Nagrada Mini teatru za Stol(čk)e Nika Goršiča v Makedoniji!

NA MEDNARODNEM GLEDALIŠKEM FESTIVALU EVROPSKEGA IGRALCA V MAKEDONIJI (FESTIVAL ACTOR OF EUROPE) JE MINI TEATER PREJEL VELIKO NAGRADO ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO STOL(ČK)I V IZVEDBI IN REŽIJI NIKA GORŠIČA!

 

Predstava je bila prepoznana kot najboljši avtorski projekt prikazan na festivalu v vseh segmentih, igra, režija, tekst, dramaturgija in vizualnost predstave. 

 

Nagrajeni Stol(čk)i, avtorska predstava Nika Goršiča in noviteta letošnje sezone Mini teatra, so bili na 11. mednarodnem gledališkem festivalu Actor of Europe (Festival evropskega igralca) v Makedoniji uprizorjeni 7. julija 2013 ob 21.00, že na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija) v bolgarskih Vratsih maja letos pa je predstav prejela nagrado festivala za najboljšo predstavo.

 

O FESTIVALU

Vsako leto, med 6. in 11. julijem, na obali Prespanskega jezera poteka mednarodni gledališki Festival evropskega igralca, ki je postal eden najpomembnejših festivalov v Prespanski regiji in tudi Makedoniji, udeležujejo pa se ga nekatera od pomembnejših imen regionalne in mednarodne gledališke scene. V kulturnem sodelovanju Makedonije, Albanije in Grčije otvoritev festivala vsako leto poteka v treh jezikih, ki se govorijo ob Prespanskem jezeru – makedonščini, albanščini in grščini. Festival poteka na zunanjem prizorišču Saraj v Resnu (Hiša kulture). Več o festivalu tudi na www.actorofeurope.net

 

NIKO GORŠIČ

Niko Goršič je kot igralec diplomiral 1970. leta na Akademiji za gledališče, film, radio in televizijo v Ljubljani ter kot igralec in režiser sodeloval pri uveljavljanju mednarodnega ugleda Slovenskega mladinskega gledališča na okoli dvesto petdesetih festivalih v tridesetih državah in gledališča nekdanje Jugoslavije nasploh. Na ozemlju bivše Jugoslavije je ozavestil gledališki postmodernizem. Že v sedemdesetih letih se je pojavljal tudi kot performer in inoviral igralstvo z igralsko puzzle tehniko (kombinacija različnih tehnik).

Še danes predstavlja sinonim za alternativnega ustvarjalca. Je umetnik raziskovalec. 1999. leta je ustanovil Globalni teater, v okviru katerega raziskuje interakcijo dramskega in gledališkega performansa (z njim je obiskal okoli sedemdeset festivalov). Doslej je sodeloval z enainštiridesetimi gledališkimi ustanovami v Sloveniji, pa tudi v Makedoniji, Srbiji, na Hrvaškem, Črni gori ter Bosni in Hercegovini. Odigral je okoli dvesto vlog v gledališču, na filmu in televiziji ter zrežiral osemindvajset gledaliških predstav. Zdaj se intenzivno posveča oblikovanju kulturne paralele na Balkanu (režira v Sloveniji, Črni gori, Makedoniji in na Hrvaškem). Prejel je enaintrideset priznanj in nagrad, največ na gledališkem področju – kot igralec in režiser. Študiral je tudi umetnostno zgodovino in glasbo. Bil je novinar (največ pri reviji Mladina), plesni kritik (Mladina, Naši razgledi, ljubljanski Dnevnik, mariborski Večer, novosadsko Pozorište, zagrebški Telegram ...), likovni kritik (Mladina, ITD ...), urednik »Kulture in umetnosti« ter »Aktualnosti« v sedemdesetih letih in pisec pesmi, kratkih zgodb in strokovnih člankov. Ustanovil je več plesnih in likovnih priznanj – še danes obstaja zlata ptica, nagrada za »mlade« ustvarjalce.

IZ KRITIK

V dramaturgiji Stol(čk)ov je Niko Goršič, ki pod psevdonimom Nick Upper podpisuje tudi režijo predstave, popolnoma sledil Ionescu, ohranil je tudi poglavitne tematske linije, vsebino pa je konkretiziral in postavil v današnji čas. "Osebnoizpovedni šov, ki ni le zgodba o Niku Goršiču in ni le zgodba o slovenskem (mladinskem) gledališču. Je tudi zgodba o nam skupnih vprašanjih, ki vznikajo, ko končnost in večnost dihata sočasno. Je obračun z življenjem. /…/ So v gledališki mikro kozmos ujeta zgodba kompleksnosti, človeških odnosov, zgodba moči, hrepenenja, samote, želje po samorealizaciji, zavedanja lastne nepomembnosti, samoslepljenja, vztrajnosti. In ko padejo svetlikajoči se konfeti, ko z igrivo vztrajnostjo dovtipi izpod klovnovskega klobuka dvorano izzovejo k smehu, skozi razpoke komičnosti vdira misel o minljivosti trenutka. Ko se velike stvari nenadoma zazdijo majhne in majhne stvari za trenutek velike." Saška Rakef, RA Slovenija 1, 9.1.2013

 

Več o predstavi si lahko preberete in pogledate tudi tukaj.