Pekarna Mišmaš v tekmovalnem programu 12. mednarodnega festivala poklicnih gledališč Banja Luka!

PEKARNA MIŠMAŠ SVETLANE MAKAROVIČ IN MINI TEATRA V TEKMOVALNEM PROGRAMU 12. MEDNARODNEGA FESTIVALA POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE BANJA LUKA!

Festival bo v nedeljo, 6. oktobra 2013 otvorila netekmovalna predstava Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla, koprodukcija Mini teatra in Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka, ki je nastala v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy). V ponedeljek, 7. oktobra 2013, pa se bo z režijo Roberta Waltla, Pekarno Mišmaš Svetlane Makarovič, z igralci Violeto Tomič, Tadejem Piškom in Joseom v tekmovalnem programu festivala predstavil tudi ljubljanski Mini teater, ki je lani za predstavo Sneguljčica v režiji Mareka Bečke prejel Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti.

 

O PEKARNI MIŠMAŠ

Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu.»Vrhunska uprizoritev /…/ Z razkrivanjem napak in pomanjkljivosti družb pa tudi družbeno pereča. V zgodbi spletkarjenje, ki prežene peka Mišmaša, v resničnosti pa tiste, ki odstopajo od povprečja, večina ali pa vplivna manjšina (tudi politična!) žal vse prevečkrat izžene, izloči.« Uroš Smasek, Večer

 

O MEDNARODNEM FESTIVALU POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE BANJA LUKA

Na festivalu sodelujejo izključno profesionalna gledališča za otroke izEvrope in sveta in vključujevse oblike gledališča – lutkovno in dramsko, ulično gledališče ter eksperimentalno gledališče za otroke. Festival, ki bo potekal od 6. do 10. oktobra 2013, je do sedaj gostil že 80 gledališč iz Evrope, Afrike, Azije in Severne Amerike.

Na festivalu tekmovalnega značaja bo mednarodna žirija v sestavi Miroslav Radonjić (Novi Sad, Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Podgorica, Črna Gora) in prof. dr Miljko Šindić (Banja Luka, Bosna in Hercegovina) podelila Grand Prix za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, za scenografijo, 5 enakovrednih igralskih nagrad in posebno nagrado. Organizator Festivala je Dječije pozorište Republike Srpske, direktor inselektor festivala pa Predrag Bjelošević. Za nagrade strokovne žirije se bodo letos potegovala gledališča iz Slovenije, Italije, Rusije, Madžarske, Bolgarije, Srbije, Makedonije terBosne in Hercegovine.

Poleg Mini teatra iz Slovenije bodo v tekmovalnem programu festivala sodelovali tudi Pozorište za decu, Kragujevac, Srbija, Pozorište za jednog ☆Lutkarska radionica JUKI, Kamakura, Japan Tradicionalno pozorište marioneta Tujatr, Nitra (Slovaška), Pozorište Ludus, kreativni centar mladih, Bratislava (Slovaška), Pozorište lutaka, Mostar (Bosna in Hercegovina), Državno lutkarsko pozorište, Plovdiv (Bolgarija), Pozorište za djecu i mlade, Skopje (Makedonija), Državno pozorište lutke, glumca i maske „Arlekin” Omsk, (Rusija), Staro pozorište Karola Spišaka, Nitra (Slovaška), Lutkarsko pozorište Bobita, Pečuj (Madžarska), Stivalaćoteatro, Areco (Italija) in Pozorištance „Puž“, Beograd, (Srbija).

V okviru mednarodnega festivala je vsako leto organizirano tudi Srečanje otroških pisateljev (srečanja otrok s priljubljenim avtorjem), promocija knjig s področja gledališke in scenske umetnosti za otroke, posebno mesto pa predstavlja tudi predstavitev lutkarstva ene od držav. Tako je bilo do sedaj predstavljeno že lutkarstvo Poljske (2007), Bolgarije (2008),  Nemčije (2009), Rusije (2010), Srbije (2011), lani (2012) pa je ta čast pripadla Sloveniji. Robert Waltl, predsednik slovenske UNIMA, je na povabilo in prošnjo organizatorjev mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banja Luki, skupaj z vodstvi slovenskih gledališč v okviru lanskega festivala pripravil namreč posebno predstavitev slovenskega lutkarstva. V okviru predstavitve sta bili postavljeni tudi dve razstavi lutk, in sicer razstava pionirja slovenskega lutkarstva dr. Milana Klemenčiča in razstava lutk velike likovne in lutkovne ustvarjalkeAgate Freyer Majaron, v okviru festivala pa so se predstavili Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor in Glej. Letošnje leto je v znamenju marionet s Slovaške, obiskovalci pa si bodo lahko v času festivala tako ogledali tudi razstavo »Najlepše lutke Slovaške«.

PEKARNA MIŠMAŠ

Svetlana Makarovič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Violeta Tomič, Jose in Tadej Pišek

 

Likovna zasnova: Robert Smolik

Koreografija: Natalija Manojlović

Glasba: Uroš Rakovec

Oblikovanje luči: Nikša Mrkonjić

Lektorica: Mateja Dermelj

 

Vodja tehnikov: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik in Anže Kreč

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let

Več o predstavi si lahko preberete tudi tukaj.