Ozelenitev in otvoritev Križevniske ulice ter Kosovelov maraton (23.4.2014)

Kosovelov oblekel Križevniško tudi v Kulturi na TV SLO 1 

Otvoritev Križevniške in Kosovelov maraton v prispevku v Kulturi na TV SLO 1 (23.4.2014).

Kosovelov maraton in Dobra ura z Milico na TV SLO 1

Na Kosovelovem maratonu in otvoritvi na novo ozelenjene Križevniške ulice se je z dvema Križevnikoma - direktorjem Mini teatra Robertom Waltlom in skladateljem Aldom Kumarjem - pogovarjala tudi ekipa Dobre ure z Milico na TV SLO 1 (23.4.2014)! Vklop v živo od 1:12:00 naprej. 

Otvoritev Križevniške in Kosovelov maraton v Nedeljskem popoldnevu z Ulo na TV SLO 1

Pestro dogajanje v Mini teatru in pred njim je spremljala tudi ekipa Nedeljskega popoldneva z Ulo na TV SLO 1 (27.4.2014)! Otvoritev Križevniške in Kosovelov maraton od 2. minute naprej.

Direktor Mini teatra, Robert Waltl, je  bil za ozelenitev Križevniške ulice in vse dogodke »križevniškega« tedna izbran za Ime tedna na Valu 202

Ob podpori številnih kulturnikov se je s Kosovelovim maratonom na mednarodno Noč knjige poklonil 110. obletnici rojstva Srečka Kosovela, Križevniško ulico v Ljubljani pa so okrasili z zelenjem, postavili križevniške klopi in samokolnice ter tako poskrbeli, da je ena najlepših ulic Ljubljane zdaj še lepša!

"Skušamo delati s sosedi in za sosede. Križevniška je mogoče ena najmanjših ulic v Ljubljani, vendar pa najbolj bogata s kulturno zgodovino. Na naši ulici je namreč imel hišo nobelovec Franc Pregl, tukaj je France Prešeren spoznal Ano Jelovšek, v hiši režiserja Cirila Debevca je živel Srečko Kosovel. Ulica je vzorčen primer, kakšno Ljubljano bi si jaz želel."

Prisluhnite pogovoru z Robertom Waltlom na VAL-u 202 (28.4.2014).

Križevniško ulico je naselil Kosovel. Sveža ozelenitev ulice in literarni maraton

Na Križevniški ulici so že nekdaj živeli številni umetniki, književniki in pesniki. Nekaj čas je tu živel tudi Srečko Kosovel in v tem času napisal svoje zadnje pesmi. Zdaj je Križevniška dobila novo pomladno podobo, ulico pa je oživil tudi maraton Kosovelovih pesmi.

Križevniška ulica, ki se je nekdaj imenovala Ribiška, je ena najstarejših ulic v Ljubljani. Pred dvema letoma so stanovalci Križevniške in Mini teater, ki tam domuje, ob podpori MOL-a na ulici in v njeni najbližji okolici zasnovali kulturno četrt, ki jo želijo še razširiti, za podobo ulice pa skrbijo tudi z zelenimi in umetniškimi intervencijami. S toplejšimi dnevi prihaja tudi sveža ozelenitev ulice z novimi rastlinami, cvetjem, obešankami in drevesi. Po celodnevnem sajenju zelenja in cvetja so prenovljeno Križevniško ulico tudi slavnostno odprli, pridružila pa sta se tudi župan Zoran Janković in podžupan Janez Koželj.

Kosovelova poezija bo zasedla križevniške klopi

Za vse Ljubljančane in obiskovalce Ljubljane bodo nove zgodbe pripovedovale tudi križevniške klopi in samokolnice. Te so bile lani opremljene s citati postdramskih in otroških predstav Mini teatra, letos pa jih je zasedla poezija Srečka Kosovela. Kosovel je tu živel pri prijatelju, režiserju Cirilu Debevcu, na Križevniški 8, nato pa je odšel v Tomaj. Ob svojem 110. rojstnem dnevu se tako Kosovel vrača na lepšo in bolj zeleno Križevniško.

