Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla in koprodukciji Mini teatra prejela številne nagrade!

21. Festival lutkovnih gledališč Bosne in Hercegovine, Bugojno 2014

Na pravkar končanem 21. Festivalu gledališč Bosne in Hercegovine v Bugojnu, ki je potekal od 20. do 26. septembra 2014, je bila predstava Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla ter koprodukciji Mini teatra in Dječijeg pozorišta RS, Banja Luka proglašena za najboljšo predstavo festivala! Nagrade pa so prejeli tudi Ivor Martinić za dramatizacijo, Damir Martinović Mrle in Ivanka Mažurkijević nagrado za glasbo in Gyula Cserepes za koreografijo predstave. Posebno igralsko nagrado je prejela Božana Bijelić, nagrado za najboljšega moškega igralca pa Đorđe Janković.

Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla je bila premierno uprizorjena oktobra 2013, ko je kot netekmovalna predstava otvorila 12. Mednarodni festival poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki. Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (ETA) , ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). V okviru projekta, katerega koordinator je Mini teater Ljubljana (Slovenija) ter partnerji UO Novo Kazalište Zagreb (Hrvaška), Estonian State Puppet Theatre - NUKU (Talin, Estonija), Dječije pozorište Republike Srpske (Banja Luka, Bosna in Hercegovina), Gradsko kazalište lutaka Split (Hrvaška) in Maladype Színház (Budimpešta, Madžarska), so potekale tudi delavnice pod vodstvom Roberta Waltla.

Robert Waltl, večkrat nagrajeni režiser za mlado običinstvo, ki svoje režije ustvarja v Sloveniji, na Hrvaškem, v Belorusiji, Belgiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini. Nagrajevani hrvaški dramatik Ivor Martinić, ki pogosto sodeluje z Robertom Waltlom, tokrat podpisuje adaptacijo besedila, v katerem zvesto sledi originalu in ga obenem približuje sodobnemu gledalcu. Koreograf predstave Knjiga v džungli je Gyula Cserepes, nekdanji član kompanije Central-Europe Dance Theater (Madžarska) in En-Knap Group (Slovenija), ki je z Robertom Waltom že sodeloval pri uspešno predstavi Čudovite dogodivščine vajenca Hlapiča v Gradskom kazalištu lutaka Split. Songe sta uglasbila znana hrvaška glasbenika Damir Martinović Mrle (Let 3) inIvanka Mazurkijević, avtor lutak in scenografije pa je Robert Smolik, profesor scenografije na praški DAMU. V vlogi Mavglija nastopa mladi Milan Trnini, ob njem pa odlični igralci in animatorji: Božana Bijelić, Dragan Banjac, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Željko Milićević, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman in Ana Anđelić.

Knjiga Zgodba o džungli je pisatelju Rudyardu Kiplingu, rojenem v Indiji, prinesla Nobelovo nagrado in mnoga druga laskava priznanja v Veliki Britaniji. Je eden najpriljubljenejših otroških romanov. To je zgodba o dečku Mavgliju, ki odrašča z volkovi v džungli. Ko se tja vrne tiger Šir Khan, ki se mu želi maščevati, se volčje krdelo odloči, da se mora deček umakniti. Na njegovo stran stopita nespretni medved Balu ter hitra in skrbna panterica Baghira. Deček Mavgli začenja pustolovščino, v kateri se uči zakonov džungle. Knjiga o džungli je serija zgodb, v katerih nastopajo različne živali, nosilec vsake zgodbe pa je na nek način poseben. Mavgli je hitronog in spreten deček, premišljen, pravičen in krasen fant. Baghira je bister in pogumen panter, zvest Mavglijev prijatelj in pomočnik na vseh njegovih pustolovščinah. Balu je velik in zaspan rjav medved, Šir Khan pa hrom tiger, častihlepen in ohol nasilnež, razgrajač, ki želi s strašnim rjovenjem nagnati ostalim strah v kosti. Naj gre za ljudi ali živali, vsi Kiplingovi junaki imajo nekaj skupnega - ne bojijo se neznanega in pripravljeni so se učiti.

V bujni džungli Mati volkulja nekega dne najde človeškega mladiča. Ta jo tako očara, da se ga odloči obdržati in tako volčje krdelo posvoji majhnega dečka Mavglija.  Postava volčjega krdela dovoljuje odraslim poročenim volkovom, da živijo samostojno življenje, vendar pa morajo svoje mladiče pokazati krdelu in le-to jih mora sprejeti. Ozračje pri sprejemanju Mavglija v krdelo je napeto in za vse nekaj novega. Medved Balu, ki postane njegov učitelj, in črni panter Baghira, ki postane njegov velik zaveznik, ga sprejmeta takoj. Prav tako ostali volkovi, saj vedo, da se bo Mati volkulja zanj borila do smrti. A tiger Šir Khan je odločno proti. Prepričan je namreč, da mladič pripada njemu, zato razglasi, da bo dečka ob prvi priložnosti, ko ne bo v varstvi volkov, ubil. Mavgli ima tako v džungli, že odkar je dojenček, tako najboljše prijatelje kot tudi največjega sovražnika. Mali deček, ki tako odrašča z volkovi, se v družbi bratov volčičev, panterjev, udavov, medvedov, slonov uči zakonov džungle, a pri tem ne izgublja svoje človečnosti.  Ko tiger Sheer Khan zavlada volčjemu krdelu, se deček Mavgli odloči, da se bo vrnil v krdelo, se spopadel s tigrom in ponovno vzpostavil mir v džungli. To je zgodba o prijateljstvu, nepredvidljivosti množic, sprejemanju različnosti in požrtvovalnosti posameznika. Ko Movgli ugotovi, da se ga zato, ker je drugačen, živali bojijo, se odloči, da se bo vrnil k ljudem, da ne bi še naprej rušil ureditev v džungli. Pri tem pa si zada obljubo, da se do živali nikdar ne bo obnašal tako, kot se je človek do njih obnašal v zgodovini.

 

Ivor Martinićpo romanu Radjarda Kiplinga

Režiser: Robert Waltl

Glasba: Damir Martinović Mrle in Ivanka Mazurkijević

Lutke in scenografija: Robert Smolik

Koreograf: Gyula Cserepes

Dramaturg: Ivor Martinić

Igrajo: Milan Trninić, Ana Anđelić, Zorana Šuman, Slobodan Perišić, Željko Miličević, Đorđe Janković, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić, Slobodan Perišić, Aleksandar Blanić, Dragan Banjac, Božana Bijelić, Duško Mazalica

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Dječje pozorište Republike Srpske, Banja Luka, BIH (Otroško gledališče lutk Banja luka)

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (ETA), ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). V okviru projekta, katerega koordinator je Mini teater Ljubljana (Slovenija) ter partnerji UO Novo Kazalište Zagreb (Hrvaška), Estonian State Puppet Theatre - NUKU (Talin, Estonija), Dječije pozorište Republike Srpske (Banja Luka, Bosna in Hercegovina), Gradsko kazalište lutaka Split (Hrvaška) in Maladype Színház (Budimpešta, Madžarska), so potekale tudi delavnice pod vodstvom Roberta Waltla. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.