In memoriam Ana Karić, 13.5.1941 - 9.10.2014

Ana Karić

13.5.1941 - 9.10.2014

Rojena 1941 leta, je že v prvem letniku zagrebške Akademije za gledališče in film, posnela svojo prvo glavno vlogo, Agnezo v "Pustolovu pred vratima".

Kot urbana heroina je zablestela v filmih Ante Peterlića "Slučajan život" in Zvonimirja Berkovića "Putovanje na mjesto nesreće", vse do zadnjega , "Noćni brodovi" Igorja Mirkovića,  za katerega je dobila Zlato areno v Puli.

Izrazito inteligentna, prelepa, specifičnega žametnega glasu, je s svojimi vlogami obeležila zlato obdobje Dramskega programa Televizije Zagreb.

Prvi del njene gledališke kariere je vezan na delo v “Teatru u gostima” s katerim je prepotovala vsa mesta v Jugoslaviji.

Njen razkošni talent in globoka intelektualna radovednost so jo pripeljali v Teatar ITD, katerega zaščitni znak je bila zadnjih dvajset let in s temi predstavami gostovala po vsem svetu.

Muza režiserjev Ivice Buljana in Roberta Waltla, kateremu je bila pogosto tudi igralska partnerica, je igrala v njunih številnih režijah na Hrvaškem.

V Sloveniji je igrala v predstavah Mini teatra "Schnewittchen after party", "Marš", "Kvartet", " "Jaz, po katerem se lahko imenuje Ljubljana", kjer je pustila močne sledi.

Ana Karić je po anketah proglašena za igralko stoletja na Hrvaškem.