Lutkovna noviteta letošnje sezone, Morrison in štirje letni časi, na mednarodni festival TREFF v Estoniji!

NOVITETA LETOŠNJE SEZONE MINI TEATRA

MORRISON IN ŠTIRJE LETNI ČASI

NA POTI V ESTONIJO!

 

GOSTOVANJE MINI TEATRA V OKVIRU VELIKEGA MEDNARODNEGA EVROPSKEGA PROJEKTA PUPPET NOMAD ACADEMY 3

 

Noviteta letošnje sezone Mini teatra, Morrison in štirje letni časi, bo v petek, 7. junija 2013, že prvič gostovala tudi v tujini. Lutkovna dogodivščina malega dečka Morrisona se bo predstavila na mednarodnem festivalu TREFF v Talinu v Estoniji, kamor se odpravlja v okviru velikega mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkovna nomadska akademija 3), ki poteka pod vodstvom in v koordinaciji Mini teatra.

Predstava Morrison in štirje letni časi estonskega režiserja Mirka Rajasa s slovenskima igralcema Joseom in Marušo Majer, ki je pred dnevi na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici v Srbiji v vlogi Zvezdice Zaspanke Mini teatra prejela nagrado za najboljšo igralko, je nastala kot plod kreativnega slovensko-estonskega sodelovanja med Mini teatrom iz Ljubljane in gledališčem NUKU iz Talina v okviru velikega mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3 (Lutkovna nomadska akademija 3).

Avtorski projekt estonskega režiserja Mirka Rajasa je čudovita pustolovščina majhnega dečka, ki mu starši pripovedujejo zgodbo, domišljijsko popotovanje pa zanj postane resničnost. Lutkovna avantura, polna fantastičnih odkritij in zabave, pa je odličen odklop tudi za odrasle, ki zaradi vsakodnevnih opravkov in obveznosti domišljijo včasih potisnejo na stranpota.

FESTIVAL TREFF, TALIN (ESTONIJA)

Interdisciplinarni festival TREFF v Talinu (Estonija) promovira vse umetniške oblike uprizoritvene umetnosti. Vključuje tako dramo in lutkovne predstave kot tudi plesne nastope in glasbene koncerte, kar  k sodelovanju pritegne izredno zanimive izvajalce in vedno raznoliko občinstvo.

Glavni cilj festivala TREFF je s predstavami na prostem gledališče ponesti tudi tja, kjer se gledališke predstave sicer ne bi uprizarjale, in predstaviti čudoviti svet uprizoritvenih umetnosti v vsej njegovi raznolikosti. Ob ukinjanju meja med različnimi umetnostmi, TREFF briše meje tudi med Vzhodom in Zahodom. Festival bo potekal od 6. do 8. junija 2013.

IGRALCA JOSE IN MARUŠA MAJER O PREDSTAVI

»Ne slovensko ali estonsko - lutke govorijo popolnoma svoj jezik!« Maruša Majer. »Premagovanje razlik med slovenščino in estonščino, jezikoma, ki sta si tako različna, je bila precej hecna stvar, a je vsekakor šlo. Z Joseom govoriva malo slovensko, malo estonsko, režiser Mirko in scenograf Kalju, ki prihajata iz Estonije, prav tako kombinacijo obojega, zato smo pri delu le redko potrebovali nekaj angleščine. A lutke tako ali tako govorijo popolnoma svoj jezik! Zato jih vedno pozorno poslušamo in se jim skupaj narahlo približujemo.«

Maruša Majer je v teh sezoni v Mini teatru prevzela tudi zahtevno vlogo Zvezdice Zaspanke, ki ji je, kot tudi Nina Ivanišin, s katero igrata v alternaciji, dala nove, posodobljene poteze. Kljub vsesplošni priljubljenosti izvirne zlatolase zvezdice, ki je lani praznovala že šestdeset let in ki na odru vse od leta 1955 obljublja, da ne bo nikoli več zaspala, je Maruši Majer - skupaj z Nino Ivanišin in celotno ekipo (Tadej Pišek, Igor Štamulak in Miha Ciglar) pod vodstvom režiserja Roberta Waltla - uspelo ustvariti novo, drugačno Zvezdico Zaspanko, ki se je že in se še bo priljubila tudi številnim novim generacijam. Maruša Majer je za vlogo Zvezdice Zaspanke prejela tudi mednarodno nagrado za najboljšo igralko na 20. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici v Srbiji. Na oder Mini teatra pa se nagrajena igralka vrača že jeseni, v avtorskem projektu in gledališkem prvencu Nejca Gazvode, Divjad, ki ga Mini teater pripravlja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj. V realistični drami, ki mlade, ujete v turbulentni čas Slovenije enaindvajsetega stoletja, sooči s tem, da na novo napišejo svojo resnico, se ji bo pridružilo še pet odličnih mladih igralcev - Aljaž Jovanović, Tina Vrbnjak, Matej Puc, Jurij Drevenšek in Ajda Smrekar.

»Bistvene človeške želje in zadrege so povsod enake!« Jose. »Sodelovanje z estonskim režiserjem Mirkom Rajasom je bilo zelo poučen in natančen vpogled v lutkovno animacijo. Kar se mi je zdelo še posebej enkratno, je tudi to, da smo predstavo gradili s pomočjo improvizacij na vajah, iskanje karakterjev posameznih likov pa poteka tudi skozi konkretne akcije s soigralko Marušo Majer. Sodelovati z ustvarjalci iz drugih držav, predvsem tistih, ki imajo drugačno kulturno okolje, je vedno sveže in navdihujoče, pri ustvarjanju predstave pa se izkaže, da so bistvene človeške želje in zadrege pravzaprav povsod enake.«

Jose je že vrsto let eden od izjemnih igralcev Mini teatra. Otroke navdušuje v Pekarni Mišmaš v režiji Roberta Waltla ter v trilogiji češkega režiserja Mareka Bečke - Sneguljčici, Mizici, pogrni se in Obutem mačku, odraslo občinstvo pa v predstavah Macbeth po Shakespearu (Macbeth after Shakespeare), Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Marš - Visoka pesem inDan umorov v zgodbi o Hamletu v režiji Ivice Buljana. Kmalu pa se začne priprave tudi na noviteto naslednje sezone Mini teatra, jesensko premiero Pogumna Molly s soigralcem Robertom Korošcem, a katero se v Mini teater ponovno vrača tudi režiser Bečka.

Več o Morrisonu in štirih letnih časih si lahko preberete tudi tukaj!