Nov Mini večer nv Mini teatru na Križevniški!

Mini večer z Anjo Golob

Uspešna serija MINI VEČEROV se nadaljuje. Letošnja prva gostja je bila Draga Potočnjak, v sredo, 15. aprila, ob 20.00 pa bomo večer preživeli v družbi perspektivne pesnice Anje Golob.

Mini večeri se od običajnih literarnih večerov razlikujejo po tem, da so zastavljeni performativno in na način okrogle mize, da se lahko občinstvo vsak hip vključi v debato. Lani smo za goste pripravili izziv, letos pripravljamo drugačna presenečenja.

Z Anjo Golob se bomo pogovarjali o vsem mogočem – seveda bo v ospredju njena poezija, dotaknili pa se bomo tudi drugih področij njenega ustvarjalnega življenja. Beseda bo tekla o obeh njenih pesniških zbirkah – o prvencu V roki (z zelo kreativnim naslovom, če ga povežete z njenim priimkom) ter o drugi pesniški zbirki, naslovljeni Vesa v zgibi, s katero si je lani prislužila tudi Jenkovo nagrado. Prednost pred polemikami, ki jih je sprožila zavrnitev denarnega dela nagrade, bomo dali poeziji, ki je v Vesi v zgibi resnično močna, pomensko bogata in presunljiva. Dotaknili se bomo tudi položaja ženske v kulturi, nekaj besed pa bomo namenili tudi čisto sveži založbi VigeVageKnjige (VVK), katere glavna urednica je. Povprašali jo bomo tudi o prihodnjih projektih, ki se jih že veselimo.

Večer bosta moderirali Julija Ovsec in Veronika Šoster

Dogodek organizirata: Mini teater in DŠPK (Društvo študentov primerjalne književnosti)

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli

Anja Golob (1976) je študirala filozofijo in primerjalno književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti. Kot gledališka kritičarka je delovala 14 let in objavila okrog 750 kritik, pri čemer je najpogosteje pisala za dnevnik Večer. Leta 2010 je pri založbi Litera v zbirki Nova znamenja izdala prvenec z naslovom V roki. Njena druga pesniška zbirka Vesa v zgibi, ki je izšla leta 2013, je bila nominirana za Veronikino in Jenkovo nagrado (slednjo je tudi prejela). Razprodana je bila v prvih šestnajstih mesecih od izdaje in 13 pesmi iz zbirke je dobilo tudi nemški prevod, ki je izšel pred kratkim pri založbi Hochroth v knjižici z naslovom "ab und zu neigungen". Trenutno deluje kot pesnica, prevajalka in dramaturginja, oktobra 2013 pa je skupaj s sodelavkami ustanovila novo založbo VigeVageKnjige (VVK). Trenutno je založba izdala dva risoromana (Peščeni grad in Prototip), v načrtu za prvo sezono pa so še trije. Živi med Ljubljano in Brusljem ter nenehno ustvarja.