Pridružite se nam na Dnevu križevniškega soseda!

DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

»SKUPAJ SMO KRIŽEVNIŠKA!«

 

Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Ljudje, ki so se pred dvema letoma povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - KRIŽEVNIŠKO!

Pred dvema letoma se je na Križevniško preselil namreč Mini teater, zagon njegovega direktorja Roberta Waltla, da se z združenimi močmi naredi več, kot bi si sploh lahko predstavljali, pa se je hitro prenesel tudi na ostale.»Z Dnevom križevniškega soseda želimo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Da skupaj odkrivamo vse skrite kotičke, ki jih ponuja Križevniška z okolico. Poskrbeti želimo, da se življenje in kultura ne umakneta z ulice,« pojasni Robert Waltl.

 

ZATO JE EDINO PRAV,

DA DANES ENA NAJLEPŠIH LJUBLJANSKIH ULIC

DOBI TUDI SVOJ DAN!

 

Dan, ko se njeni stanovalci, ustvarjalci, sprehajalci in obiskovalci (z)družijo ter zase, za someščane in obiskovalce mesta pripravijo nepozaben dan - DAN KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA.

Želja snovalcev prenesti energijo življenja in gledališča na ulico, se torej uresničuje. Ker se dogajanje najbolj razmahne poleti, pa bomo Dan Križevniškega soseda združili tudi z otvoritvijo Mini poletja, že 15. mednarodnega festivala za otroke, ko bo Mini teater pričaral nove čudovite poletne lutkovne mesece.

 

Zato vas vabimo, da se nam v soboto, 29. JUNIJA 2013, pridružite

na DNEVU KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

in sočasni otvoritvi FESTIVALA MINI POLETJE,

ko bomo skupaj z vami ustvarili nepozaben dan

ter izkoristili priložnost za prijetno druženje!

 

Kajti le SKUPAJ SMO KRIŽEVNIŠKA!

In skupaj bomo ves dan - začnemo že ob 10.00!

 

Dan Križevniškega soseda bomo skupaj z vami soustvarjali Mini teater, tipoRenesansa, Mestni muzej Ljubljana, Festival Ljubljana, galerija Squat, Zavod za kiparstvo, Uredništvo pričesk Robert, Izak Košir, frontman skupine The Toronto Drug Bust, didžeji Nina Hudej, Peter Gold, Kris Kylven, Luka Prinčič in Yanoosh nadarjena ilustratorka Ana Baraga, KUD Sredina, restavracija Shambala in pub Pod Skalco, Ljubljanske mlekarne in Trgovina Rega Kvak, pri zagonskih sredstvih za nakup in najem urbane opreme ter sredstvih za njeno osvežitev pa sta na pomoč priskočila zavod Turizem Ljubljana in Mestna občina Ljubljana.

»Ali postaja slovensko glavno mesto zato kaj bolj prijazno do svojih prebivalcev?« se je v svojem članku spraševal novinar Adria In-flight Magazina, ki je nov utrip ljubljanske ulice predstavil tudi bralcem izven meja Slovenije. »Prav gotovo. To dokazujejo tudi nekatere spremembe v obnašanju. Prebivalci oživljenih predelov Ljubljane se med seboj poznajo in tudi pozdravljajo. Kot včasih na vasi ali v manjših mestih. V hitrih in trpkih časih pa take geste štejejo precej več, kot je videti na prvi pogled,« je nadaljeval.

 

IN NADALJUJEMO TUDI KRIŽEVNIKI.

SKUPAJ Z VAMI!

IN ZA VAS.

 

SKUPAJ BOMO …

 

… ISKALI NAJLEPŠO V DEŽELI TEJ!

Zrcalce, zrcalce na steni, povej: Katera najlepša v deželi je tej? Izvedeli bomo ob 10.00, ko nas na zunanjem odru Mini teatra čaka že 100. ponovitev nagrajene predstave v režiji izjemnega češkega režiserja Mareka Bečke, ki je občinstvo navdušil že z Obutim mačkom in Mizica, pogrni se, jeseni pa se v Mini teater vrača z novo predstavo Pogumna Molly.

