Svetovna premiera kratkega animiranega filma Sapramiška 2 - Sapramišja sreča!

SVETOVNA PREMIERA

KRATKEGA ANIMIRANEGA FILMA

SAPRAMIŠKA 2 - SAPRAMIŠJA SREČA!

 

Sapramiška mora na novo pot.

Že drugič. Poiskati in najti mora srečo ter zgraditi nov dom.

Ali ji bo uspelo?

Izvedeli bomo na svetovni premieri kratkega animiranega filma Sapramiška 2 - Sapramišja sreča v okviru Slonove panorame 9. Mednarodnega festivala animiranega filma ANIMATEKA 2012 v Mariboru. Leteči kolaž in z-break-an vizualni mesh-up mišjega kovanja sreče po zgodbi in scenariju Svetlane Makarovič, v režiji Roberta Waltla, ob glasbi Mitje Vrhovnika-Smrekarja in skupaj z glasovi Svetlane Makarovič, Roberta Waltla, Ljerke Belak, Vesne Zornik, Violete Tomič in Tadeja Piška ter animatorsko ekipo Nataša Berk, Matej Modrinjak in naveza son:DA, bo na sporedu 8. decembra 2012 ob 14. uri v Kinu Udarnik.

Režiser Waltl izpostavlja predvsem izjemni prispevek Nataše Berk, Mateja Modrinjaka in vizualnega tandema son:DA iz Maribora!

 

 

Režija: Robert Waltl

Zgodba in scenarij: Svetlana Makarovič

Animacija Nataša Berk, Matej Modrinjak in naveza son:DA (Miha Horvat, Metka Golec)

Animacija in montaža: Nataša Berk, Matej Modrinjak in son:DA 

Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar

Glasovi: Svetlana Makarovič, Robert Waltl, Ljerka Belak, Vesna Zornik, Violeta Tomič, Tadej Pišek

Produkcija in distribucija: Mini teater Ljubljana

HD, 32' 14''

 

Filmsko projekcijo bo pospremila tudi kratka delavnica in pripovedovanje pravljice.

 

Kratki animirani film, v katerem poleg Sapramiške nastopajo tudi personificirane živali, ki jih že poznamo iz avtoričinih predhodnih pravljic (veverica, šoja, zajec, žaba), pa tudi človeški lik, kovač. Animirani film tako za najmlajše in malo večje otroke, ki bodo v pravljici prepoznali situacije iz resničnega sveta, odrasli pa se bodo ob pravljičnih likih spomnili na tisto, kar je v življenju najpomembnejše - na prijatelje in odgovornost za lastno srečo.

Sapramiška, ki jo vsi dobro poznamo, tokrat išče srečo. Noče namreč poslušati prijateljev, ki ji svetujejo, naj popravi razmajano hiško, preden bo prišla zima. Ko pozno jeseni stoji pred svojo razmajano kočico in ji Regica prigovarja, da je skrajni čas za popravilo hišice, sicer ne bo zdržala zime, je Sapramiška ne posluša. Pa zažvižga veter in snežni metež podre Sapramiškino hišico …

Druge živali svoji sosedi očitajo, zakaj ni prej poskrbela za svoje domovanje, trmasta Sapramiška pa noče poslušati očitkov. Ošabno jih zavrne, ko pa snežni metež podre tudi njeno domovanje, postane tako črnogleda, da si želi le še umreti.

Prijatelje, ki ji ponudijo pomoč, njena neprijaznost odžene, pri njej ostane le Regica, ki ji zaupa modrost, s pomočjo katere bo našla izgubljeno srečo.  Regica ji namreč zaupa, da je vsak svoje sreče kovač, in jo prepriča, naj se po srečo zatorej odpravi h kovaču. Sapramiška začne uresničevati pregovor, da je vsak svoje sreče kovač, tako uresničevati dobesedno.

Poda se na pot, a pot do kovačije je zahtevna in polna nevarnosti, zato črnogleda Sapramiška jadikuje nad svojo usodo. Kljub temu varno prispe do Kovača, pri katerem vso noč kuje svojo srečo - majhno srce. Ta zunanji znak sreče pa spremeni tudi Sapramiškin pogled na svet - nič več ni pesimistična, in to kljub temu, da se ji na poti domov zgodijo neprijetne reči. Čeprav se ji na poti domov dogajajo neprijetne stvari, je zdaj prepričana, da ima srečo, saj bi lahko bilo še dosti huje. Ugotovila je namreč, da je na življenje mogoče gledati tudi optimistično.

»Kakšna sreča, da imam srečo,« si reče, ko vidi, da so ji gozdni prijatelji medtem ko je kovala svojo srečo, popravili hišico, postavili novo domovanje in ji tako povrnili za vsa njena dobra dela.Sapramiška torej spozna, da je dobro imeti prijatelje. Spozna, da je to tista prava sreča ter da se dobra dela, prijaznost in gostoljubnost povrnejo z dobrim. 

 


Avdiovizualni projekt kratki animirani film Sapramiška 2 - Sapramišja sreča sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije.