Poziv in vabilo mladim režiserjem in dramaturgom ter absolventom in študentom režije in dramaturgije za prijavo na mednarodne delavnice režije z vrhunskimi režiserji - asistent režije!

POZIV IN VABILO

MLADIM REŽISERJEM IN DRAMATURGOM TER ABSOLVENTOM IN ŠTUDENTOM REŽIJE IN DRAMATURGIJE,

 

da se prijavijo na

MEDNARODNE DELAVNICE REŽIJE Z VRHUNSKIMI REŽISERJI

 

»asistenti režije«

 

V okviru velikega mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija, ki poteka pod vodstvom in koordinacijo Mini teatra, vabi mo in pozivamo mlade režiserje, absolvente in študente režije k sodelovanju v mednarodnih delavnicah z vrhunskimi režiserji v eminentnih gledališčih (Mini teater iz Slovenije, estonsko gledališče NUKU iz Estonije, Dječje pozorište lutaka Banja Luka, RS iz Bosne in Hercegovine, Gradsko kazalište lutaka iz Splita in Novo kazalište Zagreb s Hrvaške ter Maladype Theater z Madžarske).

Večkrat nagrajeni, uveljavljeni, priznani in izkušeni režiserji Ivica Buljan (HR) , Robert Waltl, Nejc Gazvoda (SI), Pascal Rambert (FR), Taavi Tõnisson (Estonija), Zoltán Balázs (HU), Marek Bečka (CZ), Ágnes Kuthy (HU) in Rodrigo Francisco (PO) bodo svoje znanje bodo prenašali na mlade, ki so zaključili šolanje v Sloveniji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Bosni in Hercegovini ter Estoniji, in ki si bodo verjamemo tako pridobili dragocene izkušnje. Delavnice bodo potekale v Ljubljani, Budimpešti, Talinu, Splitu, na Ptuju in v Banja Luki.

»Mladi režiserji imajo po zaključku šolanja sicer vsa teoretična znanja, nimajo pa izkušenj. Obenem pa so jim vrata evropskih gledališč praktično zaprta. Uveljavljajo se lahko samo postopoma in večinoma le v svojem domačem okolju. Zato bomo mladim v državah, v katerih se bo projekt odvijal, omogočili stik z najboljšimi umetniki in jih tako izučili metodologije, s projektom pa bodo pridobili dragocene mednarodne izkušnje in znanja ter poglobljeno spoznali način dela priznanih umetnikov,« pojasnjuje direktor Mini teatra, Robert Waltl, ki ima tako v režiji kot v vodenju in koordinaciji evropskih projektov že dolgoletne izkušnje. »Mladim umetnikom bomo omogočili intenzivno delo z vrhunskimi režiserji, kostumografi, scenografi in tudi tehničnim osebjem v eminentnih institucijah. Če je zaključek šole faza, ki se je končala, bo projekt nudil čas, najboljše igralce, prostor in ves dramaturški material, da si na nek nov način v relativno kratkem času pridobijo veliko dragocenih informacij za samostojno delo.«

»S projektom bomo kroženje znanj, metodologij in pristopov dosegli in zagotovili ne samo med posameznimi državami, temveč predvsem med mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav,« dodaja Waltl. »Tako ocenjujemo, da bomo sodelovanje z umetniki iz drugih držav lahko omogočili vsaj 60 mladim umetnikom in tako pripomogli k večji mobilnosti umetnikov znotraj EU držav, držav kandidatk za članstvo ter umetnikov iz Bosne in Hercegovine.«

 

RAZPISANE MEDNARODNE DELAVNICE ZA MLADE REŽISERJE IN DRAMATURGE IZ SLOVENIJE, HRVAŠKE, BIH, ESTONIJE IN MADŽARSKE:

1. Delavnice z Ivico Buljanom pri predstavi Zapiranje ljubezni na Ptuju (16. do 24. avgust 2013, Slovenija)

2. Delavnice z Zoltánom Balázsem pri predstavi Macbeth v Maladype Theater v Budimpešti (23. avgust do 8. september 2013, Madžarska).

3. Delavnice z Marekom Bečko pri predstavi Pogumna Molly v Mini teatru (9. do 21. september 2013, Ljubljana, Slovenija)

4. Delavnice z Robertom Waltlom za predstavo Knjiga o džungli v Otroškem gledališču Banja Luka (30. september - 7. oktober 2013, Banja luka, Republika Srpska - Bosna in Hercegovina,)

5. Delavnice z Nejcem Gazvodo pri predstavi Divjad v Mini teatru (konec oktobra 2013, Ljubljana, Slovenija)

6. Delavnice z Ivico Buljanom pri predstavi Roberto Zucco v Maladype Theater (november 2013, Budimpešta, Madžarska)

7. Delavnice s Pascalom Rambertom pri predstavi Revenir v Mini teatru (januar 2014, Ljubljana, Slovenija)

8. Delavnice z Ágnes Kuthy pri predstavi Kako ujeti zvezdo v Mini teatru (marec 2014, Ljubljana, Slovenija)

9. Delavnice z Taavijem Tõnissonom v estonskem gledališču NUKU (marec/april 2014, Talin, Estonija)

10. Delavnice z Robertom Waltlom pri predstavi Na Noetovi barki ob osmih zvečer v Mini teatru (maj 2014, Ljubljana, Slovenija)

11. Delavnice z Rodrigom Franciscom pri predstavi Knjižne opore v Mini teatru (avgust 2014, Ljubljana, Slovenija)

12. Delavnice z Jeleno Sitar pri lutkovni predstavi, ki bo nastajala v Gledališču lutk Split (september 2014, Split, Hrvaška).

 

Za vsak projekt predvidevamo po enega mladega režiserja iz vsake od sodelujočih držav- Slovenija, Hrvaška, Estonija, Madžarska, Bosna in Hercegovina.

V primeru preveč prijav se bomo na podlagi vaših prijav odločali za primernejšega kandidata. V primeru manj prijav je lahko isti kandidat asistent režije tudi na več različnih projektih.

V prijavi lahko napišete, v katerem projektu si še posebej želite sodelovati. Če bo možno, vam bomo to omogočili, ali vam ponudili delavnice v projektu, kjer bo morda zanimanje manjše.

Mini teater se zavezuje, da bo iz projekta mladim režiserjem, ki bodo sodelovali na delavnicah, pokril potne stroške za sodelovanje v projektih v državah članicah, bivanje in hrano za časa trajanja projekta.

Vaše prijave s kratkim življenjepisom in par stavki, kjer boste opisali, zakaj si želite sodelovati na teh delavnicah, nam v najkrajšem roku pošljite na naslov info@mini-teater.si s pripisom: Prijava na mednarodne delavnice »Eksperimentalna gledališka akademija«.

 

Ljubljana, junij 2013

 

Mini teater je koordinator projekta Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy). Poleg Mini teatra (Slovenija) v projektu Eksperimentalna gledališka akademija sodelujejo tudi UO Novo kazalište (Hrvaška), Eesti Ricklick NUKU Theater / Fundacija NUKU (Estonija), Dječje pozorište lutaka republike Srpske (Bosna in Hercegovina), Gradsko kazalište lutaka Split (Hrvaška) in Maladype Theater (Madžarska). S projektom želimo zmanjšati razlike med posameznimi državami in mladim po zaključku šolanja nuditi intenzivno delo s priznanimi režiserji in umetniki znotraj EU. S projektom bomo dosegli kroženje znanj, metodologij in pristopov med posameznimi državami ter med  mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav.

 


Izvedba projekta je sofinancirana s strani Evropske komisije, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.