Pia Zemljič in Marko Mandić bosta Ljubezen zapirala tudi oktobra!

SEPTEMBRSKIM PONOVITVAM ZAPIRANJA LJUBEZNI ŽE DODAJAMO TUDI OKTOBRSKI!

- 5. OKTOBER OB 20.00

- 13. OKTOBER OB 20.00

VESELIMO SE VAŠE DRUŽBE V MINI TEATRU NA KRIŽEVNIŠKI 1!

 

ZAGOTOVITE SI VSTOPNICE ČIM PREJ!

Vstopnice si lahko zagotovite na blagajni Mini teatra (Križevniška 1) vsak delovnik med 9. in 16. uro, na www.mojekarte.si, na Petrolovih črpalkah ali uro pred vsako izmed predstav.

Cena vstopnic:

Odrasli: 15 €

Študenti, dijaki in upokojenci: 8 €

 

NA KONCU NE UMRE LJUBEZEN, UMRE JEZIK LJUBEZNI

»Zapiranje ljubezni ni samo predstava z napeto zgodbo, ki jo vsak od nas na hrbtu vleče vse življenje, je tudi priložnost za raziskovanje bistva gledališča ter vloge igralca v njem in v celovitosti življenja nasploh. Med predstavo igralca segata po intimnosti, ki bi jo gledalci radi delili z njima. V resničnem življenju okrog tovrstne intimnosti – tako mi kot oni – postavljamo vse vrste preprek. A pri Zapiranju ljubezni te pregrade padejo … Med igralcema, gledalci in neizbežnim koncem ni ničesar. Ni teatralnosti. Gre za operacijo na odprtem srcu. Kdo umre? Kaj umre? Ljubezen? Ne. Jezik. Odnos med dvema je jezik – fizični ali verbalni. Ko ubijemo odnos, ubijemo jezik …«Patricija Maličev, Planet Siol, 26.8.2013

 

V ČEM JE SKRIVNOST ZAPELJIVE PRIVLAČNOSTI ZAPIRANJA LJUBEZNI?

»To je čista ljubezenska zgodba v času, ko čiste ljubezenske zgodbe niso več mogoče, ko se jih spominjamo kot izgubljenih ostankov preteklosti. Kolektivne sanje zahodnega človeka so, da je zaradi smrti ljubezni mogoče umreti. V življenju pa vidimo, da to smrt vsi preživimo. Ljubiti »za vedno « kot v velikih zgodbah ni lahko. Tega so zmožni junaki, mi, običajni smrtniki, pa skušamo intenzivnost »prave ljubezni« vedno znova oživljati in jo zato nenehno pomnožujemo. /…/ V besedilu skorajda ni velikih začetnic in ločil znotraj povedi. Gre za aktiven govor, ki je prežet s ponavljanji, variacijami in neskončnimi poskusi preciziranja. Struktura stavka je blizu vsakdanjemu govoru, besede niso dovolj jasno določene s pomeni in govorijo o vseh težavah komunikacije med ljudmi. To ni le zgodba o paru, ki se razhaja, to je razhod v zgodbi sami. /…/ Brisanje meje med igralcem in dramskim likom dodatno okrepi gledalčevo voajeristični položaj, ter tako še poudarja brutalnost situacije in občutek, da gledalec sodeluje v realnem. Opazovalec se z dogajanjem ne poistoveti prek fiktivnih junakov, ampak prek lažno ustvarjene bližine z izvajalcema in njuno zgodbo.« režiser IVICA BULJAN.

 

Več iz spremne besede režiserja Ivice Buljana si lahko preberete v priloženi priponki.

 

ZAPIRANJE LJUBEZNI, besedilo PASCALA RAMBERTA, enega najpomembnejših francoskih, evropskih in svetovnih gledaliških in filmskih režiserjev, avtorja dramskih besedil in koreografa ter direktorja Théâtre de Gennevilliers, bo uprizorjeno v režiji mednarodno večkrat nagrajenega režiserja, dramaturga, umetniškega vodje postdramskega programa Mini teatra in prejemnika nagrade Prešernovega sklada 2012, IVICE BULJANA.

 

PASCAL RAMBERTposkuša v svojih delih razumeti resničnost daleč stran od tradicionalnih narativnih postopkov. Prizadeva si, da bi ji dal glas in telo, saj pred občinstvom obnavlja oblike in načine predstavljanja. Bežeč pred ustaljenimi načini pisanja za gledališče, stereotipi v pripovedi ali režiji, ustvarja predstave, ki so nekje med performansi in instalacijami, svojevrstne »transformacije stvarnosti«. Njegova dela, globoko zakoreninjena v sodobni umetnosti in filozofiji, so »beline«, in gledalci so povabljeni, da nanje vpišejo svoje lastne vsebine.Zapiranje ljubezni (Clôture de l'amour) je praizvedbo doživelo na Avignonskem festivalu leta 2011 z Audrey Bonnet in Stanislasom Nordeyjem, kasneje je bilo uprizorjeno tudi v Moskvi, New Yorku, Zagrebu, Rimu, Tokiu, Berlinu, to nedeljo, 25. avgusta 2013, pa bo ob 21.00 premierno uprizorjeno tudi v ljubljanskem Mini teatru. Več o Pascalu Rambertu si lahko preberete tudi v priloženi  priponki.

 

Več o predstavi si lahko preberete tudi tukaj!