Mini teater in MG Ptuj s predstavo V samoti bombaževih polj na mednarodni festival Zadar snova

Koltèsov boj med Dilerjem in Kupcem 6. avgusta 2012 na mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Zadar snova.

Po odličnih odzivih tako strokovne javnosti kot gledalcev ob primeri v katedrali industrije, tovarniški hali Talum v Kidričevem, 21. junija in štirih ponovitvah, se nova postdramska predstava Mini teatra, V samoti bombaževih polj, odpravlja na prvo gostovanje, 16. mednarodni festival sodobnega gledališča Zadar snova na Hrvaškem. Gostovanje predstave, ki je nastala v okviru mednarodnih evropskih projektov Puppet Nomad Academy 3 in Nomadi lepote,je del mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkovna nomadska akademija 3), ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra.

Igra o dilu, igra o želji, o skriti, nelegalni in neubesedljivi želji, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra, MG Ptuj, Novega kazališta Zagreb in Maribora 2012 - Evropska prestolnica kulture, bo hrvaško premiero doživela 6. avgusta, že oktobra pa bo eden vrhuncev kultnega dramatika, ki je temeljno zaznamoval francosko in svetovno gledališče zadnjih desetletjih prejšnjega stoletja, premierno uprizorjen tudi v Ljubljani.

»Začetek festivala s posebnim zadovoljstvom predajamo Ivici Buljanu, ki je niz uspehov na mednarodnem prizorišču letos obogatil tudi z nagrado Prešernovega sklada, najvišjim priznanjem Republike Slovenije na področju umetnosti, in čigar režisersko kariero festival spremlja že od samih začetkov.«  - Obrazložitev organizatorjev mednarodnega festivala Zadar snova

Že 16. festival Zadar snova, posvečen sodobnim uprizoritvenim umetnostim, bo v Zadru v sedmih dneh, od 6. do 12. avgusta 2012, gostil umetnike iz Slovenije, Avstrije, Francije, Španije in Hrvaške, že šesto leto zapored pa program spremlja tudi Revija svetovnega kratkega filma v Svetem Donatu.

Poleg predstave V samoti bombaževih polj bodo program festivala sooblikovale tudi predstave Medejin krik, koprodukcija slovenskega Inner World Theatra in Zadra snova. Neverbalni mit o Medeji v virtuozni izvedbi Mojtine Jurcer, ki zaokroža petletni ciklus, se v kraj svojega izvora, Zadar, v okviru festivala Zadar snova vrača 7. avgusta. Theatre Irrwisch v družinskem uličnem gledališu za velike in majhne z Dunaja se bo predstavil s kar stremi predstavami, Wegenstreit's guests, The Mudjumping in Let it burn! (8. in 9. avgusta), Malo je dovolj, najnovejša produkcija Muzičkog salona in Teatra ITD, glasbeno-scensko potovanje Aleksandra Stojkovića, frontmana banda Goribor, v glasbeni spremljavi Adama in Nenada Sinkauza iz skupine East Rodeo, pa bo uprizorjena 9. avgusta.

Festival se bo nadaljeval s predstavo Končajmo z božjim sodiščem - part one, enim zadnjih del revolucionarnega in neponovljivega Antonina Artauda, dan pred prvim predvajanjem leta 1948 umaknjenim z radijskega programa. Kot predloga novega avtorskega projekta režiserke in igralke Senke Bulić, ki je lani navdušila tudi z režijo scenskega spektakla Splendid v Mini teatru, bo v koprodukciji Kazališta Hotel Bulić in Tovarne kulture na sporedu 10. avgusta.

Pariški OrianTheatre Company, Escola Municipal de Dansa de Celrà & Théâtre Atenue iz Španije in Zadar snova se bodo v mednarodni koprodukciji predstavili s predstavo etc, etc. (Are you mad, Mr Artaud?) navdihnjeno z življenjem Antonina Artauda, čigar umetniški utrip še 80 let kasneje nikakor ne pojenjuje. Pred festivalsko premiero, 11. avgusta, bo v Gledališču lutk koreograf in režiser predstave, Mehdi Farajpour organiziral tudi avdicijo za hrvaške izvajalce in delavnico Meditative Dance, 12. avgusta pa bo na sporedu multimedijalni projekt Kriegspiel - Igra vojne v produkciji DB Indoš House of Extreme Music, Perforacije, Teatar ITD in Muzički Bienalle z Damirjem Bartolom Indošem, Tanjo Vrvilo, Helge Hinteregger in Ivanom Marušić-Klifom.

Na 5-dnevni reviji svetovnega kratkega filma se bo predstavilo 30 filmov, organiziran bo tudi Tabor film festival in Program EFA s 14 nominiranimi za najboljši kratki evropski film ter izbor hrvaških kratkometražnih naslovov letošnjega 59. Festivala igranega filma v Pulju.

Že 16. mednarodni festival Zadar snova poteka v organizaciji združenja Zadar snova, pod pokroviteljstvom Mesta Zadar, Ministrstva za kulturo RH, Zadrske županije in Mesta Zagreba, vse dodatne informacije o festivalu lahko najdete tudi na spletni strani http://www.zadarsnova.hr/.

 

Gostovanje predstave, ki je nastala v okviru mednarodnih evropskih projektov Puppet Nomad Academy 3 in Nomadi lepote, ki ju sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013), je del mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkovna nomadska akademija 3), ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

      

 

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.