Lutkovna uspešnica Mini teatra in Svetlane Makarovič, Pekarna Mišmaš, na gostovanju v Bolgariji

Lutkovna uspešnica Mini teatra in Svetlane Makarovič, PEKARNA MIŠMAŠ, na 20. mednarodnem festivalu lutkovnega gledališča PLOVDIV V BOLGARIJI!

Na 20. mednarodnem festivalu lutkovnega gledališča PLOVDIV V BOLGARIJI, ki bo potekal od 4. do 8. septembra 2012, se bo že drugi dan, 5. septembra, z vsem znano zgodbo Svetlane Makarovič in lutkovno uspešnico, Pekarno Mišmaš, predstavil tudi Mini teater.

Kako dobri pek Mišmaš peče kruh in kaj je skrivnost pekarne, ki slovi po vseh sosednjih vaseh smo v novi lutkovni uspešnici Mini teatra premierno izvedeli v začetku tega leta, 21. februarja 2012. Legendarna zgodba o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, je bila 18. marca 2012 premierno uprizorjena tudi v ZeKaeM-u (Zagrebačkom kazalištu mladih, Hrvaška) in 22. aprila 2012 v Državnem lutkovnem gledališču Brest v Belorusiji. Predstava, ki je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 2, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013),in je potekal pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, pa bo naslednjo sredo zaživela tudi na odru 20. mednarodnega festivala lutkovnega gledališča Plovdiv.

Si domišljija!

Si moč spreminjati, sanjati, pozabiti in oživeti!

Si užitek sam … ter skrb, razlog in norost!

Si otrok! In nebo! In maček!

Si vsakdan in si slavje, si tako čarovnija kot čarovnik, tako igralec kot gledalci …

Si del 20. mednarodnega festivala lutkovnega gledališča “Trije so preveč. Dva - premalo,”

so besede, ki napovedujejo priznani festival lutkovnega gledališče Plovdiv v Bolgariji.

Poleg Mini teatra se bodo na festivalu predstavili tudi: Državno lutkovno gledališče  Plovdiv - Bolgarija s predstavo Zaprti v ječo, Gledališče "Hand" - Bolgarija z Bistrim Petrom, Državno lutkovno gledališče Vidin - Bolgarija z Avtobiografijo in Izgubljenim ključem, Sofia lutkovno gledališče - Bolgarija z Zgodbo o pohajkujočem kralju, Gledališče Vessel - Bolgarija s Kraljično na zrnu graha, Državno regionalno lutkovno gledališče  Ryazan - Rusija s predstavo Teremok ali mala hiša, Omsk State Puppet, Actor And Mask gledališče Arlekin - Rusija z Zgodbo o kralju Herodu ali pripovedovalcu božičnih prizorov, Pro Rodopi Art center Bostina - Bolgarija z vizualno fizično produkcijo Žoga, Gledališče "Hand" Plovdiv - Bolgarija s predstavo Rdeča Kapica - Ponovno nalaganje, Državno lutkovno gledališče Bourgas - Bolgarija s predstavo Tumba-Lumba, Wild Theatre Vienna - Avstrija s predstavo Stonebelly, Atelier 313 Sofia - Bolgarija s predstavo Devolution, Moskovsko regionalno lutkovno gledališče - Rusija z Alyonushko in Ivanushko, Atelier 313 Sofia - Bolgarija z Nikutinom, Gledališče Atom Sofia - Bolgarija s predstavo Na Robu, festival pa bo 8. septembra zaključila predstava Na robu neba Državnega lutkovnega gledališča Plovdiv.

Letošnja novost festivala bo tudi TheatAir. Akrobati, hodci na hoduljah, neverjetni situacijski komiki, velike lutke in živi spomeniki … ozračje festivala bo polno kreativne energije! Nov segment festivala enkratno združuje nastope in predstave na prostem s čudovitimi zgodovinsko in kulturno zanimivimi deli mesta Plovdiv. Tako bo bolgarsko gostiteljsko mesto vsem gostujočim odkrilo še enega svojih velikih potencialov – povezovanje gostujočih, turistov in lokalnega prebivalstva. Svobodna komunikacija pa omogoča gradnjo bogate zapuščine za vse prihodnje generacije.

V želji zagotoviti primeren, privlačen, navdihujoč in zanimiv program, TheatAira je festival Plovdiv k sodelovanju povabil Plamena Ivanova, managerja Gledališča senc in ognja Fireter, ki bo odgovoren za koordinacijo programa.  Zato bo program poln raznolikih nastopov, predstav, uličnih nastopov klovnov, cirkusa in parad na različnih festivalskih prizoriščih. Sodelovali bodo: Shade and fire theatre “Fireter”, Cirque Cumbo - international group in Theatre "Hand" iz Bolgarije, Close-act - the Netherlands z Nizozemske, Ymedioteatro - torreperogil iz Španije, String Bean Puppet Company  - Wellington iz Nove Zelandije in Alvaro Ramirez  - Montevideo iz Urugvaja.