Osvežitev, ozelenitev in letošnja otvoritev Križevniške ulice ter Srečko Kosovel s Križevniške!

Dragi Križevniški sosed, draga Križevniška soseda!

Srečni smo, da živimo in ustvarjamo skupaj na eni najlepših ljubljanskih ulic.

In verjamemo, da bo tudi z vašo pomočjo ulica letos še lepša!

Ozelenitev Križevniške

Prišla je pomlad in pred nami je nova, sveža ozelenitev ulice, zato tudi na vas naslavljamo prošnjo, da se nam pridružite in na vaša okna, pred vaše hiše letos sami prinesete posajene rastline. Veselimo se vaše izbire primernih rastlin, obešank, lončnic …, ki se bodo zagotovo dobro vklopili v že zastavljeno od prejšnjih let.

Pri osvežitvi Križevniške bo poleg nas, ki na ulici ustvarjamo in živimo, sodelovalo tudi več različnih veleposlaništev, pri izbiri rastlin pa vam, kot rečeno, puščamo popolnoma proste roke.  

Želimo si res najlepšo in najbolj zeleno ter cvetočo ulico v Ljubljani, zato letošnjo otvoritev ulice načrtujemo za sredo, 23. aprila ob 17.00.

Srečko Kosovel s Križevniške

Na Križevniški ulici so živeli številni umetniki, literati ter poeti, na katere smo zelo ponosni in na Križevniški 8 je živel tudi Srečko Kosovel - tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi. Za vse nas Ljubljančane, stanovalce, obiskovalce, turiste, sprehajalce, popotnike, radovedneže in raziskovalce slovenske prestolnice bodo nove zgodbe zato pripovedovale tudi križevniške klopi. Lani opremljene s citati postdramskih predstav Mini teatra bodo letos posvečene poeziji Srečka Kosovela, ki letos praznuje 110. rojstni dan, poleg samih pesmi pa na klopeh načrtujemo tudi zanimive intervencije.

Po celodnevnem sajenju zelenja in cvetja na ulici ter ureditvi njegovih citatov na klopeh pa bomo od 18.00 do 19.30 pripravili tudi maraton Kosovelovih pesmi,  s čimer se bomo pridružili tudi dogodkom ob Svetovni noči knjige.

Organizator prireditve je Kulturna četrt Križevniška ob pomoči Združenja dramskih umetnikov Slovenije in Mini teatra.

Dan križevniškega soseda

Počasi pa se že pripravljamo tudi na poletje - za 21. junij je tako predvidoma že načrtovan tudi nov Dan križevniškega soseda, na katerega ste že sedaj povabljeni. Morda bi ga letos dopolnili s kakšnimi kulinaričnimi specialitetami, ki prihajajo iz krajev, od koder smo stanovalci in ustvarjalci na Križevniški?

Veselimo se naše skupne akcije in novih druženj, več kot veseli pa bomo tudi vaših predlogov, sodelovanja in tudi pomoči pri varovanju naše ulice pred nepridipravi, ki nam ponoči uničujejo ulico, motijo nočni mir in nam onesnažujejo ulico.

Robert Waltl, direktor Mini teatra

 

Za vse morebitne dodatne informacije pa vam bosta z veseljem v vso pomoč moja sodelavca Janina Žagar in Tilen Vipotnik:

Tilen Vipotnik (041 381 823; tilen@mini-teater.si)

Janina Žagar (031 226 376; janina.zagar@mini-teater.si)