Križevniške klopi so letos spregovorile skozi pesmi Srečka Kosovela!

Križevniške Kosovelove klopi in samokolnice

Najprej opremljene z imeni Križevnikov, ki so tukaj živeli in ustvarjali, in lani s citati postdramskih predstav Mini teatra so Križevniške klopi v na novo ozelenjeni Križevniški ulici zdaj posvečene poeziji Srečka Kosovela. Skozi besede Kosovela pa so pregovorile tudi križevniške samokolnice - lani opremljene s citati otroških predstav Mini teatra bodo letos posvečene otroški poeziji Srečka Kosovela. Namenjene druženju in prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža nam s pripetim zbirom poezije in poezije v prozi, #Človek: Milijoni umirajo, a Evropa laže, Kosovela približajo še dodatno, z dvojezično knjižico, pripeto ob strani, pa nas skozi zgodovino ulice popeljejo tudi v slovenskem in angleškem jeziku.

Maraton Kosovelovih pesmi

Srečko Kosovel, ki letos praznuje 110. rojstni dan je bil namreč tudi naš sosed s Križevniške 8. Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil.

Zato smo se, 23. aprila2 014, na mednarodno Noč knjige, po celodnevnem sajenju zelenja in cvetja na Križevniški ulici, ki bo prav na ta dan ponovno zaživela še lepša kot doslej, ter ureditvi Kosovelovih citatov v več jezikih na naših uličnih klopeh, pripravili tudi Maraton kosovelovih pesmi - Srečko Kosovel s Križevniške med 18.00 in 19.30 na Križevniški ulici.

Z branjem pesmi so Kosovelov maraton soustvarjali tudi pesnica in španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernández de Córdova, dramski igralci Polona Vetrih, Olga Kacjan, Jernej Kuntner, Vladimir Jurc, Marko Simčič, Neva Jana Flajs, Alenka Pirjevec, Suzana Grau, Neda Bric, Marjuta Slamič, Miha Nemec, Damjana Černe, Uroš Potočnik, Maja Blagovič, Jadranka Tomažič … in študenti AGRFT-ja.

Manjkala ni niti glasba

Poskrbeli pa smo tudi za zanimivo glasbo.  Po začetku s skladbo Dež nad oljkami (Fake Orchestra) in Kosovelovem maratonu, kjer je recitatorje na kitari spremljal Vid Polončič Ruparčič (The Toronto Drug Bust), je bil ob druženju, pršutu in teranu na vrsti album Dekleva (projekt uglasbene poezije Milana Dekleve z Igorjem Leonardijem in Ano Vipotnik). Glasbeni koordinator večera je bil Izak Košir.

Organizatorji prireditve: Kulturna četrt Križevniška ob pomoči Mini teatra, Združenja dramskih umetnikov Slovenije in AGRFT-ja. V pomoč pri osvežitvi Križevniške pa je bil tudi Turizem Ljubljana.

Izbor pesmi: Robert Waltl
Grafično oblikovanje: Toni Soprano

Ozelenitev in otvoritev Križevniške

Veseli pa smo bili tudi vaše družbe in podpore pri sami osvežitvi in novi ozelenitvi Križevniške, ki je ob veliki pomoči sponzorja ozelenitve, Gardenie, ter velikem odzivu veleposlaništev, ki so vsak na svoj način prispevali k še bolj zeleni ulici, potekala čez dan!Prišla je namreč pomlad in pred nami je nova, sveža ozelenitev ulice, ki je z novimi rastlinami, cvetjem, obešankami in drevesi ponovno postala ena najlepših in najbolj zelenih ter cvetočih ulic v Ljubljani. Osveženo Križevniško ulico smo svečano otvorili ob 17.00, ko sta bila z nami poleg veleposlanikov in povabljenih gostov tudi župan Mestne občine Ljubljana, gospod Zoran Janković, in podžupan, gospod Janez Koželj.