Napovedujemo: Premiera Divjadi Nejca Gazvode!

DIVJAD, PRVI AVTORSKI PROJEKT NEJCA GAZVODE ZA GLEDALIŠČE

Pol leta je preteklo od smrti njihovega prijatelja. Sara, Mateja, Vanja, Gregor, Jan in Primož se dobijo v koči, daleč od oči ostalih ljudi. Kar naj bi bilo prijateljsko srečanje in posvetilo preminulemu prijatelju, se sprevrže v lov za resnico, ki pa se z vsakim novim priznanjem vse bolj umika in skriva. Je kriva divjad? Kaj se skriva na podstrešju? In zakaj sneg ne neha padati?

 

Premiera za vabljene: 31. oktober 2013 ob 20.00

Prva ponovitev za izven: 2. november 2013 ob 20.00

Lokacija: Mini teater, Križevniška 1

 

NEJC GAZVODA O DIVJADI

Divjad je predstava o moji generaciji, s tem nadaljujem svojo pot, ki sem jo začel v literaturi in nadaljeval na filmu. Generacijske teme pa so podlaga konkretnemu dogodku, smrti mladega človeka, ki je vsakega izmed junakov prizadel na svoj način. Divjad je realistična drama, ki temelji na igralski moči šestih mladih sijajnih igralcev, ki po mojem mnenju v teatru vse premalokrat dobijo priložnost za konkretne, dramske like s kompleksnimi značaji in problemi.

Predstava ni eksperiment v mediju, ampak izrazito karakterna in situacijska drama, ki mlade ljudi, ujete v turbulentni čas Slovenije enaindvajsetega stoletja, sooči s tem, da na novo napišejo svojo resnico. Koliko zares poznam ljudi okoli sebe? Koliko zares poznam sebe? In kaj mi še ostane, ko vse maske padejo?

 

O PREDSTAVI

Skozi igralsko silo generacije osemdesetih, s tekstom, ki je izrazito intimen, a hkrati plove po najbolj obče človeškem in tragičnostjo, ki si jo vsaka generacija nadene na unikaten način, se bo Nejc Gazvoda s prvim avtorskim projektom za gledališče lotil medija skozi svojo poetiko. Gazvoda je k projektu povabil vrhunske igralce svoje generacije, ki so v preteklih letih že opozorili nase tako v gledališču kot na filmu. Predstava nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj.

Divjad je zgodba o treh najboljših prijateljih in treh dekletih, ki jih bremeni skupen dogodek v preteklosti. Generacija osemdesetih, ki bi počasi morala prevzemati družbeno pobudo, je izgubljena bolj kot kadarkoli prej in vsak nov korak v življenje odstira nove omejitve. Hkrati pa je zgodba izrazito intimna, igralska, s karakterji, ki so kot bi jih od nekdaj poznali iz z njimi dihali, ljubili, živeli. Končni obrat postavi situacijo, ki je na videz že rešena, v popolnoma novo perspektivo. Predstave in dramski teksti večkrat obravnavajo preteklo travmo kot nekaj, kar izbruhne na dan in začne loviti ljudi, ki so na videz že zdavnaj zaživeli svoja normalna življenja. Divjad pa je zgodba o tem, ko se ta travma zgodi.

 

O REŽISERJU

Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Kot gimnazijec je napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je prejel nagrado Zlata ptica liberalne akademije 2005 in nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006. Naslednje leto je izdal roman Camera obscura (2006), ki je bil nominiran za nagrado Kresnik za najboljši roman, za njim pa še zbirko kratkih zgodb z naslovom Fasunga (2008). Leta 2008 je izšel njegov drugi roman z naslovom Sanjajo tisti, ki preveč spijo, leta 2009 pa še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta.

Je diplomant filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.  Njegovo dramsko besedilo Gugalnica je na oder postavil režiser Janez Lapajne (pri njegovem filmu Osebna prtljaga je bil Gazvoda soscenarist).  Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet, ki je, poleg mnogih posebnih priznanj za film in igralce na mednarodnih festivalih, osvojil tudi pet nagrad Vesna na Festivalu slovenskega filma in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville. Leta 2013 je bil premierno uprizorjen tudi njegov drugi celovečerni film Dvojina, na 16. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za glavno žensko vlogo, kot soscenarist pa Gazvoda podpisuje tudi scenarij filma Razredni sovražnik Roka Bička.

 

Avtorski projekt Nejca Gazvode

DIVJAD

Režija in besedilo: Nejc Gazvoda

Igrajo: Aljaž Jovanović, Jurij Drevenšek, Matej Puc, Maruša Majer, Ajda Smrekar in Tina Vrbnjak

Scenografija: Numen in Ivana Radenović

Kostumi: Branka Pavlič

Glasba: New Wave Syria

Lektura: Tatjana Stanič

 

Vodja tehnike: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Anže Kreč, Matej Primec in Ivan Waltl

Fotografije: Nikola Predović

 

Predstava za odrasle, študente in dijake

Trajanje predstave: 100 min

Premiera: 31. oktober 2013

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Mestno gledališče Ptuj

 

Več o predstavi si lahko preberete  in pogledate tudi tukaj!