Edinstveni gledališki spektakel Umetniško ročno delo!

EDINSTVENI GLEDALIŠKI SPEKTAKEL 'UMETNIŠKO ROČNO DELO'

 

Spoštovani,

v veselje nama je, da vas lahko dneh, ko se poletje še ni čisto poslovilo in jesen z mehkobo ustvarja daljše sence, povabiva na edinstveni gledališki spektakel. Skupaj si bomo lahko ogledali gledališko uprizoritev Teatra Figur iz Krakova  Umetniško ročno delo, ki bo  v torek, 10. septembra 2013, ob 19.30, v dvorani Bernard-Marie Koltès Mini teatra na Križevniški 1 v Ljubljani.

Teatr FigurKraków je edino profesionalno gledališče na Poljskem, ki goji in razvija  izraz lutkovnega  senčnega  gledališča. Gledališče se bo občinstvu Sloveniji predstavilo prvič, in sicer s spektaklom brez besed, a z univerzalno govorico, naslovljeno Umetniško ročno delo v režijiFilipa Budweila. Igro svetlobe in sence ter naše domišljije.

Umetniško ročno delo / Rękodzieło artystyczne krakovskega Teatra Figur lahko označimo kot eksperiment. V tem formalnem eksperimentu so igralci Agnieszka Kolanowska, Alla Maslovskaya, Hubert Michalak, Agata Sroka, Kinga Wilczyńska odeti v črnino, vidimo le njihove bele rokavice (in na trenutke oči) na črnem ozadju. Z izredno natančnimi gibi igrajo tako tatove (ali pa morda vohune), živali (slona, psa, mačka, golobe, ribe) kot vodo ali pa avto ter v interakcji z občinstvom predstavo popeljejo do občudovanja, čudenja, humorja in nepričakovanega.

Teatr Figur Kraków (TFK) je sodobno lutkovno gledališče forme. Svoje poslanstvo je našlo v  ustvarjanju avtorskih spektakov in umetniških zgodb, iskanju novih izraznih oblik ter sodobnih elementov v tradicionalnih tehnikah lutkovne igre. V šestletnem delovanju so ustvarjalci TFK uprizorili 12 premier in nastopili na najpomembnejših svetovnih festivalih gledališča oblik, npr. v Seulu, Pekingu, Tajpeju, Washingtonu in Leipzigu. Teatr Figur Kraków  je na Svetovnem lutkovnem festivalu v Čengduju prejel nagrado »best creativity« za najbolj ustvarjalno gledališče.

                                                                                                         

Cezary Król                                                                         

Veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji                       

in

Robert Waltl                              

Direktor in umetniški vodja Mini teatra

 

Ker je predstava le za vabljene goste, bo ogled mogoče le z vabilom. 

 

Teatr Figur Kraków www.teatrfigur.pl, Umetniško ročno delo http://www.youtube.com/watch?v=ekJ0b0FlE4Q.