V nedeljo, 13.4., čudovite klasične marionete v Začaranih štorkljah!

V nedeljo, 13. aprila, ob 17.00 v Mini teatru na Ljubljanskem gradu predstava s čudovitimi klasičnimi marionetami, Začarani štorklji!

Predstava s čudovitimi klasičnimi marionetami, najbolj pravljičnimi lutkami, kar jih je. Marionetna predstava Začarani štorklji je nastala po znani pravljici Zgodba o kalifu štrku nemškega pisatelja Wilhelma Hauffa. Kot večina klasičnih pravljic pa je tudi pravljica Začarani štorklji večplastna in ponuja več tem za interpretacijo.

Pravljica o mladem bagdadskem kalifu, ki si je zaželel živeti izven svoje zlate palače in postati ljudem koristen. Skrivnostni pergament mu je razkril, kako lahko postane svoboden in se iz človeka spremeni v štrka (štorkljo), po spremembi pa se izkaže, da je njegova nova podoba le čarovnija zlobnega čarovnika Kašnurja, ki tako lahko zavlada Bagdadu. Nesrečni štrk poleti v sveto mesto Medina v upanju, da bo tam našel rešitev. Med ruševinami sreča v grdo sovo začarano indijsko princeso, ki mu, če se bo z njo poročil, obljubi pomoč. Kalif pristane na to in z njenim sodelovanjem izve za čarobno besedo, s pomočjo katere spet postane človek in premaga zlobnega Kašnurja. Mladi kalif štrk se poroči s sovo, med obredom pa čarovnija izgubi moč in grda sova postane lepa princesa …

Po pravljici Wilhelma Hauffa: Slavčo Malenov

Začarani štorklji

Prevajalka:
Viktorija Menkadžijeva

Režiser in dramaturg:
Slavčo Malenov

Igrata:
Milan Štefe in Tomislav Tomšič ali Robert Waltl v solo izvedbi

Izdelava lutk in scene:
Vasil Rokomanov

Poslikava lutk:
Silva Bačvarova

Avtor glasbe:
Petar Cankov

Oblikovalca svetlobe in tona:
Tilen Vipotnik in Tomaž Grubelnik

Lektorica:
Mateja Dermelj

Vodja tehnikov:
Tilen Vipotnik

Premiera:
9. januar 2007

Predstava traja 40 minut

Marionetna lutkovna predstava za otroke, starejše od 4 let