Premiera monodrame Jagodno dekle!

Gledališka predstava Jagodno dekle temelji na istoimenskem proznem delu sodobne izraelske avtorice Savyon Librecht. Osrednja poetična podoba v besedilu je podoba Judinje, ki v nacističnem koncentracijskem taborišču na pepelu zažganih Judov goji čudovite rdeče jagode, velike kot moška pest.

Gojila jih je na posebni zemlji. Ali veš, kaj je to bilo, ta zemlja? Zažgana zemlja. Da. Kar je ostalo potem, ko so sežgali Jude.

Gledališka predstava se loteva tematike holokavsta, toda preko te zgodovini zastavlja vprašanje: Kaj sedaj? Kaj naj z zgodovino stori mlada generacija? Vednost, vlivanje znanja enostavno ne more biti več dovolj. Gledališče postaja intimno srečanje nevednega človeka s samim seboj v samotni kamri spominov zgodovine – tako kot se v delu Jagodno dekle srečata Judinja in nacistova žena. Projekt nagovarja generacijo – iz generacije, saj gre za povečini mlade ustvarjalce, ki so se v svet rodili s pozabo bremen zgodovine in do nje pristopajo naivno, a prav zaradi tega radovedno in popolnoma razprto za velika odkritja, ki jih ta utegne nositi v sebi.

Savyon Liebrecht

Jagodno dekle

Naslov izvirnika:
The Strawberry Girl

Prevajalka:
Maja Kutin

Režiserka:
Tjaša Črnigoj

Igra:
Vesna Vončina

Dramaturg:
Tomaž Kovačič

Scenografinja:
Tina Mohorović

Kostumografinja:
Rosana Knavs

Avtorja izbora glasbe:
Tjaša Črnigoj in Tomaž Kovačič

Lektorica:
Maša Jazbec

Tehnična ekipa:
Tilen Vipotnik, Matej Primec, Ivan Waltl in Anže Kreč

Producent:
Robert Waltl

Koprodukcija:
Mini teater in Judovski kulturni center Ljubljana

Premiera v Mini teatru:
25. april 2014

Predstava traja 50 min