Svetovni dan poezije v Mini teatru: Roža iz Jeruzalema

V počastitev Svetovnega dneva poezije, v soboto, 21. marca, se bo v Ljubljani razprla Roža iz Jeruzalema. Projekt, ki ga je pripravilo Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju z Inštitutom IRIU, bo potekal v starem mestnem jedru Ljubljane in v Mini teatru.

Osrednji dogodek Društva se bo zgodil ob 18. uri, v Mini teatru, na Križevniški ulici 1, s slavnostnim branjem izbranih pesnic prihajajoče Antologije moderne slovenske poezije v hebrejščini Gorim in ne morem tišine doseči, v katero so vključene tri generacije slovenskih pesnikov in 39 pesnikov in pesnic. Prireditev bo povezoval Janko Petrovec. Izbrane pesmi bo v hebrejščini interpetirala Maja Kutin, soprevajalka Antologije.

Poezijo v prihajajoči antologiji prevedli: Hava Pinhas-Cohen, Klemen Jelinčič-Boeta, Myriam Steiner Aviezer, Maja Kutin idr. Uredniška spremna beseda: Barbara Pogačnik (prevod: Hava Pinhas-Cohen). Avtor spremne študije: Marcello Potocco (prevod Klemen Jelinčič-Boeta, pregled spremne študije: Nežka Figelj). Pregled: Hava Pinhas-Cohen. Antologija bo izšla pri založbi Carmel iz Jeruzalema.

Na dogodek vas bo povabil Inštitut IRIU s t.i. umetniškimi situacijami *, ki bodo potekale istega dne na ulicah starega mestnega jedra Ljubljane od 10. do 13. ure in 16. do 18. ure. Poklonili vam bomo 500 papirnatih Umetniških rož iz Jeruzalema, ki bodo na steblih nosile pesmi izbranih pesnic. Dišale bodo v verzih: Veronike Dintinjane, Kristine Hočevar, Stanke Hrastelj, Barbare Korun, Mete Kušar, Svetlane Makarovič, Radharani Pernarčič, Barbare Pogačnik, Jane Putrle Srdić, Barbare Simoniti. Avtorica inovativno-bralnega projekta umetniških rož je Glorjana Veber. Rože za umetniške situacije je izdelala Metka Trdin.

Projekt sta finančno podprla Javna agencija za knjigo in Unesco, Organizacija združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo.

Umetnost situacij je umetniško gibanje, katerega avtor in začetnik je IRIU (leta 2007) z inovativno-eksperimentalnimi projekti na področju literature, predvsem poezije. Definirajo ga trije ključni elementi: družbeni angažma, situacija in umetnost. V okviru Umetnosti situacij je bilo izvedenih več kot 400 projektov doma in v tujini.

 

 Veronika Dintinjana

 Kristina Hočevar

Stanka Hrastelj

 Barbara Korun

 Meta Kušar

 Svetlana Makarovič

 Radharani Pernarčič

 Barbara Pogačnik

 Jana Putrle Srdić

 Barbara Simoniti