Srečko Kosovel spregovoril tudi v Križevniških samokolnicah!

Srečko kosovel in Križevniške samokolnice

Letos opremljenih z izborom Kosovelovih pesmi za Otroke - Sonček boža, Medvedi in medvedki, Burja, Prošnja, Večer, Deček in sonce . Za izbor pesmi je poskrbel Robert Waltl, za oblikovanje napisov v samokolnicah Rosana Knavs.

Skozi pesmi Kosovela so spregovorile tudi Križevniške klopi

Najprej opremljene z imeni Križevnikov, ki so tukaj živeli in ustvarjali, in lani s citati postdramskih predstav Mini teatra so Križevniške klopi v na novo ozelenjeni Križevniški ulici zdaj posvečene poeziji Srečka Kosovela. Namenjene druženju in prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža nam s pripetim zbirom poezije in poezije v prozi, #Človek: Milijoni umirajo, a Evropa laže, Kosovela približajo še dodatno, z dvojezično knjižico, pripeto ob strani, pa nas skozi zgodovino ulice popeljejo tudi v slovenskem in angleškem jeziku.

Srečko Kosovel s Križevniške

Srečko Kosovel, ki letos praznuje 110. rojstni dan je bil namreč tudi našsosed s Križevniške 8. Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil.

Zato mu letos posvečamo tudi eno najlepših ulic slovenske prestolnice, kjer so Kosovelove pesmi 23. Aprila, na mednarodno Noč knjige, odmevale tudi v živo na Kosovelovem maratonu, ki so ga soustvarjali dramski igralci  (Polona Vetrih, Olga Kacjan, Jernej Kuntner, Vladimir Jurc, Marko Simčič, Neva Jana Flajs, Alenka Pirjevec, Suzana Grau, Neda Bric, Marjuta Slamič, Miha Nemec, Damjana Černe, Uroš Potočnik, Maja Blagovič, Jadranka Tomažič …), člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije in študenti AGRFT-ja.