 

Čarobni gozd, zastrupljeno jabolko in nadnaravni poljub? Ne, pravljični junaki malo drugačne Sneguljčice ne bodo več vpeti v svet čarobnega gozda in idilične narave. Sneguljčica ne zagrizne v zastrupljeno jabolko in iz večnega spanca je ne zbudi nadnaravni poljub princa na belem konju. Spečo lepotico to pot reši Marjan, eko-bio inženir na hibridnem motorju! Toda brez hudobne mačehe, magičnega zrcala in hudomušnih palčkov tudi tokrat, seveda, ne bo šlo. Posodobljene pravljične situacije, to pot umeščene v  mračno rudarsko mesto, bodo s pomočjo novodobnih pripomočkov v prvi vrsti opozorile na ekološko krizo in nenadzorovano zastrupljanje okolja.

 

… USTVARJALI IN ROPOTALI!

Povezali se bomo tudi skozi ustvarjalne delavnice, ko bomo izzivali svojo kreativnost in osvajali nova znanja! Ob 15.00 nam bo Nina iz KUD-a Sredina, ki bo poleti skrbel za vse ustvarjalne delavnice Mini poletja, pomagala, da bomo iz nepredene ovčje volne ustvarili žogice, ki bodo obenem tudi ropotulje. V delavnici se bomo srečali z nepredeno ovčjo volno, ki jo bodo naši spretni prsti in dlani oblikovali v pisane žogice. V sredini žogice pa bo majhno, skrivnostno ropotalo …

 

… LOVILI SENCE!

Lena in Nik iz KUD-a Sredina pa nas bosta uvedla v skrivnostne sence, ki jim lahko vdahnemo življenje in postanejo senčno gledališče. Na delavnici bomo iz papirja, slamic, lesenih paličic ustvarjali različne domišljijske junake, ki bodo zaživeli na svetli strani platna, kot senčne lutke. Lena in Nik nam bosta z veliko mero ustvarjalnosti pomagala, da bodo lutke zaživele tudi v skupni zgodbi.

 

… USTVARJALI IN TOLKLI!

Ob 17.00 nas na Križevniški čaka tudi mala tolkalska delavnica! Festival Ljubljana bo svojo dejavnost, predvsem pa program poletnega 61. Ljubljana Festivala na Dnevu Križevniške ulice predstavil namreč z ustvarjalno delavnico in srečelovom. Ob 17.00 bo pod vodstvom tolkalke Katarine Kukovič potekala mala tolkalska delavnica za otroke, ki je uvod v Počitnice na 61. Ljubljana Festival. Že drugo leto zapovrstjo bodo namreč v poletnih mesecih za zidovi Križank v treh sklopih potekale ustvarjalne delavnice za osnovnošolce. Likovna, glasbeno-gibalna in plesno-pevska delavnica bodo spodbujale domišljijo, približevale glasbeno-umetniško ustvarjanje ter širile obzorja na kulturno-umetniškem področju.

 

Delavnico na Dan križevniškega soseda bo spremljala tudi Festivalova stojnica, kjer boste z malo sreče mogoče zadeli kakšno vročo vstopnico za Ljubljana Festival, ki bo v svoji 61. izvedbi potekal med 27. junijem in 10. septembrom.

 

… SPOZNALI SEDMEROGLAVO VILO!

Na Dnevu križevniškega soseda nas bo v dvorani Mini teatra ob 16.00 obiskala tudi zanimiva predstava Lutkovnega gledališča iz Budimpešte, Sedmeroglava vila.

 

Kaj lahko junak stori, če se je rodil grd? Krivih nog in z glavo kot bučo. Ogledalo se mu smeji, ljudje se ga bojijo in rože venejo ob njem. Naš junak zato poprime za meč, sulico in sabljo, saj želi najti Sedmeroglavo vilo, ki naj bi bila odgovorna za njegovo trpljenje. V svetu Lázárja Ervina, najbolj znanega madžarskega pravljičarja 20. stoletja, je vse obrnjeno na glavo. Junak je grd in vila ima sedem glav. Čaka nas zabavna predstava madžarske režiserke Kuthy Ágnes z različnimi lutkovnimi tehnikami. Bunraku lutke različnih velikost pa bodo ustvarjale muhasto vzdušje predstave.

 

… SPOZNALI MAČKA, KI GOVORI!

Nekoč so živeli trije bratje, ki jim je oče zapustil majhno kmetijo z mlinom. Starejši brat si vzame mlin, drugi brat si vzame ves denar, za tretjega pa ne ostane nič, razen ubogega Mačka. A, žalostnega in potrtega, ga Maček nepričakovano ogovori! Obljubiti mu mora, da bo ravnal natanko tako, kot mu bo svetoval, in njuna pot do sreče bo odprta. Vendar brez težav ne gre. Kako se njuna pot konča? Izvedeli bomo ob 18.00, na že 250. ponovitvi vsem starostim zabavne predstave režiserja Mareka Bečke!

