Nov mednarodni uspeh! Mednarodna igralska nagrada ansamblu Pekarne Mišmaš Mini teatra!

NOV MEDNARODNI USPEH MINI TEATRA!

MEDNARODNA IGRALSKA NAGRADA ANSAMBLU PREDSTAVE PEKARNA MIŠMAŠ MINI TEATRA NA 12. MEDNARODNEM FESTIVALU POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE BANJA LUKA 2013!

MEDNARODNA IGRALSKA NAGRADA ANSAMBLU PEKARNE MIŠMAŠ MINI TEATRA - VIOLETI TOMIČ, TADEJU PIŠKU  IN JOSEU

Na 12. mednarodnem festivalu gledališč za otroke Banja Luka 2013 je mednarodna žirija v sestavi Miroslav Radonjić, predsednik (teatrolog, Novi Sad, Srbija), Ranko Risojević (Banja Luka, Bosna in Hercegovina) in prof. dr Miljko Šindić (Banja Luka, Bosna in Hercegovina) igralsko nagrado enoglasno podelila ansamblu predstave Pekarna Mišmaš Mini teatra iz Ljubljane, ki ga sestavljajo odlični Tadej Pišek, Violeta Tomič in Jose.

JOSE je že vrsto let eden od izjemnih igralcev Mini teatra. Otroke navdušuje v Pekarni Mišmaš v režiji Roberta Waltla, v noviteti pretekle sezone, Morrison in štirje letni časi ter v trilogiji češkega režiserja Mareka Bečke – Sneguljčici (za katero je maja letos prejel tudi nagrado za najboljšo igro 15. mednarodnega lutkarskega festivala Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji), Mizici, pogrni se in Obutem mačku. Trem Bečkinim predstavam pa se je letos pridružila tudipredstava Pogumna Molly, s katero je Mini teater otvoril svojo  letošnjo lutkovno sezono, in v kateri Jose nastopa z mladim igralcem Robertom Korošcem. Prav Jose, Robert Korošec  in Tadej Pišek pa bodo spomladi ustvarjali tudi prihajajočo noviteto Mini teatra, Kako ujeti zvezdo, s katero k nam prihaja mlada madžarska režiserka Agnes Kuthy, ki se je slovenskemu občinstvu predstavila že na dveh Mini poletjih. Odraslo občinstvo Mini teatra pa Josea pozna po predstavah Macbeth po Shakespearu (Macbeth after Shakespeare), Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana - Poker, Marš - Visoka pesem in Dan umorov v zgodbi o Hamletu v režiji Ivice Buljana.

VIOLETA TOMIČ in TADEJ PIŠEK sta poleg Pekarne Mišmaš občinstvu Mini teatra znana tudi po odličnih vlogah v Sapramišmki 2 - Sapramišji sreči Svetlane Makarovič. TADEJ PIŠEK pa tudi po Zvezdici Zaspanki Franeta Milčinskega - Ježka ter Tristanu in Izoldi madžarskega režiserja Zoltána Balázsa. S slednjo predstavo Mini teatra se je Tadej Pišek predstavil tudi na 47. Festivalu Borštnikovo srečanje, predstava Zoltána Balázsa pa je bila s strani Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije nominirana tudi za najboljšo uprizoritev v sezoni 2011/12. V novi sezoni se na program Mini teatra s Tadejem Piškom in režijo Roberta Waltla vrača tudi obnova predstave Žabji kralj, velike uspešnice Mini teatra iz leta 2001, pišek pa bo spomladi, kot rečeno, skupaj z Joseom in Robertom Korošcem  ustvarjal tudi prihajajočo noviteto Mini teatra, Kako ujeti zvezdo, s katero k nam prihaja mlada madžarska režiserka Agnes Kuthy, ki se je slovenskemu občinstvu predstavila že na dveh Mini poletjih.

 

NAGRADE MEDNARODNE STROKOVNE ŽIRIJE

Za nagrade strokovne žirije festival, ki je potekal od 6. do 10. oktobra 2013, se je letos potegovalo trinajst predstav gledališče iz desetih držav, žirija pa je podelila Grand Prix za najboljšo predstavo v celoti, nagrado za režijo, nagrado za scenografijo, 5 enakovrednih igralskih nagrad in posebno nagrado.

Pet enakovrednih igralskih nagrad so prejeli: ansambel predstave „Pekarna Mišmaš“ Mini teatra iz Ljubljane, Slovenija; ansambel predstave „Palčica“ Starog pozorišta „Karola Spišaka“ iz Nitre, Slovaška; Nina Dean za vlogo Doroteje v predstavi „Čarovnik iz Oza“, Pozorišta za djecu i mlade iz Skopja, Makedonija; Valerij Isajev za vlogo Vertepa v predstavi „Zgodba o carju Irodu“, Državnog lutkarskog pozorišta lutke, igralca in maske „Arlekin“ iz Omska, Rusija in Tanja Kočovskoj - Pavlovska za vloge u predstavi „Čarovnik iz Oza“, Pozorišta za djecu i mlade iz Skopja, Makedonija. Nagrado za najboljšo scenografijo je prejela Eva Farkašovoja za scenografijo predstave „Palčica“ Starog pozorišta „Karola Spišaka“ iz Nitre, Slovaška, nagrada za najboljšo režijo je šla v roke Bonji Langovu za režijo predstave „Čarovnik iz Oza“, Pozorišta za djecu i mlade iz Skopja, Makedonija, Grand Prix za najboljšo predstavo v celoti pa je prejel „Čarovnik iz Oza“ Pozorišta za djecu i mlade iz Skopja, Makedonija. Posebno nagrado je za razvoj mikrolutkarskega gledališča prejela lutkarska delavnica JUKI iz Kamakure, Japonska, dve enakovredni posebni nagradi za negovanje tradicionalnega lutkarskega gledališčapa sta prejela tudi Tradicionalno pozorište marioneta Tjatr iz Nitre, Slovaška, in Državno lutkarsko pozorištu lutke, igralca in maske „Arlekin“ iz Omska, Rusija.

