Na 12. mednarodnem festivalu poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki kar tri režije Roberta Waltla!

NA 12. MEDNARODNEM FESTIVALU POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE V BANJA LUKI TRI REŽIJE ROBERTA WALTLA!

NOVA REŽIJA ROBERTA WALTLA, LUTKOVNA PREDSTAVA KNJIGA O DŽUNGLI, KOPRODUKCIJA MINI TEATRA LJUBLJANA IN DJEČIJEG POZORIŠTA REPUBLIKE SRPSKE BANJA LUKA, TO NEDELJO, 6. OKTOBRA 2013, KOT NETEKMOVALNA PREDSTAVA OTVARJA 12. MEDNARODNI FESTIVAL POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE V BANJA LUKI!

V PONEDELJEK, 7. OKTOBRA 2013, BO V TEKMOVALNEM PROGRAMU FESTIVALA UPRIZORJENA TUDI REŽIJA ROBERTA WALTLA V MINI TEATRU, PEKARNA MIŠMAŠ Z VIOLETO TOMIČ, TADEJEM PIŠKOM IN JOSEOM!

V TOREK, 8. OKTOBRA 2013, PA BO V TEKMOVALNEM PROGRAMU FESTIVALA UPRIZORJENA TUDI REŽIJA ROBERTA WALTLA V MOSTARJU, GRDI RAČEK, KOPRODUKCIJA MINI TEATRA LJUBLJANA IN GLEDALIŠČA LUTK MOSTAR, KI JE NASTALA V OKVIRU MEDNARODNEGA PROJEKTA PUPPET NOMAD ACADEMY 3

 

Knjiga o džungli, koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Dječjeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, ki nastaja v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy),  bo kot otvoritvena netekmovalna predstava 12. Mednarodnega festivala poklicnih gledališč za otroke premierno uprizorjena v nedeljo, 6. oktobra 2013,  prva ponovitev, prav tako v okviru festivala, pa sledi že v torek, 8. oktobra 2013.

Z režijo Roberta Waltla, Pekarno Mišmaš Svetlane Makarovič z igralci Violeto Tomič, Tadejem Piškom in Joseom, se bo v tekmovalnem programu festivala v ponedeljek, 7. oktobra 2013, predstavil tudi ljubljanski Mini teater, ki je lani za predstavo Sneguljčica v režiji Mareka Bečke prejel Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti.

V torek, 8. oktobra 2013, pa sledi še Waltlova režija v Mostarju, koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Gledališča lutk Mostar, Grdi raček!

 


O MEDNARODNEM FESTIVALU POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE BANJA LUKA

Na festivalu sodelujejo izključno profesionalna gledališča za otroke izEvrope in sveta in vključujevse oblike gledališča – lutkovno in dramsko, ulično gledališče ter eksperimentalno gledališče za otroke. Festival, ki bo potekal od 6. do 10. oktobra 2013, je do sedaj gostil že 80 gledališč iz Evrope, Afrike, Azije in Severne Amerike.

Na festivalu tekmovalnega značaja bo mednarodna žirija v sestaviMiroslav Radonjić (Novi Sad, Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Podgorica, Črna Gora) in prof. dr Miljko Šindić (Banja Luka, Bosna in Hercegovina) podelila Grand Prix za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, nagrado za scenografijo, 5 enakovrednih igralskih nagrad in posebno nagrado. Organizator Festivala je Dječije pozorište Republike Srpske, direktor inselektor festivala pa Predrag Bjelošević. Za nagrade strokovne žirije se bodo letos potegovala gledališča iz Slovenije, Italije, Rusije, Madžarske, Bolgarije, Srbije, Makedonije terBosne in Hercegovine.

Poleg Mini teatra iz Slovenije bodo se bodo na festivalu predstavili tudi Pozorište za decu, Kragujevac (Srbija), Pozorište za jednog ☆Lutkarska radionica JUKI, Kamakura (Japonska), Tradicionalno pozorište marioneta Tyjatr, Nitra (Slovaška), Pozorište Ludus, kreativni centar mladih, Bratislava (Slovaška), Pozorište lutaka, Mostar (Bosna in Hercegovina), Državno lutkarsko pozorište, Plovdiv (Bolgarija), Pozorište za djecu i mlade, Skopje (Makedonija), Državno pozorište lutke, glumca i maske „Arlekin” Omsk (Rusija), Staro pozorište Karola Spišaka, Nitra (Slovaška), Lutkarsko pozorište Bobita, Pečuj (Madžarska), Stivalaćoteatro, Areco (Italija) in Pozorištance „Puž“, Beograd (Srbija), katerega predstava bo festival tudi zaključila.