 

… OBISKALI TISKARJA!

Le malo nižje po Križevniški se bomo oglasili pri tiskarju, ki nas bo popeljal v zanimivi svet črk. Stara tiskarna tipoRenesansa je do roba polna črk, svinčenih, lesenih, celo plastičnih. Tam je vse drugače: namesto centimetrov imajo cicere, kovinskim ploščicam pravijo slepi material, brati znajo tudi zrcalno, stroji pa so pri njih zaklopniki. Na obisku bomo videli tudi, kako se tiskar znajde ob predalu, v katerega je zložil nekaj tisoč črk.

 

Vsako polno uro se bomo lahko pridružili tudi delavnici. Iz čipk bomo tiskali plakat, saj je bila v sobah nad tiskarno pred 250 leti ustanovljena čipkarska šola. Namesto pravih bodo naše čipke iz gume in urnih zobnikov. Za ogrevanje pa bomo pred začetkom vsake delavnice pognali veliki tiskarski stroj, ki nam bo odtisnil pravo čipkasto grafiko.

 

… PREBIRALI IN LISTALI KNJIGE TER NAGOVARJALI DOMIŠLJIJO!

Tiskar tiska knjige in na dnevu Križevniške bodo v stari tiskarni tipoRenesansa razstavljene tudi knjige ilustratorke in vizualne umetnice Ane Baraga. Ana je radovedna in pisana ter se ne pusti ukalupljati v ozke in štirioglate predalčke. Take so tudi njene knjige, čeprav so pravokotne. Nekatere avtorske v celoti, druge nastale v prijateljskih sodelovanjih, ene bolj za otroke po starosti, vse pa za otroke po srcu. So osebne in mehke, včasih z kakšno bodico. Več Aninega dela pa lahko vidite tudi na www.anabaraga.si

 

… SE PODALI NA DETEKTIVSKO AVANTURO!

Iz Galerije Zavoda za kiparstvo so neznano kam izginili trije kipi! Ker si jih želimo nazaj, vas vabimo, da se nam pridružite na detektivski avanturi, na katero se bomo podali ob 11. uri izpred Galerije na Križevniški 2. V okolici Križevniške ulice bomo iskali osumljence, ki nam bodo s svojimi namigi pomagali rešiti uganko o izginulih kipih. S seboj prinesite pisalo ter veliko iznajdljivosti in detektivske pozornosti. K nalogi lahko pristopite sami ali v manjših skupinah, primerna pa je tudi za vso družino. Najhitrejši detektivi bodo nagrajeni! Poiščite Zavod za kiparstvo na Facebooku in sledite objavam o skrivnostnem izginotju naših kipov.

 

… SI OGLEDALI MALO PLASTIKO SODOBNIH SLOVENSKIH KIPARJEV!

V Galeriji Zavoda za kiparstvo na Križevniški 2 si bomo lahko vse od 10. do 20. ure ogledali tudi malo plastiko sodobnih slovenskih kiparjev.

 

… ZAVRTELI KOLO IN GLAVO!

Da se ti v glavi zavrti! Le za vogalom Mini teatra si bomo v Mestnem muzeju Ljubljana lahko ogledali razstavo Kolo, 5200 let z delavnico. Najstarejše leseno kolo na svetu so našli prav pri nas, na Ljubljanskem barju in staro je 5200 let. Kako pa so živeli koliščarji takrat, ko so izdelali to kolo? Kaj so jedli, kje živeli, ali so potovali in kako so se oblačili? Najstarejše kolo na svetu spodbuja raziskovanje in domišljijo. Z njim je prežet razvoj tehnologije, znanosti in ustvarjalnosti. Tak bo tudi naš obisk v Mestnem muzeju Ljubljana, kamor bomo lahko zavili kadar koli od 10. do 18. ure. Čakajo pa nas tudi posebne cene. Za otroke bo ogled brezplačen, odrasli pa si bodo razstavo lahko ogledali po znižani ceni 5 €.

