Premiera kratkega animiranega filma Sapramiška 2 - Sapramišja sreča. Svetlana Makarovič:

»Ta risanka je tako utrgana, da se že dolgo nisem tako nasmejala. Premaknjena! Le še tega se manjka, da si ne bi upali biti nori, premaknjeni, otkačeni in utrgani. Saj smo svobodni. Saj smo umetniki,« je v soboto na ljubljanski premieri kratkega animiranega filma Mini teatra, Sapramiška 2 - Sapramišja sreča, v Kinodvoru z neskritim navdušenjem povedala Svetlana Makarovič.

Sapramiška mora na novo pot, ki je tokrat malo drugačna. »To je lik, ki ga otroci hitro posvojijo. Ni pridna punčka, ki bi delala, kar hočejo drugi. Je trmasta, svojeglava, ponosna in bistra, kar otroke privlači,« je mišjo svojeglavko opisal režiser Robert Waltl, ki je vsem znano kovačico lastne sreče že leta 2011 postavil tudi na oder Mini teatra v igrani lutkovni predstavi s Tadejem Piškom, VioletoTomič in Vesno Zornik v alternaciji z Ajdo Smrekar. Ob glasbi Mitje Vrhovnika Smrekarja pa so likom glasove posodili tudi Svetlana Makarovič, Ljerka Belak in Robert Waltl. »Zato bi bilo Svetlano mogoče dobro spodbuditi, da bi napisala še kakšno nadaljevanje,« je dodal.

»V globalnem svetu, v katerem živimo, je urbano okolje vedno bolj del nas in mi vedno bolj njega. Urbane džungle postajajo naše naravno okolje, zato je bila odločitev nekako logična,« paje tokratno postavitev Sapramiškinega iskanja sreče v velemesto opisal Miha Horvat, ki je skupaj z drugo polovico tandema son:DA, Metko Golec, ter animatorjema Matejem Modrinjakom in Natašo Berk predstavljal gonilno silo projekta.

Utrinke s premiere z izjavami Roberta Waltla, Svetlane Makarovič in Mihe Horvata, ki jih je 12. januarja 2013 ujela novinarka Kulture na TV SLO 1, si lahko ogledate tukaj.

 

Mala animirana mišja kovačica sreče Mini teatra in Svtelane Makarovič  je odmevala tudi v ostalih medijih: 

Ekskluziv na 24ur.com

Dnevnik, Kultura

Scena na Siol.net

Večer