O PEKARNI MIŠMAŠ

Zgodba Svetlane Makarovič o dobroti skromnega peka Mišmaša, ki revnim in otrokom daje kruh tudi zastonj, o zlobni in jezični Jedrt, ki hoče za vsako ceno izvedeti, kako Mišmašu uspe speči tako dober kruh, in ubogem mačku, ki ga Jedrt tako izkorišča, da se končno odloči ostati kar pri Mišmašu.»Vrhunska uprizoritev /…/ Z razkrivanjem napak in pomanjkljivosti družb pa tudi družbeno pereča. V zgodbi spletkarjenje, ki prežene peka Mišmaša, v resničnosti pa tiste, ki odstopajo od povprečja, večina ali pa vplivna manjšina (tudi politična!) žal vse prevečkrat izžene, izloči.« Uroš Smasek, Večer

 

O MEDNARODNEM FESTIVALU POKLICNIH GLEDALIŠČ ZA OTROKE BANJA LUKA 2013

Na festivalu sodelujejo izključno profesionalna gledališča za otroke izEvrope in sveta in vključujevse oblike gledališča – lutkovno in dramsko, ulično gledališče ter eksperimentalno gledališče za otroke. Festival, ki bo potekal od 6. do 10. oktobra 2013, je do sedaj gostil že 80 gledališč iz Evrope, Afrike, Azije in Severne Amerike.

Poleg Mini teatra iz Slovenije so se na festivalu predstavili tudi Pozorište za decu, Kragujevac (Srbija), Pozorište za jednog ☆Lutkarska radionica JUKI, Kamakura (Japonska), Tradicionalno pozorište marioneta Tyjatr, Nitra (Slovaška), Pozorište Ludus, kreativni centar mladih, Bratislava (Slovaška), Pozorište lutaka, Mostar (Bosna in Hercegovina), Državno lutkarsko pozorište, Plovdiv (Bolgarija), Pozorište za djecu i mlade, Skopje (Makedonija), Državno pozorište lutke, glumca i maske „Arlekin” Omsk (Rusija), Staro pozorište Karola Spišaka, Nitra (Slovaška), Lutkarsko pozorište Bobita, Pečuj (Madžarska), Stivalaćoteatro, Areco (Italija) in Pozorištance „Puž“, Beograd (Srbija), katerega predstava je festival tudi zaključila.

V okviru mednarodnega festivala je vsako leto organizirano tudi Srečanje otroških pisateljev (srečanja otrok s priljubljenim avtorjem), promocija knjig s področja gledališke in scenske umetnosti za otroke, posebno mesto pa predstavlja tudi predstavitev lutkarstva ene od držav. Tako je bilo do sedaj predstavljeno že lutkarstvo Poljske (2007), Bolgarije (2008), Nemčije (2009), Rusije (2010), Srbije (2011), lani (2012) pa je ta čast pripadla Sloveniji. Robert Waltl, predsednik slovenske UNIMA, je na povabilo in prošnjo organizatorjev mednarodnega festivala gledališč za otroke v Banja Luki, skupaj z vodstvi slovenskih gledališč v okviru lanskega festivala pripravil namreč posebno predstavitev slovenskega lutkarstva. V okviru predstavitve sta bili postavljeni tudi dve razstavi lutk, in sicer razstava pionirja slovenskega lutkarstva dr. Milana Klemenčiča in razstava lutk velike likovne in lutkovne ustvarjalkeAgate Freyer Majaron, v okviru festivala pa so se predstavili Mini teater, Lutkovno gledališče Ljubljana, Lutkovno gledališče Maribor in Glej. Letošnje leto je v znamenju marionet s Slovaške, obiskovalci so si lahko v času festivala tako ogledali tudi razstavo »Najlepše lutke Slovaške«.

 

NA 12. MEDNARODNEM FESTIVALU BANJALUKA 2013 KAR 3 REŽIJE ROBERTA WALTLA

Festival je v nedeljo, 6. oktobra 2013 otvorila netekmovalna predstava Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla, koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Dječijeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka, ki je nastala v okviru velikega evropskega mednarodnega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (Experimental Theatre Academy). V ponedeljek, 7. oktobra 2013, se je z režijo Roberta Waltla, Pekarno Mišmaš Svetlane Makarovič, z igralci Violeto Tomič, Tadejem Piškom in Joseom v tekmovalnem programu festivala predstavil tudi ljubljanski Mini teater, ki je lani za predstavo Sneguljčica v režiji Mareka Bečke prejel Grand Prix festivala za najboljšo uprizoritev v celoti. V torek, 8. oktobra 2013, pa je bila v tekmovalnem programu festivala uprizorjena tudi režija Roberta Waltla v Mostarju, Grdi raček, koprodukcija Mini teatra Ljubljana in Gledališča lutk Mostar, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta Puppet Nomad Academy 3.

 

PEKARNA MIŠMAŠ

Svetlana Makarovič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Violeta Tomič, Jose in Tadej Pišek

Dramaturgija: Ivica Buljan

Likovna zasnova: Robert Smolik

Koreografija: Natalija Manojlović

Glasba: Uroš Rakovec

Oblikovanje luči: Nikša Mrkonjić

Lektorica: Mateja Dermelj

Vodja tehnikov: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik in Anže Kreč

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let

Več o predstavi si lahko preberete tudi tukaj.