Kaj nas čaka v novi sezoni?

Kaj nas čaka v novi sezoni?

Mini teater je z režijo Ivice Buljana letos odprl sezono 2013/14 v slovenskem gledališču. Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta, enega najbolj zanimivih evropskih umetnikov zadnjega desetletja. Rambert je dramatik, režiser in koreogra, ki je za ta tekst dobil glavno francosko nagrado, izveden pa je v New Yorku, Parizu, Moskvi, Hamburgu, Tokiju. Z Markom Mandićem in Pio Zemljič v vlogah partnerjev, ki brutalno zapirata svojo vezo, Mini teater kaže svoje namere, da je sodobno gledališče, ki se ukvarja z vprašanji sedanjega trenutka. V kaosu krize, smo namesto političnih pamfletov, izbrali tekste in režiserje, ki preizprašujejo kaotične, perverzne nemire duše. Nejc Gazvoda je v svojem prvem režijskem projektu za gledališče, Divjad, zbral najboljše igralce mlade generacije, in se z njimi podal na »gusvansantovsko” avanturo. Divjad je slika slovenske mladine izgubljene v lastnih psihoseksualnih željah in zlomu slovenskega sna, ki so ga projicirali njihovi starši. Na koncu sezone prihaja tudi Pascal Rambert, ki je posebej za Mini teater napisal tekst Revenir, ki ga bo tudi sam režiral, in to kot predlogo za vizualni performans v katerem se srečata mrtva ljubimca.

V koprodukciji s tujimi gledališči pa bo v naslednji sezoni Ivica Buljan (tudi režiser Zapiranja ljubezni), predstavil še svoja režijska videnja Koltesovega Roberta Zucca (koprodukcija z budimpeštanskim gledališčem Maladype), Kiševo Grobnico za Borisa Davidovića (koprodukcija Bitef teatar Beograd, Hartefakt fond Beograd) in avtorski projekt v Nacionalnem gledališču FNAT Abidjan na Slonokoščeni obali).

V okviru gledališča za otroke pa najprej vačkrat nagrajeni režiser s praškega DAMU Marek Bečka, ki po angleški ljudski pripravlja lutkovno predstavo Pogumna Molly, spomladi mlada madžarska režiserka Agnes Kuthy z lutkovno predstavo Kako ujeti zvezdo in po večkrat nagrajenem nemškem tekstu Na Noetovi barki ob osmih zvečer še igrana predstava v koprodukciji s PG Kranj v režiji Roberta Waltla. V programu bo tudi obnova velike uspešnice Mini teatra Žabji kralj.

Mini teater v postprodukciji igra vse svoje predstave tako v postdramskem kot otroškem program, ki so označile zadnjih 15 let delovanja Mini teatra in za najmlajše ponuja 4 abonmaje za otroke, 2 abonmaja za odraslo občinstvo, Mini teater pa je vključen tudi v abonma 5 neodvisnih ljubljanskih odrov - Transferzala.