 

… SE IGRALI Z LEGO KOCKAMI

Trgovina Rega Kvak bo organizirala Lego igralnico, kjer se bodo lahko vasi najmlajši poigrali z lego kockami in sestavili zanimive kreacije. Na stojnici trgovine pa boste lahko preizkusili tudi svojo srečo na Srečkolovu, kjer je prav vsaka srečka dobitna, nagrade pa bodo seveda zelo mamljive. Trgovino Rega Kvak najdete nedaleč stran na Slovenski cesti 17, kjer ponujajo pestro izbiro lesenih didaktičnih igrač in celoten Lego program.

 

… HOT IN MODNI ZA PRIHAJAJOČE POLETJE!

Hot@Squat! je naslov razstave, ki v Squatu na Križevniški 5 nagovarja urbane modne navdušence in vabi v prihajajoče poletje. Čakata nas oblikovalska vročica in vroči kosi!

Kolektiv mladih modnih oblikovalcev Youg@Squat (Peter Movrin, Petja Zorec, Ana Jelinič, Katja Magister, Anđela Lukanović, Ivan Rocco, Dajana Ljubičić, Nina Tomažin, Nena Florjančič, Špela Hvale, Sanija Reja), Nataša Peršuh, Zoran Garevski in fotograf Peter Giodani.

 

… ODPOTOVALI V VIETNAM!

Good moooorning Vietnam!!! Navdušence azijske kulinarike vabimo na brezplačno delavnico priprave Vietnamskih zavitkov z mojstri Shambalske kuhinje. Zavitek si boste lahko pripravili lastnoročno, kar na ulici in pod vodstvom kuharskega mojstra restavracije Shambala, vse od 10.30 pa tja do 20.00 ure zvečer.

 

… LEPI IN UREJENI!

Za vse, ki si boste zaželeli nove poletne pričeske, bo poskrbel urednik pričesk Robert s svojo izkušeno ekipo. Vsako drugo polno uro se bomo lahko pridružili delavnici hitrega spenjanja poletnih večernih pričesk in manjših trikov urejanja pričeske.  Za močnejši spol pa delavnico trimanja ter česanja brkov in brade. Če bi radi imeli  pod kontrolo vse, kar se tiče vaših las, je zagotovo vredno obiska. Uredništvo pričesk se nahaja na Križevniški ulici 4, kamor se je s Poljanske ceste preselil lani septembra. V Uredništvu pričesk pa bo hkrati potekala tudi razstava letošnje kolekcije modnih oblačil kreatorke Kaje Rutar.

 

… UŽIVALI V EKSKLUZIVNEM NASTOPU THE TORONTO DRUG BUST!

Zvečer, od osme ure naprej, nas čaka tudi ekskluzivna predstavitev in launch party ob izdaji brezplačnega digitalnega klubskega albuma indie rock skupine  s frontmanom Izakom Koširjem, The Toronto Drug Bust: ReFiXXXed, ki bo na voljo za download prek spleta. Skladbe s prvenca Enfant Terrible v zvočni preobleki didžejev. Remiksi/Refiksi. Med sodelujočimi ustvarjalci tudi Nina Hudej, Peter Gold, Kris Kylven, Luka Prinčič in Yanoosh.

 

… KLEPETALI IN SE DRUŽILI!

Domiselne klopi, popisane s citati iz predstav Mini teatra in opremljene s knjižicami, pripetimi ob strani, ki zgodovino ulice in četrti predstavijo tako v slovenščini kot v angleščini, preprosto kličejo po druženju in klepetu, drevesa, rože in samokolnice s travo pa čarajo nemestno vzdušje v samem centru ter vabijo na skupen oddih od mestne gneče. Tukaj pa so tudi samokolnice, iz katerih rastejo lutkovne predstave, ki skupaj s klopmi ustvarjalno kažejo na dve pomembni usmeritvi programa Mini teatra.

 

… SITI!

Ljubljanske mlekarne bodo poskrbele, da se bomo med klepetom tudi sladkali. Poletje bo že tu in sladoledne lučke bodo še kako dobrodošle.

 

… BUDNI!

V pubu Pod Skalco bomo lahko kavo ves dan pili po le polovičnih cenah.

 

… SE ZAPELJALI OKOLI!

Križevniki smo vedno kavalirji. Tudi, ko svoje goste popeljemo okoli. Okolju prijazno vozilo Kavalir bo vse, ki si bodo kulturno četrt Križevniško želeli ogledati na kolesih, popeljal namreč tudi na prijetno vožnjo.

 

ZATO NE ZAMUDITE NEPOZABNEGA DNE V SREDIŠČU LJUBLJANE!