V Mini teatru že v pripravah na novo lutkovno pustolovščino, Morrison in štirje letni časi!

V Mini teatru že v pripravah na novo lutkovno pustolovščino

MORRISON IN ŠTIRJE LETNI ČASI!

 

Avtorski projekt mladega estonskega režiserja MIRKA RAJASA s slovenskima igralcema JOSOM in MARUŠO MAJER nastaja kot plod kreativnega slovensko-estonskega sodelovanja, koprodukcije Mini teatra in gledališča NUKU iz Tallinna v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet nomad academy III, ki ga vodi Mini teater.

 

»Ne slovensko ali estonsko - lutke govorijo popolnoma svoj jezik!« Maruša Majer

„Premagovanje razlik med slovenščino in estonščino, jezikoma, ki sta si tako različna, je precej hecna stvar, a vsekakor gre. Z Josom govoriva malo slovensko, malo estonsko, režiser Mirko in scenograf Kalju, ki prihajata iz Estonije, prav tako kombinacijo obojega, zato pri delu le redko potrebujemo nekaj angleščine. Lutke tako ali tako govorijo popolnoma svoj jezik! Zato jih pozorno poslušamo in se jim skupaj narahlo približujemo ... In zdaj, zdaj bomo začeli z njimi čebljati, da bo veselje.“ Maruša Majer, igralka in animatorka lutk v novi predstavi Mini teatra, Morrison in štirje letni časi

Maruša Majer, ki poleg Morrisona animira tudi Jesen, Zimo in Pomlad, je konec leta 2012 v Mini teatru prevzela tudi odgovorno vlogo Zvezdice Zaspanke, ki ji skupaj v alternaciji z Nino Ivanišin dajeta nove, posodobljene poteze. Kljub vsesplošni priljubljenosti izvirne zlatolase zvezdice, ki je lani praznovala že 60 let, da ne bo nikoli več zaspala, pa na odru obljublja že od leta 1955, je Maruši Majer skupaj z Nino Ivanišin in celotno ekipo uspelo ustvariti namreč novo Zvezdico Zaspanko, ki se je že in se še bo priljubila tudi številnim novim generacijam.

 

»Bistvene človeške želje in zadrege so povsod enake!« Jose

„Sodelovanje z estonskim režiserjem Mirkom Rajasom je zelo poučen in natančen vpogled v lutkovno animacijo. Kar se mi zdi še posebej enkratno, je tudi to, da predstavo gradimo s pomočjo improvizacij na vajah, iskanje karakterjev posameznih likov pa poteka tudi skozi konkretne akcije s soigralko Marušo Majer. Sodelovati z ustvarjalci iz drugih držav, predvsem tistih, ki imajo drugačno kulturno okolje, je vedno sveže in navdihujoče, pri ustvarjanju predstave pa se izkaže, da so bistvene človeške želje in zadrege pravzaprav povsod enake. Naše skupno veselje in domišljijo pa bo, verjamem, odražala tudi predstava.“ Jose, igralec in animator lutk v novi predstavi Mini teatra, Morrison in štirje letni časi

Jose, ki je poleg Morrisona, izmenjaje animiranega z Marušo Majer, v novi predstavi prevzel tudi vlogo Poletja, je že leta eden od izjemnih igralcev Mini teatra. Otroke navdušuje v Pekarni Mišmaš v režiji Roberta Waltla ter trilogiji češkega režiserja Mareka Bečke - Sneguljčici, Mizici, pogrni se in Obutem mačku. Odraslo občinstvo pa v predstavah Macbeth po Shakespearu, performansu Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Marš - Visoka pesem in Dan umorov v zgodbi o Hamletu v režiji Ivice Buljana.

 

Mirko Rajas, režiser predstave in avtor besedila je scenografijo predstave zaupal mlademu estonskemu scenografu Kalju - Karla Kiviju, mladi estonski skladatelj Ekke Västrik pa za predstavo pripravlja izvirno avtorsko glasbo.

 

PREMIERA26. februar 2013 ob 18.00

PREDPREMIERA23. februar 2013 ob 17.00

Mini teater, Križevniška 1, Ljubljana

 

Več o novi lutkovni pustolovščini Mini teatra in gledališča NUKU iz Tallinna si preberite tukaj!

 


Predstava nastaja v okviru mednarodnega evropskega projekta »Puppet Nomad Academy 3«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007 - 2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

      

 

 

Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.