Klopi na Križevniški ulici pripovedujejo nove zgodbe!

Tokrat skozi besede Tomaža Šalamuna, Pascala Ramberta, Bernard-Marie Koltèsa, Heinerja Müllerja, Nejca Gazvode, Hermana Melvilla, Jean-Luca Legarca in Evripida. Ter skozi izbrane citate desetih predstav Mini teatra.

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. Pred dvema letoma se je na Križevniško preselil namreč Mini teater, idej njegovega direktorja Roberta Waltla za poživitev pa nikoli ne zmanjka. Zato nam tudi klopi na ulici, eni redkih ljubljanskih ulic, ki omogoča prijeten oddih, klepet in druženje, letos pripovedujejo nove zgodbe. Prej popisane z imeni in utrinki iz življenj znanih »Križevnikov«, ki so na ulici živeli in ustvarjali, nas zdaj s citati popeljejo v svetove desetih predstav Mini teatra: Dan umorov v zgodbi o Hamletu (2005), V samoti bombaževih polj (2012) in Noč čisto na robu gozdov (2000/2011) Bernard-Marie Koltèsa, Macbeth po Shakespearu Heinerja Müllerja (2009), Bartleby, pisar Hermana Melvilla (2011), Ljudska Tomaža Šalamuna (2010), Samo konec sveta Jeana-Luca Lagarca (2008), Kiklop Evripida (2011) ter postdramski noviteti naslednje sezone Divjad Nejca Gazvode (2013) in Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta (2013).

Klopi na Križevniški govorijo nove zgodbe (MMC, 25.5.2013)

 

Z DVOJEZIČNO KNJIŽICO V KRIŽEVNIŠKO PRETEKLOST

Namenjene druženju, prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža, pa nas s knjižico v slovenskem in angleškem jeziku, pripeto ob strani, klopi popeljejo tudi skozi zgodovino ulice.

Iz samokolnic ob klopeh rastejo rože, cvetje in drevesa pa skupaj z rožami na oknih in v atrijih ustvarjajo posebno vzdušje, ki meščanom in obiskovalcem Ljubljane nudi prijeten pobeg od mestne gneče.

 

BLIŽA SE DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA IN ZAČETEK MINI POLETJA!

Okoli Mini teatra se je spletla tudi nova kulturna četrt prestolnice, Križevniška, ki povezuje tako ustvarjalce in obiskovalce predstav, Ljubljančane in obiskovalce mesta. In kmalu se bomo ponovno povezali tudi Križevniki. Na dan otvoritve Mini poletja, že 15. mednarodnega festivala za otroke, ko bo Mini teater pričaral nove čudovite poletne lutkovne mesece, pripravljamo namreč tudi Dan križevniškega soseda, ko bomo skupaj z vami in ostalimi Križevniški pripravili nepozaben dan ter izkoristili priložnost za prijetno druženje! V soboto, 29. junija, nas tako ves dan čaka bogat, raznolik, pester in zanimiv program za vse starosti. Dan, ko se bomo Križevniki - ustvarjalci, stanovalci in obiskovalci (z)družili ter zase, za someščane in obiskovalce mesta pripravili nepozabno druženje. Kajti le SKUPAJ SMO KRIŽEVNIŠKA!