Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti (21.3.2014)

V vsako lutko je treba verjeti

Včasih se pomembni dogodki oziroma jubileji lepo ujamejo. Minuli teden smo proslavili svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk, doma pa smo ta praznik počastili z razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti. Privlačna razstava v ljubljanskem Narodnem muzeju je razkrila izredno pomembno vlogo slovenskih likovnih umetnikov, ki so oblikovali lutke za slovenska lutkovna gledališča, lutke pa so tako in tako vedno bile vpletene v družbo in kulturo. Zaradi njihove večplastne narave so se jih mnogi vladarji bali in jih prepovedovali, kar ne preseneča. »Ta lik iz lesa in blaga je seveda ljubek in slikovit, vendar ima hkrati tudi izostren talent za obsodbo in kritiko, spretno lahko uporablja sarkazem, ironijo in humor, natančno odmerjeno in z bodečim učinkom,« je v letošnji poslanici mednarodne zveze lutkarjev Unima ob tem prazniku zapisal priznani lutkovni mojster, Argentinec Eduardo Di Mauro. Častni član Unime Edi Majaron, režiser, dramaturg, animator, glasbenik, profesor, sicer pa velik ljubitelj lutkarstva, pa je dodal, da lutke ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne. »Zato, ker se jih še vedno drži magija starih ritualov, sprejemajo nase marsikaj, kar bi mi radi skrili. Po svoje razrešujejo konflikte namesto nas, ob tem pa ostajajo čiste – le verjeti moramo vanje,« pravi Majaron, s katerim smo se pogovarjali ob razstavi.

Več v Nedeljski dnevnik (26.3.2014)

Lutke niso hudobne, a povedo vse

Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti tudi v TV prispevku v Kulturi na TV SLO 1!

Lutke ne sovražijo in niso zavistne

Na današnji svetovni dan lutk odpira vrata največja razstava slovenskih lutk v zgodovini. Slovenski lutkarji, družno s prijatelji in kolegi z vsega sveta, praznujejo že 12. svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk. Pobudnik praznovanja v Sloveniji je nacionalni odbor mednarodne zveze lutkarjev Unima; njen slovenski predsednik je Robert Waltl, režiser, igralec, lutkar in direktor Mini teatra.

 Več v Slovenskih novicah (21.4.2014)

Čarobna sila lutkovne umetnosti

Po tem, ko so pred tedni v Muzeju novejše zgodovine v Celju odprli stalno razstavo Brlog igrač, kjer je razstavljenih več kot 400 igrač iz različnih obdobij, pa tudi materialov, oblik in podob, so zdaj v Ljubljani na svoj račun prišli ljubitelji lutkovne umetnosti. V Narodnem muzeju Slovenije so namreč ob mednarodnem dnevu lutkarjev, ki smo ga praznovali 21. marca, odprli razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti, ki bo na ogled vse do 8. junija letos.

Več na PlanetSiol (29.3.2014)

"Lutke ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne" - a povejo vse

Slovenski lutkarji ob svetovnem dnevu lutk z razstavo in predstavami. Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti na ogled postavlja več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja. Razstavo so pod vodstvom Mini teatra in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, večina razstavljenih lutk pa prihaja iz fundusa Lutkovnega gledališča Ljubljana.

Več na MMC (21.3.2014)

Tiste, ki ne sovražijo, niso zavistne, niso hudobne

Na današnji mednarodni dan lutkarstva bodo v Atriju Narodnega muzeja Slovenije odprli razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti, katere avtorja sta Agata Freyer in Edi Majaron, na ogled pa bo več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja.

Glavni pobudnik razstave je bil Mini teater, sodelovali pa so še Unima Slovenija, slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije; največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.

»To je že tretja lutkovna razstava, ki jo je pripravil Mini teater,« je povedal njegov direktor Robert Waltl. »V Atriju so bile na ogled že poljske in srbske lutke, načrtujemo pa tudi razstavo francoskih lutk in lutk iz Izraela, pravzaprav tistih, ki so preživele holokavst.«

Več v Delu (21.3.2014)

V Narodnem muzeju pregled zgodovine slovenskega lutkarstva

V Narodnem muzeju Slovenije bodo v petek, 21. marca, na svetovni dan lutkovnega gledališča in lutk, odprli razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti. Zasnovala sta jo Agata Freyer in Edi Majaron. Kot sta povedala na včerajšnji novinarski konferenci, se je ob pripravi razstave pokazalo, da je kar nekaj tovrstnega gradiva žal izgubljenega.

Več na SiGledal (20.3.2014)

Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti

Več na Bansi (25.3.2014)

Lutke se pripravljajo na "svoj" dan

Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti kot Foto dneva na MMC.