MINI VEČER na Križevniški: V goste prihaja Draga Potočnjak!

Uspešna serija MINI VEČEROV se nadaljuje. Lani smo gostili Nejca Gazvodo, Gorana Vojnoviča, Jasmina B. Freliha, Borisa A. Novaka, Vena Tauferja, Vlada Žabota in Klariso Jovanović. V sredo, 25.2.2015, ob 20.00 pa v goste v Mini teater na Križevniški 1 prihaja dramska igralka, pedagoginja ter pisateljica Draga Potočnjak!

MINI VEČERI se od navadnih literarnih večerov razlikujejo po tem, da so zastavljeni performativno in na način okrogle mize, da se lahko občinstvo vsak hip vključi v debato. Lani smo za goste pripravili izziv - kamero v roke in smo odšli v zaodrje, kjer so morali posneti spovednico študentov primerjalne književnosti (po principu Big brother-ja). Letos pripravljamo drugačna presenečenja, ki jih boste videli na samem večeru.

Pogovor z Drago Potočnjak bomo začeli – na začetku. Kako je prišlo do ljubezni med njo in  gledališčem, kakšne so skrivnosti gledališča in kako se je potem zgodila še ljubezen do pisanja. Zanimal nas bo položaj ženske v gledališču, saj je Draga Potočnjak prva dobitnica Grumove nagrade. Osrednja tema našega pogovora bo knjiga Skrito povelje (junij 2013). V njej razkriva skrivnosti 10 dnevne vojne za osamosvojitev Slovenije. Zanimalo nas bo življenje s travmo, ki jo je 22 let nosila v sebi in kaj se je zgodilo po izidu knjige. Torej se bomo osredotočali na politične, ne zgolj literarne vsebine. Ali bi Skrito povelje res moralo nositi naslov Kdo je ugrabil slovensko deželo in kako se lahko borimo proti nastali situaciji, ki je tako za mlade kot tudi ostale državljane, postala neznosna.

Večer bodo moderirale Brina Klampfer, Nika Korenjak in Maša Pelko. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli.

Draga Potočnjak, dramska igralka, dramska terapevtka in pisateljica, se je rodila 29. maja 1964 v Prelogu na Hrvaškem. Šest let kasneje so se z družino preselili v Ljubljano, kjer živi še danes. Po srednji šoli se je takoj vpisala na AGRFT, kjer je študirala dramsko igro in po končanem študiju se je zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer dela še danes.  Pot dramske igralke je v tem gledališču začela v legendarnih predstavah Peržani, Missa in a minor, Romeo in Julija režiserja Ljubiše Ristića, kasneje pa je sodelovala s številnimi režiserji v Sloveniji in v nekdanjih jugoslovanskih republikah.

Od začetka devetdesetih piše dramska dela, v katerih v glavnem obravnava usodo ljudi, ki živijo na družbenem obrobju. Za tekst Za naše mlade dame je prejela Grumovo nagrado in s tem postala prva ženska dobitnica te nagrade. Leta 2010 je izdala knjigo Drame, v kateri je bilo zbranih 5 dram. Ob »Grumovi nagrajenki« Za naše mlade dame, najdemo še besedila Alisa, Alica; Hrup, ki ga povzročajo živali je neznosen; Metuljev ples in Kalea. Lani je napisala besedilo za predstavo o transplantacijah organov z naslovom Srce na dlani, ki jo je v SMG režiral Mare Bulc. Trenutno pa končuje svojo novo otroško dramo Vsi junaki zbrani, ki bo premierno uprizorjena 21. februarja 2015 v SMG, v režiji Branka Potočana. Javnost je razburkala s knjigo Skrito povelje, v kateri opisuje usodo svojega svaka Tonija Mrlaka, pilota JLA, ki ga je v času osamosvojitvene vojne v helikopterju sestrelila Teritorialna obramba Slovenije. V knjigi, ki je plod njenega večletnega raziskovanja okoliščin sestrelitve in Mrlakove smrti, je korak za korakom razkrivala nenavadno ravnanje odgovornih. Potočnjakova danes pravi: »Ob raziskavi Tonijeve smrti sem s prebila do spoznanj, za katera bi raje videla, da ne bi nikdar vedela zanje.«