100 let slovenske lutkovne umetnosti po Ljubljani, Beogradu in Kotorju na ogled tudi v Zagrebu in Subotici!

Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti  nadaljuje veliko turnejo - 10 mesecev, 8 krajev in 6 držav (Slovenija, Hrvaška, Srbija, Črna Gora, Madžarska in Slovaška) ter že skoraj 9.000 obiskovalcev!

Po Ljubljani, Beogradu In Kotorju na ogled tudi v Zagrebu In Subotici …

Po Ljubljani (kjer je bila premierno otvorjena marca 2014), Beogradu in Kotorju bo velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti od 11. do 19. septembra v okviru 47. Mednarodnega festivala gledališča lutk PIF na ogled obiskovalcem Zagreba, nato pa se seli v Subotico, kjer  bo v okviru 21. Mednarodnega festivala gledališča za otroke v Moderni galeriji Likovni susret otvorjena 21. septembra, v Subotici pa bo na ogled vse do konca festivala 26. septembra 2014.

… kmalu sledijo še Budimpešta, Novi Sad in Bratislava!

Največja razstava slovenskih lutk v zgodovini, ki je od 21. marca do 8. junija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled postavila več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja, nadaljuje veliko turnejo. Po Ljubljani, Beogradu in Kotorju ter aktualnih gostovanjih v Zagrebu in Subotici pa že 1. oktobra sledi otvoritev razstave v Budimpešti (Koós Ivan Gallery, Budapest Bábszíház) in 17. oktobra v Novem Sadu (Pozorišni muzej Vojvodine, Galerija likovne umetnosti - poklon zbirka Rajka Mamuzića), konec leta 2014 in v začetku 2015 pa se turneja zaključuje v slovaški Bratislavi (gledališče Bibiana), kjer bo svečano otvorjena 4. decembra 2014.

Že skoraj 9.000 obiskovalcev

Veliko razstavo, ki bo v 10 mesecih na ogled v kar 8 različnih krajih in 6 državah, je do sedaj z velikim zanimanjem obiskalo že skoraj 9.000 obiskovalcev!

Avtorja razstave sta Agata Freyer in Edi Majaron, razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.

»Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti – za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče 'osebe' – lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje.« Agata Freyer

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL, Mini teater Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Unima Slovenija, Narodni muzej Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in druga slovenska gledališča, ki so posodila lutke. V pomoč pri izvedbi projekta pa so bila tudi slovenska veleposlaništva na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, na Madžarskem in Slovaškem.