Velika razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti zaključuje veliko turnejo!

10 mesecev, 8 krajev in 6 držav in že skoraj 15.000 obiskovalcev!

Po Ljubljani, Beogradu, Kotorju, Zagrebu, Subotici, Novem Sadu in Budimpešti ta četrtek še zadnja otvoritev v Bratislavi!

Največja razstava slovenskih lutk v zgodovini, ki je od 21. marca do 8. junija 2014 v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani na ogled postavila več kot dvesto lutk največjih in najpomembnejših slovenskih likovnikov in tehnologov zadnjega stoletja, zaključuje veliko turnejo! Po Ljubljani, Beogradu, Kotorju, Zagrebu, Subotici, Novem Sadu in Budimpešti ta četrtek, 4. decembra, sledi otvoritev razstave v Bratislavi (Bibiana, Mednarodna hiša umetnosti za otroke), kjer bo na ogled vse do 31. januarja 2015.

Že skoraj 15.000 obiskovalcev

Veliko razstavo, ki bo v 10 mesecih na ogled v kar 8 različnih krajih in 6 državah, je do sedaj z velikim zanimanjem obiskalo že skoraj 15.000 obiskovalcev!

O razstavi

Avtorja razstave sta Agata Freyer in Edi Majaron, razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije, največja zahvala pa gre Lutkovnemu gledališču Ljubljana, iz fundusa katerega je večina razstavljenih lutk.

»Malo je ozaveščenih likovnih umetnikov, ki vedo, da gre pri ustvarjanju lutk za posebno vejo likovne umetnosti – za integralno likovno umetnino v gibanju, prostoru in času, saj za lutkovno predstavo likovnik ustvari vse nastopajoče 'osebe' - lutke po svoji zamisli, postavi jih v ustrezen prostor; lik in prostor pa ustvarjata medsebojno sporočilno sozvočje ali nasprotje.«Agata Freyer

Razstavo so omogočili: Ministrstvo za kulturo RS, MOL, Mini teater Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana, Unima Slovenija, Narodni muzej Slovenije, Lutkovno gledališče Maribor, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in druga slovenska gledališča, ki so posodila lutke. V pomoč pri izvedbi projekta pa so bila tudi slovenska veleposlaništva na Hrvaškem, v Srbiji, Črni Gori, na Madžarskem in Slovaškem.

Več o razstavi si lahko preberete tudi tukaj!