17. mednarodni festival Mini teatra za otroke

Mini teater ne počiva niti poleti! Zato letos organiziramo že 17. mednarodni festival za otroke, Mini poletje, ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic. Skupaj bomo vse od konca junija pa vse do začetka septembra 2015.

in

3. Dan Križevniškega soseda

Križevniška ulica že pričakuje junijsko križevniško soboto! Pridružite se nam na že 3. Dnevu križevniškega soseda 27. junija 2015 tudi vi!

Ne zamudite nepozabne poletne sobote v centru Ljubljane! Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. A stavbe in ulice ne zaživijo same od sebe, dušo jim vdahnejo ljudje. Ljudje, ki so se povezali in skupaj ustvarili novo kulturno četrt prestolnice - Križevniško.

In edino prav je, da ima ena najlepših ljubljanskih ulic tudi svoj dan - Dan križevniškega soseda. Dan, ko se Križevniki (z)družimo in skupaj pripravimo nepozabno druženje za vse!

Zato vas vabimo, da se nam v soboto, 27. junija 2015, pridružite na Dnevu križevniškega soseda z zanimivim programom za vse starosti!

 

SOBOTA, 27. JUNIJ 2015

OTVORITEV FESTIVALA Z NOVITETAMA LETOŠNJE SEZONE IN USTVARJALNO DELAVNICO

 

HUMORNA OBDELAVA DOBRO ZNANE BIBLIJSKE ZGODBE

NA NOETOVI BARKI OB OSMIH

SOBOTA, 27. JUNIJ 2015, OB 11.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

V OKVIRU 17. MINI POLETJA IN 3. DNEVA KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot tudi ostale živali, na barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja – tretjega pingvina. Sledi divja pustolovščina, polna duhovitih in iskrivih dialogov, ki jih je avtor spretno položil v kljune treh simpatičnih pingvinov, s katerimi se otroci zlahka identificirajo.

Humorna, a obenem provokativna obdelava dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba, ki je zanj leta 2012 prejel tudi nacionalno judovsko knjižno nagrado za otroško in mladinsko literaturo, je zaživela v režiji Roberta Waltla, dramaturgiji Marinke Poštrak, scenografiji Bena Caina in Tine Gverović, kostumografiji Ane Savić Gecan, glasbi Josea, koreografiji Selme Banić, oblikovanju luči son:DA, prevodu Lučke Jenčič in lekturi Maje Cerar, asistent scenografa je Anže Kreč, asistentka kostumografinje pa Rosana Knavs.

 

Ulrich Hub

Prevod: Lučka Jenčič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose in Matjaž Višnar

Dramaturgija: Marinka Poštrak

Scenografija: Ben Cain in Tina Gverović

Kostumografija: Ana Savić Gecan

Glasba: Jose

Koreografija: Selma Banić

Oblikovanje luči: son:DA

Lektura: Maja Cerar

Asistent scenografa: Anže Kreč

Asistentka kostumografinje: Rosana Knavs

 

Igrana predstava za otroke, starejše od 5 let, in odrasle

Trajanje: 45 min

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Prešernovo gledališče Kranj

Premiera v Mini teatru: 5. september 2014

Premiera v PGK: 12. september 2014

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

 

NAJNOVEJŠA REŽIJA ROBERTA WALTLA

JURČEK IN TRIJE RAZBOJNIKI

SOBOTA 27. JUNIJ 2015, OB 18.00

LOKACIJA: KRIŽEVNIŠKA ULICA

V OKVIRU 17. MINI POLETJA IN 3. DNEVA KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

Razdiralnemu gibanju zgodovine, ki je skoraj uničilo evropsko civilizacijo in kulturo, njene dežele pa spremenilo v prostor mučilnic in ječ, smo se Slovenci uprli in se nadejali boljših časov tudi skozi podobe, kot jih ustvarja gledališče. Na osvobojenem ozemlju so ob Slovenskem narodnem gledališču, ki je igralo Shakespeara, Molièra in Čehova, v iskrivem kabaretnem programu nastopale tudi marionete in smešile slabosti sovražnika. S parodijo Jurček in trije razbojniki, igre za marionete v štirih dejanjih, iz katere je vela vesela slutnja skorajšnjega konca krvave vojne, pa niso navduševale le po bojiščih, temveč še v prvih mesecih svobode.

