Vabilo na novinarsko konferenco pred edinstvenim gledališkim spektaklom Umetniško ročno delo!

Spoštovani,

v torek, 10. septembra, ob 11.00 vljudno vabljeni v Mini teater na Križevniško 1 na novinarsko konferenco pred edinstvenim gledališkim spektaklom Umetniško ročno delo.

Novinarska konferenca bo odlična priložnost tudi za predstavitev dosedanjih projektov ter gledališkega življenja v Sloveniji in na Poljskem na splošno.

Vljudno vas naprošamo za potrditev vaše udeležbe na janina.zagar@mini-teater.si.

Veselimo se vaše udeležbe!

 

GLEDALIŠKA PREDSTAVA ORIGINALNEGA SPEKTAKLA 'UMETNIŠKO ROČNO DELO'

Veleposlaništvo Republike Poljske in Teatr Figur iz Krakova v sodelovanju z Mini Teatrom iz Ljubljane pripravljata namreč gledališko predstavo originalnega spektakla 'Umetniško ročno delo', ki bo v dvorani Bernard-Marie KoltèsMini teatra na Križevniški 1 v Ljubljani na sporedu v torek, 10. septembra 2013, ob 19.30.

 

UMETNIŠKO ROČNO DELO

je asketsko in obenem odprto, saj gledalcu omogoča številne interpretacije videnega. Izvedeno je v tehniki gledališča rok. Igralci ne pojejo, ne uporabljajo rekvizitov, celo njihovih obrazov ne vidimo. V spektaklu igrajo glavna vlogo roke in smisel za humor.

Gre za izjemno predstavo – brez besed, izključno telo (bele rokavičke) in glasba, ki omogoča uprizoritev predmetov, živali in našega vsakdana s kančkom humorja (terapevtski učinek smeha je izjemno pomemben). Primerna je tako za odrasle kot otroke. 

Naslov: Umetniško ročno delo / Rękodzieło artystyczne

Izvajalec: Teatr Figur Kraków

Režija: Filip Budweil (2013)

 

‘Umetniško ročno delo’ krakovskega Teatra Figur lahko označimo kot eksperiment. V tem formalnem eksperimentu so igralci Agnieszka Kolanowska, Alla Maslovskaya, Hubert Michalak, Agata Sroka in Kinga Wilczyńska odeti v črnino, vidimo le njihove bele rokavice (in na trenutke oči) na črnem ozadju. Z izredno natančnimi gibi igrajo tako tatove (ali pa morda vohune), živali (slona, psa, mačka, golobe, ribe) kot vodo ali pa avto ter v interakcji z občinstvom predstavo popeljejo do občudovanja, čudenja, humorja in nepričakovanega.

 

TEATR FIGUR KRAKÓW

Teatr Figur Kraków je sodobno lutkovno gledališče forme. Svoje poslanstvo je našlo v  ustvarjanju avtorskih spektakov in umetniških zgodb, iskanju novih izraznih oblik ter sodobnih elementov v tradicionalnih tehnikah lutkovne igre.

 

V šestletnem delovanju so ustvarjalci TFK uprizorili 12 premier in nastopili na najpomembnejših svetovnih festivalih gledališča oblik, npr. v Seulu, Pekingu, Tajpeju, Washingtonu in Leipzigu. Teatr Figur Kraków  je bil na Svetovnem lutkovnem festivalu v Čengduju prejemnik nagrade »best creativity« za najbolj ustvarjalno gledališče.

 

Je edino gledališče na Poljskem, ki se profesionalno ukvarja z uprizoritvami s senčnimi lutkami. Gledališče Teatr Figur Kraków se bo občinstvu Sloveniji predstavilo prvič, in sicer z nemim spektaklom »Umetniško ročno delo«. Igro svetlobe in sence ter naše domišljije.

 

VLJUDNO VABLJENI!

 

Cezary Król                                                                                             

Veleposlanik Republike Poljske v Sloveniji                                     

in

Robert Waltl

Direktor Mini teatra

 

Več o predstavi in Teatr Furu Krakow tudi na:

Teatr Figur Kraków www.teatrfigur.pl

'Umetniško ročno delo' http://www.youtube.com/watch?v=ekJ0b0FlE4Q