V sredo, 20. novembra: MINIVEČER z Nejcem Gazvodo!

NASLEDNJO SREDO, 20. NOVEMBRA, OB 20.00

MINIVEČER Z NEJCEM GAZVODO!

V MINI TEATRU NA KRIŽEVNIŠKI 1

Nejca Gazvodo bomo povprašali o njegovih literarnih, filmskih in gledaliških začetkih, o navdihih in vplivih ter vzornikih. Skupaj bomo odpirali vprašanja, spoznavali njegov svet in želje ter odkrivali načrte za prihodnost. Pogovarjali se bomo o njegovih zbirkah kratkih zgodb, prvencu Vevericam nič ne uide in Fasungater romanih Camera obscuraSanjajo tisti, ki preveč spijo in V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta, o filmihIzlet in Dvojina, ki se strmo vzpenjata na lestvici gledanosti, ter o nastajanju in ustvarjanju Divjadi v Mini teatru, njegovem gledališkem prvencu v koprodukciji Mini teatra Ljubljana in MG Ptuj, ki je bil v Mini teatru premierno uprizorjen pred dobrima dvema tednoma, 31. oktobra. Več kot dobrodošla pa bodo seveda tudi vprašanja publike, ki bodo večer ponesla v neznano.

Dogodek organizirata: DŠPK (Društvo študentov primerjalne književnosti) in Mini teater

Literarni večer bodo vodile: Helena Čehovin Gerželj, Brina Klampfer in Veronika Šoster

Veselimo se snidenja z vami!

 

Napoved MINIVEČERA z Nejcem Gazvodo tudi na SiGledal (18.11.2013).

 

O DIVJADI

Skozi igralsko silo generacije osemdesetih, z besedilom, ki je izrazito intimno, a hkrati plove po najbolj občečloveškem, in s tragičnostjo, ki si jo vsaka generacija nadene na unikaten način, se je NEJC GAZVODA s prvim avtorskim projektom za gledališče, DIVJAD V MINI TEATRU, lotil medija skozi svojo poetiko. Gazvoda je k projektu povabil vrhunske igralce svoje generacije, ki so v preteklih letih že opozorili nase tako v gledališču kot na filmu.

Divjad je zgodba o treh fantih, najboljših prijateljih, in treh dekletih, ki jih bremeni  dogodek iz preteklosti. Generacija osemdesetih, ki bi počasi morala prevzeti družbeno pobudo, je izgubljena bolj kot kdajkoli prej in vsak  nov korak v življenje odstira nove omejitve. Hkrati pa je zgodba izrazito intimna, igralska, s karakterji, ki so, kot bi jih od nekdaj poznali iz z njimi dihali, ljubili, živeli. Končni obrat postavi situacijo, ki je na videz že rešena, v popolnoma novo perspektivo. Predstave in dramska besedila večkrat obravnavajo preteklo travmo kot nekaj, kar izbruhne na dan in začne loviti ljudi, ki so na videz že zdavnaj zaživeli  normalno življenje. Divjad pa je zgodba o tem, ko se ta travma zgodi.

S filmom Izlet in genialnimi pripovedkami in romani  se je Gazvoda pojavil kot bleščeč komet v slovenski umetnosti. V Mini teatru smo ga  zato povabili, da se prvič preizkusi kot tudi pisec drame in gledališki režiser in tako je posebej za Mini teater je napisal dramo Divjad.

 

O NEJCU GAZVODI

Nejc Gazvoda se je rodil leta 1985 v Novem mestu. Kot gimnazijec je napisal zbirko kratkih zgodb Vevericam nič ne uide, ki je bila leta 2004 nominirana za najboljši literarni prvenec. Zanjo je prejel nagrado zlata ptica Liberalne akademije 2005 in nagrado za najboljšo zbirko kratke proze, Dnevnikovo fabulo 2006. Naslednje leto je izdal roman Camera obscura (2006), ki je bil nominiran za nagrado kresnik za najboljši roman, za njim pa še zbirko kratkih zgodb z naslovom Fasunga (2008). Leta 2008 je izšel njegov drugi roman z naslovom Sanjajo tisti, ki preveč spijo, leta 2009 pa še roman V petek so sporočili, da bo v nedeljo konec sveta.

Je diplomant filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.  Njegovo dramsko besedilo Gugalnica je na oder postavil režiser Janez Lapajne (pri njegovem filmu Osebna prtljaga je bil Gazvoda soscenarist).  Za scenarij za kratek film z naslovom Čisto lahko je prejel Grossmanovo nagrado. Leta 2011 je doživel premiero njegov celovečerni prvenec Izlet, ki je, poleg mnogih posebnih priznanj za film in igralce na mednarodnih festivalih, osvojil tudi pet nagrad vesna na Festivalu slovenskega filma in veliko nagrado žirije na filmskem festivalu Nashville. Leta 2013 je bil premierno uprizorjen tudi njegov drugi celovečerni film Dvojina, na 16. Festivalu slovenskega filma nagrajen z vesno za glavno žensko vlogo, kot soscenarist pa Gazvoda podpisuje tudi scenarij filma Razredni sovražnik Roka Bička.