Partizansko lutkovno gledališče zagotovo ni bilo osamljen primer uporabe lutke v propagandne namene v času 2. svetovne vojne, vsekakor pa je nastalo kot dedič entuziazma sokolskih lutkarjev in prispevalo opazen delček h kulturi slovenskih partizanov, delček obsijan z optimizmom in humorjem, ki sta bila v tistem času pomembna kot kruh.

 

Alenka Gerlovič

Režija: Robert Waltl

Igrajo: Vesna Vončina, Tadej Pišek, Tines Špik, Marko Ujc

Dramaturgija: Simon Belak

Svetovalec za animacijo lutk: Brane Vižintin

Scenografija po originalnih skicah Alenke Gerlovič: Ana Rahela Klopčič

Izdelava: Anže Kreč, Ana Rahela Klopčič, Rosana Knavs

Glasbena oprema in igranje: Marko Brdnik

Kostumografija za igralce: Rosana Knavs

Lektura: Mateja Dermelj

Asistent scenografije: Anže Kreč

 

Vodja tehnike: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Matej Primec, Anže Kreč

 

Mini teater v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in Lutkovnim gledališčem Ljubljana

 

Lutkovna predstava

Trajanje: 40 min

Vstopnice: vstopnine ni

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije/komunikacije ne pomeni nujno tudi podpore njene vsebine, saj le-ta odraža samo mnenja avtorjev in Komisija ne more biti odgovorna za to, kako se podatki iz publikacije/komunikacije nadalje uporabljajo.

 

PRED DOPOLDANSKO OTVORITVENO PREDSTAVO FESTIVALA OB 10.00 NA KRIŽEVNIŠKI ULICI PRED MINI TEATROM TUDI USTVARJALNA DELAVNICA V SODELOVANJU MINI TEATRA S KUD SREDINA

USTVARJALNICA: ZAŠIT NAKIT: Iz različnih barvitih tekstilnih ostankov in gumbov različnih velikosti s pomočjo šivanke in sukanca nastajajo različni okrasni trakovi, broške in drugi manjši izdelki.

SOBOTA, 27. JUNIJ 2015, OB 10.00

LOKACIJA: KRIŽEVNIŠKA ULICA

V OKVIRU 17. MINI POLETJA IN 3. DNEVA KRIŽEVNIŠKEGA SOSEDA

Vodi: Anja Jerčič Jakob (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

DUHOVITO PREOBLEČENA IN KULTNA USPEŠNICA MINI TEATRA

SNEGULJČICA

KI PREJEMA NAGRADO ZA NAGRADO

SOBOTA , 4. JULIJ 2015, OB 17.00

LOKACIJA: KAVARNA GRAND HOTELA UNION

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Večkrat nagrajena predstava v režiji izjemnega češkega režiserja Bečke, ki je v Mini teatru navdušil že z Obutim mačkom in Mizica, pogrni se. Pravljični junaki malo drugačne Sneguljčice niso več vpeti v svet čarobnega gozda, idilične narave, zastrupljenih jabolk in nadnaravnih poljubov, a brez hudobne mačehe, magičnega zrcala, hudomušnih palčkov in odrešitelja tudi tokrat, seveda, ne bo šlo.

»Uprizoritev, ki ob klasični pravljičnosti za otroke vsebuje tudi ironično prepoznanje aktualne lažne družbene 'pravljičnosti' za odrasle.« Slavko Pezdir, Delo 2010

 

Jacob & Wilhelm Grimm

Priredba: Marek Bečka, Zala Dobovšek

Režija: Marek Bečka

Igrata: Elena Volpi/Ajda Toman/Vesna Vončina in Jose/Aljaž Jovanović

Glasba in songi: Jose

 

Vodja tehnikov: Tilen Vipotnik

Tehnična ekipa: Tilen Vipotnik, Ivan Waltl in Tomaž Grubelnik

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 5 let

Trajanje: 50 min

Vstopnice: informacije glede vstopnic na voljo v Kavarni Grand Hotela Union

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnega evropskega projekta »PNA1«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013).

