Koordinator: Novo kazalište Zagreb (Hrvaška)

Soorganizatorji projekta: Eesti Riiklik Nukuteater (Estonsko državno gledališče, Estonija) Maladype Theatre (Madžarska), Mini Teater(Slovenija), Otvoreni Univerzitet Subotica (Srbija), Teatro Neline (Slovaška).

Tako kot v večini držav osrednje in vzhodne Evrope sta bila tudi v hrvaškem sodobnem gledališču scenografija in vizualna kreativnost resno spregledana in zanemarjana kot pomembni komponenti gledališča. Nekoč vplivne šole gledališkega oblikovanja z močnimi predstavniki so bile z menjavo družbenega ureditve predstavljene v ozadje, njihovo vlogo pa sta prevzeli Fakulteta za arhitekturo in Šola za oblikovanje. Tako je nastala vrzel in razpoka med univerzitetno izobrazbo in sodobno prakso, ki je potrebna za celovitost umetnika.

V tem pogledu je Novo kazalište Zagreb v svoji regiji edinstveno. Projekti NK Zagreb namreč združujejo izjemne vizualne umetnike, ki so pomembno prispevali h konceptualnemu in tehničnemu razvoju scenografije. Gledališča, ki sodelujejo v projektu Nomadi lepote (New Theatre, Mini Teater, Maladype Theatre, Subotica Open University (International Children’s Theatre Festival itd.) prihajajo iz manjših evropskih držav (Hrvaška, Slovenija, Estonija, Madžarska, Slovaška, Belgija, Srbija), kjer uporabljajo zelo različne načine dela. Zato je ena vodilnih zamisli izjemne praktične izkušnje hrvaških vizualnih umetnikov pri gledališčni scenografiji deliti s partnerji projekta in tako obenem udejanjati poslanstvo nomadske umetniške šole. Ime Nomadi lepote je bilo prevzeto od avantgarde dvajsetih let 20. stoletja, pod tem imenom pa bodo vizualni umetniki s Hrvaške, z Nizozemske, iz Slovenije, Srbije in Francije ustvarjali scenografije ter video/svetlobne/lokacijam prilagojene instalacije. Mladi umetniki, povabljeni k sodelovanju in soustvarjanju projekta, pa bodo imeli priložnost delati z vodilnimi umetniškimi vodji, ki bodo dela in rezultate nato predstavili tudi v vseh partnerskih gledališčih.

Simultani govor

S predstavo, ki je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta The Nomads of the Beauty, katerega partner je tudi Mini teater in ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013) je Mini teater 11. maja 2012 gostil performans hrvaškega vizualnega umetnika Daliborja Martinisa Simultani govor. K sodelovanju pritegnili tudi številne native govorce, ki so vsak v svojem jeziku pomembno doprinesli k uspešnosti izjemnega performansa. Kot ena izmed prevajalk oziroma govornic pa je v performansu sodelovala tudi prejemnica Župančičeve nagrade 2012 za življenjsko delo, priznana slovenska igralka Olga Kacjan.

V samoti bombaževih polj / Dans la solitude des champs de coton

Koprodukcija Mini teatra, MG Ptuj, Novega kazališta Zagreb in Maribora 2012 - EPK, predstava V samoti bombaževih polj v režiji Ivice Buljana ter z igralcema Robertom Waltlom in Markom Mandićem, ki je nastala v okviru dveh mednarodnih evropskih projektov (Puppet Nomad Academy 3 in Nomadi lepote) je bila premierno uprizorjena 21. junija 2012 v ogromni zapuščeni hali tovarne aluminija Talum v Kidričevem. Eden vrhuncev kultnega dramatika Bernard-Marie Koltèsa, ki je temeljno zaznamoval francosko in svetovno gledališče zadnjih desetletij prejšnjega stoletja in je bil v Kidričevem nato uprizorjen še štirikrat (22., 23, 29. in 30. junija), 5. in 6. avgusta bo uprizorjena na 16. mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Zadar snova na Hrvaškem,oktobra pa bo premierno uprizorjena v Mini teatru v Ljubljani.

Adijo kauboju

Na že 58. festivalu Splitsko ljeto v Splitu na Hrvaškem bo 8., 9., 10. in 1.. avgusta 2012 uprizorjena nova predstava režiserja in umetniškega vodje postdramskega gledališča Mini teatra, Ivice Buljana, Adijo kauboju Olje Savićević Ivančević. Scenografijo predstave, v kateri kot izvajalci sodelujejo Zoja Odak, Nataša Janjić, Darko Rundek, Sergej Trifunović, Nenad Srdelić, Arijana Čulina, Nives Ivanković, Dara Vukić, Andrijana Vicković, Tajana Jovanović, Vicko Bilandžić, Goran Marković, Andrea Mladinić, Mijo Jurišić, Anastasija Jankovska, Milutin Milošević, Stipe Kostanić, Marko Cindrić, Ana Gruica, Marko Petrić, Nikša Arčanin, Lukrecija Tudor, Marjan Nejašmić Banić, Domagoj Janković in Velimir Foretić, podpisuje Aleksandar Denić, kostumografijo Ana Savić Gecan, za dramaturgijo je zaslužna Olja Savičević Ivančević, za glasbo pa Darko Rundek.