Kaj vse novega letos pripravljamo za otroke?

V oviru gledališča za otroke  prvo premiero, Pogumno Molly, pripravljamo že 20. septembra. S Pogumno Molly se v Mini teater vrača priznani in večkrat nagrajeni češki režiser Marek Bečka, ki ga občinstvo pozna že iz predstav Sneguljčica, Mizica, pogrni se in Obuti maček. Čaka nas zabavna predstava po besedilu angleške ljudske pravljice, v kateri se bosta predstavila odlična mlada igralca Robert Korošec in Jose, slednji pa bo poskrbel tudi za izvirne songe.

Spomladi z lutkovno predstavo Kako ujeti zvezdo k nam prihaja mlada madžarska režiserka Agnes Kuthy, ki se je slovenskemu občinstvu predstavila že na dveh Mini poletjih. Temu bo kmalu sledila humorna in obenem tudi provokativna priredba dobro znane biblijske zgodbe po večkrat nagrajenem besedilu Ulricha Huba, Na noetovi barki ob osmih zvečer, igrana predstava v režiji Roberta Waltla, ki jo Mini teater pripravlja v koprodukciji s PG Kranj. 

V novi sezoni pa se na program vrača tudi Žabji kralj, velika uspešnica Mini teatra iz leta 2001, ki bo tokrat zaživela v režiji Roberta Waltla in z igralcem Tadejem Piškom, otrokom dobro znanim iz Zvezdice Zaspanke, Pekarne Mišmaš in Sapramiške 2 - Sapramišje sreče.

V novo sezono vstopamo tudi s štirimi novimi abonmaji za otroke  - Abonma novitete, Abonma klasična pravljica, Abonma slovenska klasika in Andersenov abonma.

Čakajo pa nas seveda tudi preštevilne uspešnice prejšnjih sezon: kultna Zvezdica Zaspanka Franeta Milčinskega - Ježka, lanska noviteta Morrison in štirje letni časi, Pekarna Mišmaš o dobrem peku in jezični Jedrt, Troglavi zmaj in princeske z glasbo v živo, nadaljevanje Sapramiške v Sapramiški 2 - Sapramišji sreči, večkrat nagrajena in humorno preoblečena Sneguljčica, duhovita priredba Mizice, pogrni se, Rdeča kapica z mladimi slovenskimi igralci, Volk in kozlički po znani Grimmovi pravljici, Obuti maček, ki navdušuje staro in mlado, prva virtualna lutkovna predstava na svetu, Palčica, predstava s čudovitimi klasičnimi marionetami, Začarani štorklji, priredba kultne radijske igre Franeta Puntarja, Medvedek zleze vase, Mala morska deklica s Pio Zemljič in Gregorjem Gradnom, dramaturški kolaž koledniških tem oziroma svojevrstno animiranih jaslic, Osel Nazarenski ... in mnoge druge.

»Program Mini teatra za otroke je osnovan na vrhunski kvaliteti literarnih, vizualnih in glasbenih predložkov, s katerimi medij otroškega gledališča obravnavamo z globoko resnostjo, zavedajoč se, da otroško publiko prvič uvajamo v svet scenskih umetnosti,« je povedal Robert Waltl, direktor in umetniški vodja otroškega programa Mini teatra.

Od 27. do 29. septembra  pripravljamo tudi tradicionalne Srednjeveške dni. Kostumirani srednjeveški plemiči, dame, vitezi in metalci zastav bodo tudi letos pritegnili veliko pozornosti, vsi, željni potovanja v preteklost, pa bodo zagotovo uživali. Na lokacijah od Križevniške ulice do Magistrata in Tromostovja ter Kongresnega trga in Trga francoske revolucije, v programu z več kot 200 nastopajočimi brez dvoma ne bo dolgčas nikomur. Med mečevanjem, postavitvijo viteškega tabora in številnimi družabnimi igrami, pa seveda ne bosta manjkala niti glasba in ples. Letos pa 29. septembra v Mini teatru pripravljamo tudi celodnevni program ob Evropskem dnevu judovske kulture – Judovska dediščina in narava, zanimiv program v Ljubljani bosta pripravila Mini teter in Judovski kulturni center v ustanavljanju.

Tako kot že številna leta doslej bomo v Mini teatru tudi v sezoni 2013/14 pripravili tradicionalni sprevod dedka Mraza za mesto Ljubljana. Tako se bo zadnje dni decembra, vsak dan ob 17. uri, dedek Mraz na kočiji z lipicanci ter v spremstvu pisane druščine živali in številnih zanimivih likov odpravi s Križevniške mimo Novega trga preko Čevljarskega mostu in do Mestne hiše. Čez Prešernov trg bo nadaljeval do Kongresnega trga, medtem ko bo na svoji poti otroke ves čas razveseljeval s sladkimi presenečenji in lepimi željami. Mini teatrov sprevod Dedka Mraza na poti že leta spremlja večtisočglava množica, na njegovi poti po mestu ga dnevno, ocenjeno, vidi namreč kar 5.000 ljudi.

Dedek Mraz pa bo malčke obiskal tudi na številnih predstavah v Mini teatru, ki bodo na sporedue decembra. Očetje in mame, babice in dedki, tete in strici ter ostali spremljevalci zato vljudno vabljeni, da pripravite darilca za otroke, vnuke ali nečke in jih letos decembra razveselite malo drugače. Podarite jim odlično predstavo. Za nepozaben in čudovit dan, praznično vzdušje, presenečenje in otroško veselje pa bo poskrbel še dedek Mraz!

Tudi v tej sezoni pa seveda ne bo šlo brez Mini poletja, mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, ko bomo skupaj z vami pričarali nove čudovite poletne mesece lutkovnih predstav in v sodelovanju s KUD-om Sredina tudi ustvarjalne popoldneve.