      

NOVITETA PRETEKLE SEZONE

POGUMNA MOLLY

NOVA PREDSTAVA REŽISERJA SNEGULJČICE, MIZICE, POGRNI SE IN OBUTEGA MAČKA

NEDELJA, 5. JULIJ 2015, OB 18.00

LOKACIJA: MINI TEATER, DVORANA NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Nekoč so živeli starši, ki so imeli kopico otrok. Otrok, ki so si jih želeli, vendar jih niso mogli vzdrževati. Da bi se najedli vsaj gozdnih jagod, jih je oče nekega dne peljal v gozd. A ko so se vračali, jih je pozabil prešteti in zjutraj je ugotovil, da so v gozdu ostale tri hčerke! Polly, Dolly in najmlajša, Molly. Toda Molly ni bila le najmlajša. Bila je tudi najspretnejša in najpogumnejša.

V iskanju poti domov sestrice najdejo prenočišče pri ženi in možu, Velikanki in Velikanu. Velikan, "ves kosmat in neumit, pa lačen je za vola ubit". "Grah in leča, žgancev skledčka, jaz pa jedel bi človečka," grmi iz njegovih ust. Toda bistra Molly ga ukane ter sebe in obe sestrici reši pred tem, da bi postale Velikanov zajtrk. Tekle so in tekle in sploh se niso ozrle, ko so zjutraj pred seboj zagledale čudovit grad.

Vrata jim odpre sam kralj Francije (Španije), a kralj ima veliko skrbi. Skrbi ga prav ta Velikan! Zato poprosi Molly, da mu pomaga. Bistra in najbolj junaška deklica v celi Franciji (Španiji) in Angliji je morala (še) vedno lačnega velikana prelisičiti kar trikrat, kot nagrado za vsak uspeh pa ji kralj obljubi ženina za njeni sestri in na koncu še za njo. Poguma Molly ne čaka. Takoj odide, da vidi, kaj lahko stori!

Predstava po besedilu angleške ljudske pravljice z odličnima mladima igralcema  Robertom Korošcem in Joseom, ki je poskrbel tudi za izvirne songe. S Pogumno Molly pa se je v Mini teater vrnil tudi priznani  in večkrat nagrajeni češki režiser Marek Bečka, ki ga občinstvo Mini teatra pozna že iz predstav Sneguljčica, Mizica, pogrni se in Obuti maček.

 

Po angleški pravljici: Marek Bečka

Režija in priredba besedila: Marek Bečka

Dramaturgija: Marek Bečka in Katerina Schwarzova

Igrata: Jose in Robert Korošec

Lutke in scenografija: Robert Smolik

Glasba: Jose

Produkcija: Mini teater Ljubljana

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od treh let

Trajanje:  40 min

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

Predstava je nastala v okviru mednarodnih evropskih projektov »Puppet Nomad Academy 3« in »Experimental Theatre Academy«, ki ga sofinancira Evropska komisija, program Kultura (2007-2013). Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

      

OBNOVLJENA USPEŠNICA MINI TEATRA IZ 2001

ŽABJI KRALJ

NEDELJA, 12. JULIJ 2015, OB 18.00

LOKACIJA: DVORANA MINI TEATRA NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Zgodba o princesi, ki ji v kalni mlaki izgubljeno zlato žogico vrne žabec, v zameno pa želi princesino ljubezen, temelji na vedno aktualni temi sklepanja kompromisov. Sporočilo pravljice, namenjeno malim princeskam, kaže na možnost gledanja dogodkov z različnih zornih kotov, saj lahko včasih tudi v stvareh, ki se nam sprva zdijo grde, s potrpežljivostjo odkrijemo lepoto.

