Majski Mini večer v Mini teatru na Križevniški!

Po uspešnih večernih druženjih na Križevniški, kjer smo v letošnjem letu že gostili Borisa A. Novaka, Drago Potočnjak in Anjo Golob, se nam 13. maja ob 20.00 pridružuje še pesnica Katja Perat.

Katja Perat, rojena leta 1988, je diplomantka filozofije in primerjalne književnosti ter doktorska študentka na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njeno literarno udejstvovanje je prve pesniške nastope našlo na večerih Mladih rim na Metelkovi ter delavnicah kreativnega pisanja na LUD Literaturi. Leta 2011 je za pesniško zbirko Najboljši so padli prejela nagrado za najboljši pesniški prvenec ter nagrado kritiško sito, lansko leto pa je izšla njena nova zbirka Davek na dodano vrednost. Bila je članica uredniškega odbora študentske literarne revije Idiot, kot kritičarka in kolumnistka pa trenutno sodeluje s spletnim portalom AirBeletrino, revijo Pogledi ter Mladino in časopisom Delo.

"V danem obdobju, v katerem stopa v literarni sistem, Katja Perat nedvomno ni tipična predstavnica najmlajše generacije ustvarjalcev in prinaša v iterarni prostor neko novo zgodbo z novimi poudarki, z razpoznavnim pogledom na svet, ki je nenazadnje že dolgo tu, a sta bila njegov domicil doslej predvsem ulica in dom. (...) A Katja Perat je v tem trenutku prvo ime literarnosistemske nepokorščine, krčevitega protesta proti dolgočasju (v dobi, ko je vse osupljivo), neprizanesljivega sojenja kolektivnim zablodam, nedovzetnosti za fasciniranost in fasciniranje, zaničevanje samoljublja in resnosti, nepodkupljivosti pri velikih idejah, izrabe prostornosti duha, zaupanja v mladost kot pozitivnega nasprotja tistega, kar prihaja za njo", v spremni besedi prvenca zapiše Mojca Pišek.

Pogovor bo tekel o tem, kaj pomeni biti označen kot glas generacije in kako kritičen si lahko do družbe, brez da bi kritiziral sebe? Kako ločiti "empirični jaz" od "pesniškega subjekta"? Na kakšen način pesem komunicira in kdo lahko odgovarja? Govorili bomo o ironiji in cinizmu, ki stoji za poezijo Katje Perat in ji daje njeno iskrivost in iskrenost.

Preko branja izbranih pesmi iz objavljenih pesniških zbirk se bomo z avtorico poigravali z idejo ustvarjanja umetnosti ter preživetja v svetu (samozaposlenosti) kulture, o lepoti mladosti in vprašanju prihajajoče revolucije ter o vlogi ženske, ki hoče ustvarjati ter seveda, kam naprej, če so "najboljši že padli"? Večer bosta povezovali Brina Klampfer in Maša Pelko, vstopnine ni.

Dogodek organizirata: Mini teater in DŠPK (Društvo študentov primerjalne književnosti)

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli