Velika slovenska premiera Grobnice za Borisa Davidoviča v Kinu Šiška! Zagotovite si vstopnice čim prej!

Mini teater in Kino Šiška bosta koprodukcijsko izvedla slovensko premiero gledališke predstave Danila Kiša z naslovom Grobnica za Borisa Davidoviča, v režiji Ivice Buljana. Premiera bo v soboto, 18. oktobra 2014, ob 20. uri, v Centru urbane kulture Kino Šiška pod okriljem CoFestivala.

Predstava, ki je svetovno premiero doživela julija 2014 na Mittelfestu v Italiji, čemur sta sledili še hrvaška premiera na 18. Festivalu sodobnega gledališča, Zadar Snova, in srbska premiera na 48. Bitef Festivalu v Beogradu, je nastala v mednarodni produkciji: Mini teater (Ljubljana), Heartefact (Beograd), Bitef teatar (Beograd), Novo kazalište (Zagreb), Zadar Snova (Zadar), Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd) in UK Parabrod (Beograd). Po sobotni veliki slovenski premieri že naslednji dan, 19.10., sledi tudi zagrebška premiera v ZeKaeM-u (Zagrebačko kazalište mladih), v začetku novembra pa sledi še makedonska premiera v Skopju.

“Obraz Borisa Davidoviča in brazgotinast obraz njegovega krvnika, ki je sklonjen skušal izvleči še eno lažno priznanje, sta strmela drug v drugega skozi temo zadimljene celice.”

Grobnica za Borisa Davidoviča, eno najpomembnejših in najbolj cenjenih del v zgodovini jugoslovanske književnosti, je ob izidu leta 1976 v kulturnih krogih povzročila nenavadno buren odziv, pravo gonjo, ki so jo časopisi označili kot "največjo povojno afero pri nas". Senca senzacionalizma, ki so jo kritiki neusmiljeno vrgli na to Kiševo delo, ni preprečila burnih debat, ki jih je v naslednjih desetletjih izzvalo med umetniki in politiki, medtem ko psevdodokumentaristični slog in epska zgradba njegove naslovne zgodbe spretno razkrivata kruti mehanizem zgodovine.

Brezizhodnost Kiševega problematičnega revolucionarnega junaka je osnova mitu, ki ga ta predstava želi osvetliti, kar doseže z direktnim prodiranjem v bistvo njegovega trpljenja. Skozi tragično zgodbo Novskega skupina ustvarjalcev z brezpogojno intelektualno, čustveno in fizično zavzetostjo presprašuje družbene, verske, politične in ideološke pojave, skrite v pripovedi Danila Kiša. Poleg tega pa predstava Ivice Buljana odpira prostor za razumevanje krhkosti heroja, ki v tem primeru ni idealiziran lik, temveč človek, čigar življenje je polno lastne negotovosti in nedoslednosti.

Vstopnice si lahko zagotovite na blagajni Kina Šiška (vsak delavnik med 15. in 20. uro ter uro pred predstavo), prek spletne prodaje Eventim in na prodajnih mestih Eventima. Info blagajna: 030 310 110. Zagotovite si vstopnice čim prej!

Več iz medijev.

Danilo Kiš

Grobnica za Borisa Davidoviča

Režiser:
Ivica Buljan

Igrajo:
Aleksandra Janković, Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Stipe Kostanić/ alt. Milan Marić, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Krnetić, Nikola Malbaša in Marko Grabež

Dramaturginja:
Maša Seničić

Avtor glasbe:
Mitja Vrhovnik Smrekar

Kostumografinja:
Ana Savić Gecan

Oblikovalec luči in scene:
son:DA

Korepetitorka:
Ana Ćosović

Asistentka kostumografije:
Darinka Mihajlović

Kondicijski trener: 
Marko Lekić

Koprodukcija:
Mini teater (Ljubljana), Heartefact (Beograd), Bitef Teater (Beograd), Novo kazalište (Zagreb), Zadar Snova (Zadar), CZKD (Beograd) in UK Parabrod (Beograd)

Koprodukcijska izvedba slovenske premiere: 
Mini teater in Kino Šiška pod okriljem CoFestivala

Svetovna premiera:
21. julij 2014, Mittelfest (Italija)

Slovenska premiera:
18. oktober 2014, Center urbane kulture Kino Šiška

Predstava traja 110 minut

Postdramska predstava

Predstava je v srbskem jeziku in ni primerna za mlajše od 12 let