRISTAN IN IZOLDA, Mini Teater, rež. Zoltán Balázs

8. Oscar Wilde: RIBIČ IN NJEGOVA DUŠA, ŠKUCgledališče, SMG in Zavod Projekt Atol, rež. Ivan Peternelj

9. Janez Janša KDO JE NASLEDNJI?, Maska Ljubljana, Tanzquartier Dunaj in Inkonst Malmö, rež. Janez Janša

10. Matija Solce po motivih Franza Kafke: PROCES ALI ŽALOSTNA ZGODBA JOSEFA K., Lutkovno gledališče Maribor, rež. Matija Solce

 

Ljubljana, 12. junij 2012