Letos na Križevniški ulici poezija Srečka Kosovela, Karla Destovnika Kajuha in Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora!

V Mini teatru in na Križevniški ulici 2. Maraton Kosovelove poezije!

Četrtek, 23. april, bo čudežen dan, ki se bo prelil v še bolj čarobno noč. Ustvarjalci in ljubitelji knjige se bomo od Goričkega pa vse tja do Pirana povezali na en skupni imenovalec - branje! Po Sloveniji bo potekala Noč knjige 2015, projekt, ki preko najrazličnejših dogodkov, vezanih na knjigo in branje, utira pot literaturi v vsako poro naše družbe.

In tudi letos se projektu ni mogel upreti niti Mini teater, ki bo letos organiziral že 2. Maraton Kosovelove poezije. Pesmi Srečka Kosovela so na svoj način zaznamovale vse nas, v Mini teatru pa smo še posebej ponosni, da je Srečko Kosovel živel prav v naši Križevniški ulici, zato se mu bomo do 18. ure naprej z branjem njegove poezije poklonili tudi letos. V sodelovanju s Kosovelovim domom Sežana pa bo del dogodka tudi virtualna predstavitev Kosovelove spominske sobe, ki deluje v okviru Ljudske univerze Sežana.

Ponovno bodo zaživele tudi Križevniške klopi!

Pred leti naprej opremljene z imeni Križevnikov, ki so tukaj živeli in ustvarjali, in naslednje leto s citati postdramskih predstav Mini teatra, so bile Križevniške klopi lani v na novo ozelenjeni Križevniški ulici posvečene poeziji Srečka Kosovela. Pred tem opremljene s citati otroških predstav Mini teatra, pa so bile poeziji Srečka Kosovela lani posvečene tudi Križevniške samokolnice. S pripetim zbirom poezije in poezije v prozi, #Človek: Milijoni umirajo, a Evropa laže, pa smo Kosovela številnim obiskovalcem, sprehajalcem, mimoidočim, Ljubljančanom in turistom, približali še dodatno.

Počitek na klopeh letos s Karlom Destovnikom Kajuhom in Vladimirjem Pavšičem - Matejem Borom!

Namenjene druženju in prijetnemu klepetu ali le počitku in odmiku od mestnega vrveža bodo Križevniške klopi tudi letos spregovorile skozi poezijo - tokrat skozi izbrane citate Karla Destovnika Kajuha in Vladimirja Pavšiča - Mateja Bora. Za izbor je poskrbel Mihael Glavan, za oblikovanje napisov pa tako kot lani skrbi Toni Soprano.

Z dvojezično knjižico pripeto ob strani (v slovenskem in angleškem jeziku), pa nas bodo Križevniške klopi tudi letos popeljale skozi zanimivo zgodovino Križevniške ulice.

Mini teater se tudi letos pridružuje projektu Noč knjige 2015
Vabljeni torej v četrtek, 23. aprila, od 18. ure naprej v Mini teater na Križevniški ulici! Projekt Noč knjige 2015 je nekomercialne narave, poteka kot družbena akcija, ki povezuje številne lokalne prireditelje, ki samostojno izbirajo in izvajajo kulturne vsebine. V Sloveniji Noč knjige tokrat poteka drugič zaporedoma, tudi letos pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco. Premierno slovensko Noč knjige je lani soustvarilo 79 krajev s preko 350 prireditvami in nič koliko knjižnih zanesenjakov po Sloveniji in v zamejstvu.Letos se je v projektu Noč knjige 2015 za knjigo združilo 23 organizatorjev, pričakuje se več kot 400 prirediteljev dogodkov, ki bomo s knjigo povezali okoli 100.000 bralcev.

Več o projektu Noč knjige 2015 izveste na spletni strani nocknjige.si.

Vabljeni v prijetno družbo!

Naj živi branje!