Ekskluzivno v Mini teatru: čisto nov recital SVETLANE MAKAROVIČ, Lovec na ljudi!

12. APRILA OB 20.00 V MINI TEATRU

EKSKLUZIVEN DOGODEK

ČISTO NOV RECITAL SVETLANE MAKAROVIČ

LOVEC NA LJUDI

Z MLADO VIRTUOZINJO ZVEZDANO NOVAKOVIĆ

 

Svetlana Makarovič, pesnica, ki nikoli ni hotela biti v krdelu oziroma del množice, ki “kamenja” in ki je enako verjela, da je treba razkrinkati privid in laž. Pesnica, ki ne pristaja na kompromise v svetu, v katerem poleg ravnodušnosti do tistega, kar se dogaja drugemu, vladajo prevare in laži, se bo predstavila z izborom pesmi iz pesniške zbirke Bo žrl, bo žrt, skupaj z mlado vokalistko in harfistko Zvezdano Novakovič.

V recitalu Lovec na ljudi se poezija Svetlane Makarovič izmenjuje z glasbo Zvezdane Novaković ob spremljavi harfe, ki črpa iz starih slovanskih napevov, mističnega, zemeljskega, pristnega, nostalgičnega, krutega in lepega. Zvezdana Novaković bo ob spremljavi na harfo pela v bolgarski-grleni vokalni tehniki, oplemeniteni z ornamenti različnih regij, ter ostalmi glasbenimi specifikami, kot so tresenje, vzklikanje, rodopski glissando …

Preplet dveh prazvokov, zvok vokala in zvok arhaičnih strun. Harfa, tako preprost diatoničen instrument, pa po drugi strani razkriva nešteto kompleksnih možnosti izražanja in najrazličnejših zvočnih barv ter dinamične razsežnosti. Harfa kot spremljava, kot solo instrument, kot impresionistično barvanje, onomatopoija ali pa kar perkusivni instument.

"Ti nisi človek. Ti si halucinacija!"je Zvezdana v hipu navdušila Svetlano.

In ta isti trenutek se je rodil njun Lovec. 

V petek, 12. aprila ob 20.00, v Mini teatru na Križevniški pripravljamo edinstven literarno-glasbeni večer Svetlane Makarovič in mlade vokalistke Zvezdane Novaković, Lovec na ljudi. Ciklus sedmih pesmi ene največjih slovenskih pesnic ob spremljavi vokala in harfe mlade virtuozinje, Zvezdane Novaković, nekdanje dolgoletne članice in solistke prestižnega zbora Carmina Slovenica. Verzi Svetlane Makarovič v prepletu z dvema prazvokoma. Črpanje iz starih slovanskih napevov, mističnega, nostalgičnega, krutega in lepega obenem, se bo združilo s še kako zemeljskim lovljenjem ljudi. Vabljeni na čudovit večer Mini teatra!

 

Nepozabni večer v Mini teatru je spremljala tudi nacionalna televizija:

Kultura na TV SLO 1, prispevek Maše Levičnik

 

 

PETEK, 12. APRIL, OB 20.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1