Tretji MINI VEČER na Križevniški: V goste prihaja prihaja Goran Vojnović!

TRETJI MINI VEČER NA KRIŽEVNIŠKI

V GOSTE PRIHAJA GORAN VOJNOVIĆ 

Po uspešnih MINI VEČERIH z Nejcem Gazvodo, Borisom A. Novakom, Venom Tauferjem, Vladom Žabotom in Klariso Jovanović nadaljujemo s serijo MINI VEČEROV na Križevniški. Tokrat v goste prihaja slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj, pesnik in kolumnist, Goran Vojnović!

Pogovor bomo začeli z Vojnovićevo prvo pesniško zbirko Lep je ta svet, ki jo je izdal, ko je obiskoval še srednjo šolo. Njegova najbolj znana romana Čefurji raus! in Jugoslavija, moja dežela, za katera je Vojnović prejel tudi kresnikovi nagradi, bosta nedvomno osrednja tema našega večera. Pogovarjali pa se bomo tudi o njegovih kolumnah in filmih, ki jih je režiral, o navdihu, položaju mladih v današnjem svetu in razkrivali skrivnosti, ki se skrivajo za Vojnovićevimi deli.

Ker Mini večer ni navaden literarni večer, bodo avtorju zastavljeni tudi štirje izzivi. Zadnjega mu boste zastavili vi, draga publika, zato dobro premislite, kaj bi še radi videli in izvedeli o njem.

Večer bodo vodile Helena Čehovin Gerželj, Brina Klampfer in Julija Ovsec. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli.

Goran Vojnović je širši javnosti zagotovo najbolje poznan po svojem prvem romanu Čefurji raus!, Prešernovem in kresnikovem nagrajencu, ki je v oktobru 2013 pod avtorjevo režijo zaživel tudi na filmskem platnu. Zdi se, da Vojnović nagrade prejema kar po tekočem traku, saj je bil s kresnikom nagrajen tudi drugi roman Jugoslavija, moja dežela. Mnoge pa avtor pogosto nagovarja skozi svoje kolumne in eseje, ki komentirajo vsakodnevno politično in družbeno situacijo v naši domovini.

Goran Vojnović se je rodil 11. junija 1980 v Ljubljani. Svoj literarni talent je pokazal že leta 1998, ko je v samozaložbi izdal srednješolsko pesniško zbirko Lep je ta svet. Leta 2009 ga je širši množici približal njegov prvi roman Čefurji raus!, ki je poleg pozitivnih kritik prejel tudi kresnikovo nagrado in nagrado Prešernovega sklada. Roman je bil preveden v številne tuje jezike, leto kasneje pa je nastala istoimenska monokomedija, v kateri igra Aleksandar Rajković - Sale. Leta 2013 se je Vojnović prelevil v režiserja in z romana napravil še celovečerni film. Poleg leposlovja pa se Vojnović, filmski publicist in avtor kolumn, pojavlja tudi v časopisu Dnevnik in na spletnem portalu Airbeletrina. Leta 2010 je kolumne zbral v knjigi Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.  Študiral je filmsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in režiral tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa napisal scenarij za film Sretan put Nedine. Leta 2010 je režiral celovečerni film Piran – Pirano, za katerega je napisal tudi scenarij, njegov zadnji film Čefurji raus! pa se trenutno še vedno pojavlja v kinematografih.

Vstopnine ni - prostovoljni prispevki pa so vedno dobrodošli.

Dogodek organizirata: Mini teater Ljubljana in DŠPK (Društvo študentov primerjalne književnosti)