Velika uspešnica Mini teatra, ki je doživela že več kot 200 ponovitev v Sloveniji, na Hrvaškem, Avstriji, Italiji, Belgiji in na Madžarskem, je bila v sezoni 2013/14 obnovljena. Tokrat je zaživela v režiji Roberta Waltla in z igralcem Tadejem Piškom, občinstvu Mini teatra znanem že po odličnih vlogah v Sapramiški 2 - Sapramišji sreči in Pekarni Mišmaš Svetlane Makarovič, Zvezdici Zaspanki Franeta Milčinskega - Ježka ter Tristanu in Izoldi madžarskega režiserja Zoltána Balázsa.

Lutkovno predstavo smo že leta 2001 pripravili skupaj s priznanimi bolgarskimi lutkovnimi umetniki: med njimi je režiser Slavčo Malenov, ki ga ljubljanska otroška publika pozna po predstavah Kalif Štrk, Lev brez repa, Majhnica in Mini cirkus. Malenov je diplomant lutkovne režije na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost, ki je kasneje opravil še specializacijo na Internacionalnem lutkovnem inštitutu Charleville-Mezieres v Franciji. Sodeluje s številnimi lutkovnimi gledališči v Bolgariji in tujini, od leta 1993 pa med drugim predava na bolgarski Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost. Lutke je poslikala Silva Bačvarova, diplomantka scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Delala je v Plovdivskem državnem lutkovnem gledališču, danes pa dela kot scenografka v gledališču Atelie 313 in poučuje na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. Avtor scenografije je in likovne zasnove je Vasill Rokomanov, prav tako diplomant scenografije na sofijski Državni likovni akademiji. Bil je oblikovalec revije Society and Law, od leta 1002 pa dela kot scenograf Alelieja 313 ter poučuje scenografijo na Državni akademiji za gledališče in filmsko umetnost v Sofiji. kot scenograf sodeluje s številnimi gledališči in lutkovnimi gledališči.

 

Besedilo po bratih Grimm: Vesselin Boidev

Režija: Slavčo Malenov

Režija obnove v sezoni 2013/14: Robert Waltl

Igra: Tadej Pišek

Poslikava lutk: Silva Bačvarova

Glasba: Vladimir Džambazov

Scenografija in lutke: Vasill Rokomanov

Prevod: Viktorija Menkadžijeva

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in SSG Trst

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 3 let, še posebej jo priporočamo za vrtce in nižjo stopnjo osnovne šole

Trajanje: 35 min

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

USTVARJALNICA: ŽONGLIRANJE IN IGRE

NEDELJA, 19. JULIJ 2015, OB 18.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

USTVARJALNA DELAVNICA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Spoznali bomo različne rekvizite žonglerskih spretnosti: žogice, rutke in vrteče krožnike. V drugem delu pa se bomo razgibali ob zanimivi gibalni družabni igri, kjer bomo uporabili katerega od žonglerskih rekvizitov.

 

Vodita: Primož Kočar in Oton Korošec (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

USTVARJALNICA: VRVICE ZA SPRETNE PRSTE

NEDELJA, 26. JULIJ 2015, OB 18.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

USTVARJALNA DELAVNICA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Z barvno nepredeno volno bomo v tehniki polstenja volne naredili vrvice, ki jih lahko uporabimo kot zapestnico, ogrlico in seveda kot vrvico za spretne prste, zanimivo igračo, kjer lahko v dvoje ali sami ustvarimo neskončno zanimivih figur.

Vodi: Primož Kočar (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

USTVARJALNICA: ŽONGLIRANJE IN IGRE

NEDELJA, 2. AVGUST 2015, OB 18.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

USTVARJALNA DELAVNICA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Spoznali bomo različne rekvizite žonglerskih spretnosti: žogice, rutke in vrteče krožnike. V drugem delu pa se bomo razgibali ob zanimivi gibalni družabni igri, kjer bomo uporabili katerega od žonglerskih rekvizitov.

Vodita: Primož Kočar in Oton Korošec (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

USTVARJALNICA: VRTEČI GUMBI

NEDELJA, 9. AVGUST 2015, OB 18.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

USTVARJALNA DELAVNICA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Otroci si bodo iz kosov lesa izdelali zanimivo igračo, ki jo poznajo različni narodi in generacije. Uporabili bodo tehniko brušenja lesa in se preizkusili v uporabi vrtljive gumba.

