Mednarodna nagrada za najboljšo igralko Maruši Majer v Zvezdici Zaspanki!

NOV USPEH MINI TETRA V TUJINI!

MEDNARODNA NAGRADA MARUŠI MAJER ZA NAJBOLJŠO IGRALKO NA 20. MEDNARODNEM FESTIVALU OTROŠKEGA GLEDALIŠČA V SUBOTICI V SRBIJI V MINI TEATROVI ZVEZDICI ZASPANKI

Igralka Mini teatra, Maruša Majer, je na jubilejnem mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici prejela nagrado za najboljšo igralko festivala v legendarni Ježkovi Zvezdici Zaspanki v režiji Roberta Waltla in izvedbi Mini teatra. Maruša Majer je odgovorno vlogo Zvezdice Zaspanke v noviteti letošnje sezone Mini teatra prevzela v alternaciji z Nino Ivanišin, na odru vodilnega mednarodnega festivala otroških gledališč, enega najbolj priznanih festivalov tako v Evropi kot v svetovnem merilu, ki je za svoj izjemen doprinos otroškemu gledališču in kulturi leta 2005 prejel tudi Vukovo nagrado, pa so bili v petek, 24. maja, poleg nagrajene igralke, tudi igralca Tadej Pišek in Igor Štamulak ter Tadej Droljc, ki je v živo izvajal avtorsko glasbo Mihe Ciglarja.

Maruša Majer, ki s soigralcem Joseom nastopa tudi v noviteti letošnje sezone Morrison in štirje letni časi, se na oder Mini teatra vrača že jeseni, v avtorskem projektu in gledališkem prvencu Nejca Gazvode, Divjad, ki ga Mini teater pripravlja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. V realistični drami, ki mlade, ujete v turbulentni čas Slovenije enaindvajsetega stoletja, sooči s tem, da na novo napišejo svojo resnico, se ji bo pridružilo še pet odličnih mladih igralcev - Aljaž Jovanović, Tina Vrbnjak, Matej Puc, Jurij Drevenšek in Ajda Smrekar.

20. MEDNARODNI FESTIVAL OTROŠKEGA GLEDALIŠČA SUBOTICA

Festival je potekal od 19. do 25. maja 2013, poleg gostovanj festivalskih predstav po Vojvodini in drugih krajih Srbije, pa je vključeval tudi ponovitve v Szegedu na Madžarskem. V sedmih dneh je festival gostil umetnike, gledališke strokovnjake in študente gledaliških šol z različnih koncev Evrope in sveta ter Srbije in sosednjih držav.

V tekmovalni program mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je bilo letos prijavljenih 225 predstav iz 50 držav iz celega sveta. V okviru uradne selekcije je bilo izvedenih 21 predstav v izvedbi 21 gledališč iz 14 držav.

Mednarodno strokovno žirijo so letos sestavljali:

- Predrag Bjelošević, pesnik, pripovedovalec, dramatik, prevajalec, profesor režije za lutkovno gledališče; Republika Srbska, Bosna i Hercegovina

- David Burman, igralec-lutkar, reditelj, gledališki producent; Rusija

- Jacques Trudeau, igralec, lutkar, plesač, generalni sekretar svetovne Unime; Kanada

- Prof. dr. Siniša Jelušić, filozof, književnik, profesor teatrologije in dramaturgije; Črna Gora

- Miroslav Radonjić, teatrolog, gledališki kritik; Srbija

Poleg Zvezdice Zaspanke Mini teatra iz Slovenije tudi gledališča iz Alžirije, Argentine, Armenije, Avstrije, Belorusije, Bosne in Hercegovine, Brazije, Bolgarije, Črne Gore, Češke, Čila, Egipta, Ekvadorja, Estonije, Finske, Francije, Grčije, Gruzije, Nizozemske, Hrvaškee, Indije, Irana, Italije, Izraela, Japonske, Kanade, Kenije, Kitajske, Kolumbije, Latvija, Litve, Madžarske, Makedonije, Mehike, Nemčije, Poljske, Portugalske, Rumunije, Rusije, ZDA, Slovaške, Slovenije, Srbije, Španije, Švedske, Turčije, Ukrajine, Velike Britanije, Venezuele in Vietnama.

