Ko je Šlemil šel v Varšavo zaključuje 14. Mini poletje!

Več kot dva meseca odličnih predstav tako Mini teatra kot lutkovnih gledališč iz celega sveta, letos iz Nemčije, Estonije, Čila, Madžarske in Slovaške, ki so jih vsako nedeljo spremljale ustvarjalne delavnice, se končujeta.

S predstavo KO JE ŠLEMIL ŠEL V VARŠAVO bomo v nedeljo, 2. septembra 2012 ob 18. uri, na Ljubljanskem gradu zaključili že 14. mednarodni festival Mini poletje!

Uro pred predstavo, ob 17.00, nas čaka še zadnja USTVARJALNA DELAVNICA MINI POLETJA. Iz nepredene volne bomo izdelovali pisane vrvice, ki jih ne bomo zvezali, a bodo vseeno brez začetka in brez konca.

Dan prej, v soboto, 1.  septembra ob 18. uri na Križevniški 1, pa bo v Mini teatru s predstavo GABI IN LETEČI DEDEK gostovalo Gledališče lutk Ciroka iz Kečkemeta na Madžarskem!

Festival, ki poteka že od leta 1999,  postaja najodmevnejši in največji festival za otroke v Sloveniji,  v 13 Ietih pa si je pridobil velik mednarodni ugled, dobre kritike strokovne javnosti in lep obisk gledalcev vseh starosti. Različni jeziki, različne Iutkovne tehnologije in različni pristopi k lutkovni umetnosti mednarodni festival Mini poletje zagotovo uvrščajo med dogodke, ki pripomorejo k bogatejši in še kakovostnejši kulturni podobi Ljubljane in Slovenije.

Program mednarodnega festivala Mini poletje je nastajal v okviru mednarodnih evropskih projektov Puppet Nomad Academy 3, ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, in Nomadi lepote, ki ju sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

 


SOBOTA, 1. SEPTEMBER

Ob 18.00

GABI IN LETEČI DEDEK

Na svetu ni ničesar boljšega od dobrega dedka. Dedka, ki svojega vnuka pelje na ribolov in potovanje z vlakom. Dedka, ki je svetovni prvak v šahu, žvižganju in ribolovu. Dedka, ki svojega vnuka uči pripovedovati zgodbe, živeti in tudi sanjati. A kaj, če nekdo dedka nima? Gabi se loti iskanja prav takšnega dedka, ki zna narediti tudi zmaja, na katerem se lahko leti! Iskanja pravega letečega nadomestnega dedka!

 

Na osnovi pravljice Ulfa Starka

Režija: Agnes Kuthy

Igrajo: Julia Rita Krucsd, Ernã Aprd, József FQIop, Balázs Szabd

Oblikovanje: Akos Mátravolgyi

Glasba: Benedek Darvas

Glasbenik na concertini: Mihály Kovács

Gledališča lutk Ciroka iz Kečkemeta

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 6 let.

Predstava traja 55 minut.

Jezik: madžarščina

Enotna cena vstopnic: 3 €

Lokacija: Mini teater, Križevniška 1

 


NEDELJA, 2. SEPTEMBER

Ob 17.00

USTVARJALNA DELAVNICA ZA OTROKE: ZGODBICE IN VRVICE ZA PRSTNE IGRICE

Iz nepredene volne si bomo izdelali pisane vrvice, ki jih ne bomo zvezali, pa bodo vseeno brez začetka in brez konca. Z njimi bomo zaposlili naše igralce, jih občasno nosili v žepih in jim rekli prsti.

Brezplačna delavnica.

Lokacija: Mini teater na Ljubljanskem gradu.

 

Ob 18.00

KO JE ŠLEMIL ŠEL V VARŠAVO

Šlemil, čigar žena prodaja na trgu zelenjavo, doma pazi na otroke in sanja o velikem svetu. Sanje bi rad nekega dne uresničil in kot poljski Žid se odpravi v Varšavo. Zavije blince v prtič, naroči najstarejšemu, naj pazi mlajše, in zapusti svoj rodni Hevm. Uživa v potovanju, in ko se pod noč utrudi, povečerja, sezuje škornje, leže k počitku. Po vseh peripetijah pa Šlemil zaključi: "Če greš v Hevm, prideš v Hevm in ves svet je en sam Hevm."

 

Isaac B. Singer

Režija: Jelena Sitar Cvetko

Igrajo: Miha Bezeljak, Aja Kobe in Danilo Trstenjak

 

Prevajalka: Savina Zwitter

Avtor likovne podobe: Svjetlan Junaković

Oblikovalka lutk:. Darka Erdelji

Avtor glasbe: Igor Cvetko

Dramaturginja: Katarina Klančnik Kocutar

Lektorica: Metka Damjan

Oblikovalec svetlobe in tehnični mojster predstave: Miljenko Knezoci

Avtor poslikave lutk in scenskih elementov: Svjetlan Junaković

Lutkovna tehnologa in izdelovalca lutk: Mirko Černic in Slavko Rakuša Slavinec

Izdelovalec scenskih elementov: Branko Caserman

Oblikovalka kostumov: Maja Švagelj

LG Maribor

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 5 let.

Predstava traja 45 minut.

Jezik: slovenščina

Enotna cena vstopnic: 3 €

Lokacija: Dvorana Mini teatra na Ljubljanskem gradu.