V okviru mednarodnega festivala je vsako leto organizirano tudi Srečanje otroških pisateljev (srečanja otrok s priljubljenim avtorjem), promocija knjig s področja gledališke in scenske umetnosti za otroke, posebno mesto pa predstavlja tudi predstavitev lutkarstva ene od držav. Tako je bilo do sedaj predstavljeno že lutkarstvo Poljske (2007), Bolgarije (2008), Nemčije (2009), Rusije (2010), Srbije (2011), lani (2012) pa je ta čast pripadla Sloveniji. Robert Waltl, predsednik slovenske UNIMA, je na povabilo in prošnjo organizatorjev mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banja Luki, skupaj z vodstvi slovenskih gledališč v okviru lanskega festivala pripravil namreč posebno predstavitev slovenskega lutkarstva. V okviru predstavitve sta bili postavljeni tudi dve razstavi lutk, in sicer razstava pionirja slovenskega lutkarstva dr. Milana Klemenčiča in razstava lutk velike likovne in lutkovne ustvarjalkeAgate Freyer Majaron, v okviru festivala pa so se predstavili Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor in Glej. Letošnje leto je v znamenju marionet s Slovaške, obiskovalci pa si bodo lahko v času festivala tako ogledali tudi razstavo »Najlepše lutke Slovaške«.

 


O NOVI REŽIJI ROBERTA WALTLA, KNJIGI O DŽUNGLI

Robert Waltl, večkrat nagrajeni režiser za mlado običinstvo, ki svoje režije ustvarja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Belorusiji, Belgiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini. Nagrajevani hrvaški dramatik Ivor Martinić, ki pogosto sodeluje z Robertom Waltlom, tokrat podpisuje adaptacijo besedila, v katerem zvesto sledi originalu in ga obenem približuje sodobnemu gledalcu. Koreograf predstave Knjiga v džungli je Gyula Cserepes, nekdanji član kompanije Central-Europe Dance Theater (Madžarska) in En-Knap Group (Slovenija), ki je z Robertom Waltom že sodeloval pri uspešno predstavi Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča v Gradskom kazalištu lutaka Split. Songe sta uglasbila znana hrvaška glasbenika Damir Martinović Mrle (Let 3) in Ivanka Mazurkijević, avtor lutak in scenografije pa je Robert Smolik, profesor scenografije na praški DAMU. V vlogi Mavglija nastopa mladi Milan Trnini, ob njem pa odlični igralci in animatorji: Božana Bijelić, Dragan Banjac, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Željko Milićević, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman inAna Anđelić.

Knjiga Zgodba o džungli je pisatelju Rudyardu Kiplingu, rojenem v Indiji, prinesla Nobelovo nagrado in mnoga druga laskava priznanja v Veliki Britaniji. Je eden najpriljubljenejših otroških romanov. To je zgodba o dečku Mavgliju, ki odrašča z volkovi v džungli. Ko se tja vrne tiger Šir Khan, ki se mu želi maščevati, se volčje krdelo odloči, da se mora deček umakniti. Na njegovo stran stopita nespretni medved Balu ter hitra in skrbna panterica Baghira. Deček Mavgli začenja pustolovščino, v kateri se uči zakonov džungle.

Knjiga o džungli je serija zgodb, v katerih nastopajo različne živali, nosilec vsake zgodbe pa je na nek način poseben. Mavgli je hitronog in spreten deček, premišljen, pravičen in krasen fant. Baghira je bister in pogumen panter, zvest Mavglijev prijatelj in pomočnik na vseh njegovih pustolovščinah. Balu je velik in zaspan rjav medved, Šir Khan pa hrom tiger, častihlepen in ohol nasilnež, razgrajač, ki želi s strašnim rjovenjem nagnati ostalim strah v kosti. Naj gre za ljudi ali živali, vsi Kiplingovi junaki imajo nekaj skupnega - ne bojijo se neznanega in pripravljeni so se učiti.

V bujni džungli Mati volkulja nekega dne najde človeškega mladiča. Ta jo tako očara, da se ga odloči obdržati in tako volčje krdelo posvoji majhnega dečka Mavglija.  Postava volčjega krdela dovoljuje odraslim poročenim volkovom, da živijo samostojno življenje, vendar pa morajo svoje mladiče pokazati krdelu in le-to jih mora sprejeti. Ozračje pri sprejemanju Mavglija v krdelo je napeto in za vse nekaj novega. Medved Balu, ki postane njegov učitelj, in črni panter Baghira, ki postane njegov velik zaveznik, ga sprejmeta takoj. Prav tako ostali volkovi, saj vedo, da se bo Mati volkulja zanj borila do smrti. A tiger Šir Khan je odločno proti. Prepričan je namreč, da mladič pripada njemu, zato razglasi, da bo dečka ob prvi priložnosti, ko ne bo v varstvi volkov, ubil. Mavgli ima tako v džungli, že odkar je dojenček, tako najboljše prijatelje kot tudi največjega sovražnika. Mali deček, ki tako odrašča z volkovi, se v družbi bratov volčičev, panterjev, udavov, medvedov, slonov uči zakonov džungle, a pri tem ne izgublja svoje človečnosti.  Ko tiger Sheer Khan zavlada volčjemu krdelu, se deček Mavgli odloči, da se bo vrnil v krdelo, se spopadel s tigrom in ponovno vzpostavil mir v džungli. To je zgodba o prijateljstvu, nepredvidljivosti množic, sprejemanju različnosti in požrtvovalnosti posameznika. Ko Movgli ugotovi, da se ga zato, ker je drugačen, živali bojijo, se odloči, da se bo vrnil k ljudem, da ne bi še naprej rušil ureditev v džungli. Pri tem pa si zada obljubo, da se do živali nikdar ne bo obnašal tako, kot se je človek do njih obnašal v zgodovini

