Izreden mednarodni uspeh: Najvišja igralska nagrada Risto Šiškov Niku Goršiču za Stol(čk)e Mini teatra

IZREDEN MEDNARODNI USPEH, ČAST, DOSEŽEK IN PRIZNANJE

NAJVIŠJO IGRALSKO NAGRADO RISTO ŠIŠKOV PREJME NIKO GORŠIČ ZA IZVEDBO PREDSTAVE STOL(ČK)I V PRODUKCIJI MINI TEATRA LJUBLJANA, SLOVENIJA. NAGRADA PRVIČ V ZGODOVINI PODELJENA TUJEMU IGRALCU!

 

NA 21. MEDNARODNEM FESTIVALU KOMORNEGA GLEDALIŠČA RISTO ŠIŠKOV V MAKEDONIJI VELIKA IGRALSKA NAGRADA RISTO ŠIŠKOV ZA NAJVIŠJI IGRALSKI DOSEŽEK PODELJENA NIKU GORŠIČU ZA STOL(ČK)E MINI TEATRA

 

Strokovna žirija 21. mednarodnega festivala komornega gledališča Risto Šiškov v sestavi Nikola Ristanovski - igralec in predsednik žirije (Makedonija), Nikolaj Poljakov - režiser (Bolgarija), Bilge Emin - dramaturg (Turčija), Liljana Mazova - gledališka kritičarka (Makedonija) in Nikola Vandov - gledališki kritik (Bolgarija) je po ogledu vseh 17  predstav v tekmovalnem programu je sprejela naslednjo odločitev:  VELIKO NAGRADO RISTO ŠIŠKOV ZA NAJVIŠJI IGRALSKI DOSEŽEK PREJME NIKO GORŠIČ ZA IZVEDBO PREDSTAVE STOL(ČK)I PO E. IONESCU V PRODUKCIJI MINI TEATRA LJUBLJANA, SLOVENIJA. Velika nagrada je izredno priznanje, saj je prvič v zgodovini podeljena tujcu! Niku Goršiču bo na večerni podelitvi podeljena zlata verižica z medaljonom Rista Šiškova, ki jo je pred njim prejelo le 20 igralcev.

 

TRIJE MEDNARODNI FESTIVALI IN TRI NAGRADE!

Poleg pravkar prejete nagrade so Stol(čk)i, postdramska noviteta sezone Mini teatra 2012/13, že maja 2013 v Bolgariji prejeli nagrado za najboljšo predstavo na 4. festivalu mreže NETA (Nova Evropska Teatrska Akcija), julija 2013 pa tudi nagrado na mednarodnem gledališkem Festivalu evropskega igralca v Makedoniji (Festival Actor of Europe), kjer je bila predstava je bila prepoznana kot najboljši avtorski projekt, prikazan na festivalu, v vseh segmentih - igra, režija, tekst, dramaturgija in vizualnost predstave.

 

Na 21. mednarodnem festivalu komornega gledališča Risto Šiškov v Makedoniji, ki je potekal od 8. do 13. septembra, se je Mini teater z avtorskim projektom Nika Goršiča, ki pod psevdonimom Nika Upper podpisuje tudi režijo predstave, predstavil 11. Septembra. Festival komornega gledališča Risto Šiškov v makedonski Strumici poteka že od leta 1992 v čast velikemu makedonskemu igralcu Ristu Šiškovu, od leta 2005 pa ima tudi mednarodni značajostaja eden najpomembnejših gledaliških in kulturnih dogodkov v Makedoniji.

 

NAGRAJENI STOL(ČKI) ŽE JUTRI, 14. SEPTEMBRA, NA FESTIVALU FIAT 2013

TEMA LETOŠNJEGA FESTIVALA: POLITIČNO GLEDALIŠČE

DVA TEDNA ZA VRAČANJE V ŽIVLJENJE!

 

Že jutri, 14. septembra 2013, pa se bosta Mini teater in Niko Goršič s Stol(čk)i predstavila na festivalu FIAT (Festival Internacionalnega Alternativnega Teatra) v Črni gori, ki poteka od 1. do 15. septembra 2013. Tema in naslov letošnjega FIAT-a je Politično gledališče, priložnost, da pokažejo svoje ustvarjanje, pa bodo imeli v okviru programa Montenegro guerila (Črnogorska gverila) tudi črnogorski alternativni umetniki. Montenegro guerila bo tako potekala od 1. do 12. septembra,  od 13. do 15. septembra pa sledi Politično gledališče. Program Črnogorska gverila bo ponujal različne umetniške vsebine, kot so koncerti, razstave, promocije knjig, predstave, projekcije filmov in performansi, dledališki segment festivala, naslovljen Politično gledališče, pa je tekmovalnega značaja in bo predstavil 6 predstav iz Črne gore, Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Makedonije in Slovenije.