Režiser:

Zoran Petrovič

Igralec:
Miha Bezeljak

Dramaturg:
Marek Turošík

Avtor likovne podobe:
Primož Mihevc

Avtorica glasbe:
Lea Čehovin

Oblikovalec svetlobe:
Miljenko Knezoci

Oblikovalec zvoka:
Matej Modrinjak

Lektor:
Simon Šerbinek

Koprodukcija:
Mini teater, Lutkovno gledališče Maribor in Moment

V okviru projekta:
PNA IV

Premiera v Mini teatru:
1. september 2015

Premiera v LG Maribor:
21. avgust 2015 v okviru festivala 26. Poletni lutkovni pristan

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 2 let

Predstava traja 35 minut

O predstavi

Deček se je zadovoljno sprijaznil s precej osamljenim življenjem brez vrstnikov, brez bratov in sester, brez prijateljev. Toda nekega dne potrka nenavaden gost in Deček odpre vrata, kjer stoji pingvin. Tako se prične njuno pustolovsko potovanje v iskanju odgovorov.

Zgodba o fantu, ki nekega dne odpre vrata in pred njimi zagleda pingvina. Fant želi ugotoviti, čigav je, zato gre v urad za najdene predmete, kjer pa ga ne želijo sprejeti. Med brskanjem po knjigah deček ugotovi, da pingvini prihajajo z Južnega tečaja. V pristanišču zato želi pingvina vkrcati na veliko ladjo, a ga na ladji ne slišijo. Zato s naredita svoj čoln in se odločita sama odveslati na Južni pol. Ko dosežeta cilj, je fant navdušen, pingvin pa molči in ko fant sam odvesla, postane žalosten. Vrne se, a pingvina na Južnem polu ne najde. Žalosten zato odvesla proti domu in nenadoma zagleda pingvina, ki je od dolgčasa sam odplul z Južnega tečaja, in to v dežniku! Vesela se objameta in skupaj odplujeta domov, med potjo pa si pripovedujeta zgodbe.

Predstava O dečku in pingvinu, ki govori o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju, je namenjena najmlajšim otrokom. Duhovita, nežna in preprosta zgodba o dečku, ki nekega dne pred vrati najde pingvina in ga želi nekomu ali nekam vrniti, je pustolovsko potovanje iskanja poti do cilja - iskrenega prijateljstva.

Umetniška ekipa izvaja projekt kolektivno. Zasnovan je kot zmes igre in animacije ter bazira na principih prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. Zgodbo gradijo različne vrste lutk, ki otroke spodbujajo k spremljanju ganljive zgodbe o strpnosti, zaupanju ter pripravljenosti pomagati vse do plemenitega cilja – pravega prijateljstva, ki premaga vse ovire.

Predstava je nastala ob motivih slikanice Lost and Found (Izgubljen in najden) Oliverja Jeffersa, enega najbolj priljubljenih in nagrajevanih avtorjev slikanic na svetu. Leta 2008 so po slikanici naredili tudi animirani film. Zgodba je izjemno nežna, duhovita in preprosta, iz česar izhaja tudi predstava. Želi objeti najmlajše otroke, spodbujati njihovo domišljijo in ustvarjalnost ter odpirati vprašanja čustev, prijateljstva, osamljenosti in medsebojnega razumevanja.

Scenografija predstave je zasnovana tako, da v središče dogajanja postavlja otroke, ki sedijo v krogu na odru sredi dogajanja, zato da dečku in pingvinu pomagajo na poti, medtem ko igralec Lutkovnega gledališča Maribor Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro, pri čemer uporablja raznolike lutkovne tehnologije in vrste lutk (ročne lutke, marionete, vodene lutke, igrače, predmete). Scenograf in tehnolog predstave je mariborski lutkovni mojster Primož Mihevc, avtorica klavirske glasbe, ki barva razpoloženja in slika čustva, je muzikologinja Lea Čehovin, dramaturg predstave pa je diplomant študija dramaturgije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Marek Turošík. Oblikovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Matej Modrinjak, lektor Simon Šerbinek.

Režiser predstave Zoran Petrovič je absolvent magistrskega študija režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi, v Mariboru je dejaven zlasti kot vodja društva Moment in festivala neodvisnega gledališča Prestopi, za Lutkovno gledališče Maribor pa je že pred dvema letoma režiral predstavo Vselej ista zgodba.

O režiserju

Zoran Petrovič je gledališki in lutkovni režiser, ki verjame v skupinsko tvorbo, zanimajo ga prepleti različnih uprizoritvenih umetnosti in preboji na področju lutkovne animacije.

Festivali in gostovanja

26. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan, Maribor (Slovenija); avgust 2015

17. mednarodni festival za otroke Mini poletje, Ljubljana (Slovenija); avgust 2015

Mednarodni lutkovni festival v Izmirju (Turčija); marec 2016

9. bianale lutkovnih ustvarjalcev Slovenje 2017, Maribor; september 2017

Nagrade

Nagrada za najboljšo predstavo 26. mednarodnega lutkovnega festivala Poletni lutkovni pristan, Maribor (Slovenija); Avgust 2015

Nagrada za animacijo in igro, Miha Bezeljak, 9. bianale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2017, Maribor; september 2017

Iz medijev