Ivor Martinić po romanu Radjardu Kiplingu

Režiser: Robert Waltl

Glasba: Damir Martinović Mrle in Ivanka Mazurkijević

Lutke in scenografija: Robert Smolik

Koreograf: Gyula Cserepes

Dramaturg: Ivor Martinić

Igrajo: Milan Trninić, Ana Anđelić, Zorana Šuman, Slobodan Perišić, Željko Miličević, Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić, Slobodan Perišić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Božana Bijelić, Duško Mazalica

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Dječje pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BIH (Otroško gledališče lutk Banja luka)

 


O PEKARNI MIŠMAŠ

Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu.»Vrhunska uprizoritev /…/ Z razkrivanjem napak in pomanjkljivosti družb pa tudi družbeno pereča. V zgodbi spletkarjenje, ki prežene peka Mišmaša, v resničnosti pa tiste, ki odstopajo od povprečja, večina ali pa vplivna manjšina (tudi politična!) žal vse prevečkrat izžene, izloči.« Uroš Smasek, Večer

Svetlana Makarovič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Violeta Tomič, Jose in Tadej Pišek

Likovna zasnova: Robert Smolik

Koreografija: Natalija Manojlović

Glasba: Uroš Rakovec

Oblikovanje luči: Nikša Mrkonjić

Lektorica: Mateja Dermelj

Vodja tehnikov: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik in Anže Kreč

 


O GRDEM RAČKU

V gledališču lutk Mostar je Robert Waltl režiral že Mačka v kavbojkah Enesa Kiševića in Ježevo hišico Branka Čopića, letos junija pa je bila tam premierno uprizorjena tudi njegova najnovajša tamkajšnja režija, Grdi raček.

Mladi in uspešni pisatelj in hrvaški dramatik Ivor Martinić je Andersenovo pravljico o grdem račku, ki so ga napadali vsi, od bratov, sosedov, gosakov, lovcev, psa in kokoši do kmetov, dokler se na koncu ne spremeni v laboda, predelal v sodobno besedilo za najmlajše občinstvo. Po Andersenovih motivih je napisal novo dramsko besedilo, ki zvesto sledi originalu, a se obenem približuje sodobnemu gledalcu.

Avtor lutk in scene je Robert Smolik iz Prage, čudovote songe je napisala Olja Savičević Ivančević, uglasbila pa sta jih Nikša Mandalinić inAleksandar Antić iz skupine TBF iz Splita.

V vlogi Grdega račka nastopa mladi Igor Vidačković, poleg njega pa izvstni igralci in animatorji - Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš inNermina Denjo.

Grdi raček Hansa Christiana Andersena je ena  najbolj priljubljenih pravljic za otroke. Zgodba o nesprejetem račku, ki se mu zaradi njegovega drugačnega videza izogibajo lastni bratje, sosedi, celotno račje naselje in celo lastna mama, se spremeni v mukotrpno iskanje lastne identitete. Ko zapusti dom, se raček poda v svet, kjer se mu posmehujejo gosaki, ga napadajo lovci, psi, maček in kokoš in kmetje ga poskušajo posvojiti, vse dokler na koncu ne zagleda prekrasnih labodov in se prepriča, da pripada njihovi jati. Po mnenju psihologov prepreke, na katere Grdi raček naleti na svoji poti, služijo krepitvi otrokovega značaja in lajšajo stik s krutostmi sveta.


Po pravljci Hansa Christiana Andersena Ivor Martinić
Režiser: Robert Waltl

Glasba: Nikša Mandalinić in Aleksandar Antić (TBF)

Besedila pesmi: Olja Savičević Ivančević

Lutke in scenografija: Robert Smolik

Asistent režije: Nedžad Maksumić
Mojster zvoka in luči: Amer Ćatić
Mojster scene in izdelava scenografije: Mirsad Bijedić
Tehnik: Kasim Prguda

Igrajo:

Grdi raček: Igor Vidačković

Mama raca / Starka: Diana Ondelj Maksumić

Čebljava raca / Raček1 / Kokoš: Nermina Denjo

Stara raca / Divji gosak 2 / Pes: Nedžad Maksumić

Raček 2 / Španska raca / Divji gosak 1 / Maček: Serđo Radoš