Noviteta letošnje sezone Mini teatra je bila izbrana med predstave tekmovalnega programa 20. Mednarodnega festivala otroškega gledališče v Subotici, od koder se je Mini teater maja lani vrnil z Grand Prixem festivala za najboljšo uprizoritev v celoti in nagrado za najboljšo režijo režiserju Mareku Bečki za predstavo Sneguljčica, ki je bila te dni na 15. Mednarodnem lutkarskem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu ponovno nagrajena s 3 novimi nagradami.

V SUBOTICI TUDI RAZSTAVA SVETOVI IN JUNAKI

A ne le Mini teatrova Zaspanka, na pot iz Ljubljane v Subotico se je že prejšnji teden odpravila tudi razstava Svetovi in junaki, ki se je tja preselila iz Narodnega muzeja Slovenije. V središče jubilejnega 20. mednarodnega festivala otroškega gledališča Subotica je tokrat namreč postavljeno srbsko lutkarstvo in gledališko ustvarjanje za otroke, predstavljeno skozi razstavo lutk, kostumov, scenografskih delavnic in gledaliških fotografij, Svetovi in junaki, ki jo je v Ljubljani v sodelovanju s partnerji iz Subotice in Novega Sada Mini teater pripravil v okviru velikega mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3. Razstava bo v Subotici na ogled do 25. maja, od koder se nato seli še v Novi Sad, kjer bo na ogled od 28. maja do 15. junija 2013, iz Vojvodine pa naprej tudi v druga srbska mesta.

ZVEZDICA ZASPANKA

»Proti pričakovanjem so tudi raznovrstne lutke, še posebej naslovne junakinje in njenih prijateljic, kolegic zvezdic na nebu ter poleg njih vsaj še slavnega zvezdnega pismonoše Kometa Repatca, ki v likovni zasnovi Roberta Smolika in prav tako raznovrstni animaciji igralcev Maruše Majer v alternaciji z Nino Ivanišin pa Tadeja Piška in Igorja Štamulaka dobesedno žarijo, svetijo in letajo naokoli, predvsem pa učinkujejo vizualno obenem popolnoma figuralno in kot da občutno abstraktno.« Uroš Smasek, Proti vsem pričakovanjem; Večer, 13.12.2012

Ena najpriljubljenejših slovenskih pravljic, nepozabna Ježkova pravljica za otroke vseh starosti, se bo predstavila na jubilejnem, 20. Mednarodnem festivalu otroškega gledališča Subotica! Besedilo Franeta Milčinskega - Ježka, režija Roberta Waltla, asistent režije in svetovalec za animacijo Brane Vižintin, adaptacija besedila in dramaturgija Zale Dobovšek, likovna zasnova Roberta Smolika ter igra Maruše Majer (sicer v alternaciji z Nino Ivanišin), Tadeja Piška in Igorja Štamulaka ob izvirni glasbeni podlagi Mihe Ciglarja, za katero bo v Subotici skrbel Tadej Droljc. Režiser predstave Robert Waltl je v svoji dolgoletni karieri gostoval na številnih mednarodnih festivalih (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Danska, Poljska, Slovaška, Bosna in Hercegovina, Srbija in Črna gora, Makedonija, Hrvaška, Grčija, Bolgarija, Rusija, Belorusija, Portugalska, Španija, Venezuela, Nizozemskem, Kuba, Iran, Pakistan, Egipt, Koreja, ZDA, Kitajska …) ter za svoje delo prejel več nagrad in priznanj, med drugim nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Dramskih umetnikov Hrvaške, Župančičevo nagrado Mesta Ljubljana in več nagrad na festivalih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, na Kitajskem, v Iranu, na Poljskem, v Belorusiji, Sloveniji in Srbiji in Črni gori.

Več o predstavi si lahko preberete in pogledate tudi tukaj, več o 20. jubilejnem mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici pa tukaj!