Italijanska premiera Žabjega kralja in velika turneja v slovenskem zamejstvu!

Dva meseca po premieri 18. januarja v Mini teatru se Žabji kralj, jutri, 18. marca, premierno predstavlja tudi v Italiji in slovenskem zamejstvu!

Po jutrišnji premieri v Barkovljah sledi tudi velika turneja - največje gostovanje, ko bo koprodukcija Mini teatra Ljubljana in SSG Trst v naslednjih nekaj tednih v Italiji odigralakar 30 ponovitev, predstavo pa si bo ogledaloveč kot 1.500 otrok!

Velika uspešnica Mini teatra, ki je doživela že več kot 200 ponovitev v Sloveniji, na Hrvaškem, Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem, je bila v koprodukciji Mini teatra in SSG Trst v sezoni 2013/14 obnovljena, v naslednjih tednih pa bo razveseljevala tudi otroke krajev Sv. Ivan, Barkovlje, Lonjer, Greta, Opčine, Križ, Prosek, Ricmanje, Boljunec, Col, Zgonik, Milje, Domjo, Trebče, Bazovica , Boljunec, Dolina, Sv. Jakob, Škedenj, Šempolaj, Mavhinje, Devin in Nabrežina.

Žabji kralj je v režiji Roberta Waltla (režija 2001 Slavčo Malenov) zaživel z igralcem Tadejem Piškom, občinstvu Mini teatra znanem tudi po odličnih vlogah vSapramiški 2 - Sapramišji sreči in Pekarni Mišmaš Svetlane Makarovič, Zvezdici Zaspanki Franeta Milčinskega - Ježka ter Tristanu in Izoldi madžarskega režiserja Zoltána Balázsa.

Lutkovno predstavo smo V Mini teatru že leta 2001 pripravili skupaj s priznanimi bolgarskimi lutkovnimi umetniki: med njimi je režiser Slavčo Malenov, ki ga ljubljanska otroška publika pozna po predstavah Kalif Štrk, Lev brez repa, Majhnica inMini cirkus. Malenov je diplomant lutkovne režije na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost, ki je kasneje opravil še specializacijo na Internacionalnem lutkovnem inštitutu Charleville-Mezieres v Franciji. Sodeluje s številnimi lutkovnimi gledališči v Bolgariji in tujini, od leta 1993 pa med drugim predava na bolgarski Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost. Lutke je poslikala Silva Bačvarova, diplomantka scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Delala je v Plovdivskem državnem lutkovnem gledališču, danes pa dela kot scenografka v gledališču Atelie 313 in poučuje na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. Avtor scenografije je in likovne zasnove je Vasill Rokomanov, prav tako diplomant scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Bil je oblikovalec revije Society and Law, od leta 1002 pa dela kot scenograf Alelieja 313 ter poučuje scenografijo na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. kot scenograf sodeluje s številnimi gledališči in lutkovnimi gledališči.

Zgodba o princesi, ki ji v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico vrne žabec, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.

Po bratih Grimm: Vesselin Boidev

Žabji kralj

Prevajalka:
Viktorija Menkadžijeva

Scenograf in oblikovalec lutk:
Vasill Rokomanov

Poslikava lutk:
Silva Bačvarova

Glasbenik:
Vladimir Džambazov

V obnovljeni predstavi v sezoni 2013/14:

Režiser:
Robert Waltl

Igra: 
Tadej Pišek

Koprudukcija obnove: 
Mini teater in SSG Trst

Premiera obnovljene predstave v Mini teatru:
18. januar 2014

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let

Predstavo še posebej priporočamo za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole

Predstava traja 40 minut

Originalna predstava iz leta 2001:

Režiser:
Slavčo Malenov

Igra:
Robert Waltl

Premiera:
17. september 2001

15. okt
Sobota
10:30
Festival Velenje