Maraton Kosovelove poezije

Po odprtju ulice je na Križevniški potekal tudi Kosovelov maraton Srečko Kosovel s Križevniške, ki so ga pomagali soustvarjati soustvarjali Polona Vetrih, Olga Kacjan, Jernej Kuntner, pesnica in španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernández de Córdova, Vladimir Jurc, Marko Simčič, Neva Jana Flajs, Alenka Pirjevec, Suzana Grau, Neda Bric, Marjuta Slamič, Miha Nemec, Damjana Černe, Uroš Potočnik, Maja Blagovič …

Več na MMC (23.4.2014)

Maraton, samokolnice, Kosovel in poezija na Križevniški ulici v sobotnem Delovem Ljubljanskem ogledalu

"Nobena skrivnost ni, da je Ogledalu ena najljubših ljubljanskih ulic tista, ki se skriva za vogalom Križank, tista, ki meščanske korake pospremi do Brega in Ljubljanice. Križevniška ulica, se ve. V sredo je sveže ozelenela, od njenih tlakovcev pa se je odbijala Kosovelova poezija. V sredinem popoldnevu, ki se je, ne da bi človek sploh opazil, raztegnil v večer, se je tako vse poklopilo. Ozelenitev ulice, ki so jo prinesli nove rastline, cvetje, obešanke in drevesa, križevniške klopi in samokolnice, ki so letos opremljene s Kosovelovimi verzi, in pa uro in pol trajajoč Kosovelov maraton."

Več v Delovem Ljubljanskem ogledalu (26.4.2014)

Kosovelove pesmi med zelenjem v Dnevniku

Že povsem kratek sprehod skozi ljubljansko mestno središče je razkril živahen utrip in pestro paleto ponujenih vsebin. Le streljaj od NUK je ob pomoči ekipe Mini teatra ozelenela in zaživela Križevniška ulica, na kateri je svoje zadnje pesmi zapisal Srečko Kosovel. Med bohotenjem cvetov in zelenih listov so številni znani slovenski gledališki igralci recitirali njegova dela v literarnem maratonu Srečko Kosovel s Križevniške. »To je samo eden od dogodkov, ki jih na Križevniški pripravljamo zadnjih pet let in mnogo jih je posvečenih prav pesnikom. Glede na odzive, ki smo jih deležni po današnjem maratonu, ko igralci, ki so danes recitirali, pravzaprav zahtevajo, da to postane tradicionalen Kosovelov maraton, se veselim, da se bomo s Kosovelom nemara srečevali vsako leto,« je povedal direktor Mini teatra Robert Waltl na povsem nagneteni ulici, kjer so tudi po zaključku programa ljudje ostali in se pomenkovali v pravem Kosovelovem stilu, ob kozarcu terana in rezini kraškega pršuta.

Sodelovanja na Noči knjige so bili v Mini teatru zelo veseli, saj menijo, da je tak dogodek prelomnica za knjigo v slovenski javnosti: »Slovenci imamo zelo radi knjigo, nikoli je nismo zapustili,« meni Waltl. »Privilegij, kot je ta, da ti tako kakovostno, fantastično poezijo bere petdeset profesionalnih igralcev, pa je tako poseben, da je škoda za vsakega, ki take priložnosti ne izkoristi in ne pride.«

Več v Noč knjige za njen boljši dan, Dnevnik (25.4.2014)

Maraton Kosovelovih pesmi in otvoritev Križevniške ulice

Več na SiGledal (23.4.2014)

Križevniška ulica vabi!

Križevniška ulica v Ljubljani, pripravlja poseben dogodek, na katerem bo še posebej aktiven Mini teater, ki je prav tako del Križevniške ulice. Dogodek se bo odvijal v sredo, 23. aprila od 18. ure naprej.

Bansi (20.4.2014)

Križevniška ulica zelena in pesniška

Več na spletnem portalu MMC-ja za otroke, Bansiju (28.4.2014)