Vodita: Samo Gašpešič in Alja Venturini (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

USTVARJALNICA: VRVICE ZA SPRETNE PRSTE

NEDELJA, 16. AVGUST 2015, OB 18.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

USTVARJALNA DELAVNICA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Z barvno nepredeno volno bomo v tehniki polstenja volne naredili vrvice, ki jih lahko uporabimo kot zapestnico, ogrlico in seveda kot vrvico za spretne prste, zanimivo igračo, kjer lahko v dvoje ali sami ustvarimo neskončno zanimivih figur.

Vodi: Primož Kočar (KUD Sredina)

Mini teater v sodelovanju s KUD-om Sredina

Vstopnine ni

 

VRAČANJE

PASCALA RAMBERTA

PETEK, 21. AVGUST 2015, OB 20.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Pascal Rambert, avtor Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem, eden najpomembnejših francoskih, evropskih in svetovnih gledaliških in filmskih režiserjev, avtor dramskih besedil, koreograf in direktor enega najpomembnejših svetovnih gledališč, Théâtre De Gennevilliers, se je v Mini teater to sezono vrnil  tudi kot režiser. »Lahko bi si zamislili nekaj zelo tihega in mehkega. Pred sabo bi videli nekakšen ples smrti. Mrtvaško pravljičnost. V temi in v svetlobi. Tih dialog po smrti. Telesa in besede, ki prosijo bitja, naj se vrnejo – iz tihega sveta mrtvih – in se ljubijo pred našimi očmi.« pascal rambert

Koncept in režija: Pascal Rambert

Prevod: Suzana Koncut

Igrata: Anja Novak in Žan Perko

Oblikovanje lutk: Gregor Lorenci

Oblikovanje zvoka: Soprano

Oblikovanje videa: Domen Martinčič

Svetovalec za animacijo: Brane Vižintin

Asistent režiserja: Juš A. Zidar

Asistentka oblikovalca lutk: Ivana Matuzović

Izdelava scenografije: Rosana Knavs

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana in Novo kazalište Zagreb

Projekt je nastal s podporo INSTITUT FRANÇAIS v okviru programa "THEATRE EXPORT"

Postdramska predstava za odrasle, študente in dijake

Trajanje: 55 min

 

 

LEPOTICA IN ZVER

SOBOTA, 22. AVGUST 2015, OB 11.00 IN 18.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

PREDSTAVI V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Resnična lepota se skriva v človeku, v neverjetni lepoti njegove duše. Ali bo čarobno ogledalo, v katerem se odseva človeška duša, pokazalo Lepotico ali Zver, pa je odvisno od tega, kakšna je duša tistega, ki se pogleda.

Pravljica, ki jo je Madame de Villenueve napisala pred več kot 250 leti, je pravljica o ljubezni, ki nas spremeni, o ljubezni, ki nas zdrami in nam spremeni življenje. Je pravljica o tem, da ima vsak od nas pravico do sreče. Je zgodba o potrebi in želji vsake človeške duše po sreči. Toda, da bi bil srečen, mora človek slediti svojim sanjam in narediti spremembe.

Po pravljici Madame de Villeneuve

Režija: Todor Valov

Igrajo: Nermina Denjo, Igor Vidačković, Diana Ondelj Maksumić, Serđo Radoš, Nedžad Maksumić

Dramatizacija: Teodora Popova

Lutke in scenografija: Stefka Kjuvlieva

Glasba: Atilla Aksoy

Produkcija: Pozorište lutaka Mostar (BIH)

 

Jezik: bosanščina, hrvaščina, srbščina

Trajanje: 45 min

Za otroke, starejše od pet let

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

STANOVITNI KOSITRNI VOJAK

NEDELJA, 23. AVGUST 2015, OB 11.00 IN 18.00

LOKACIJA: MINI TEATER, DVORANA NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVI V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Stanovitni vojak je drugačen od vseh ostalih vojakov - v tovarni so mu naredili samo eno nogo, ker jim je zmanjkalo kositra. Zato pa ima pogumno in ljubeče srce. Zgodba Hansa Christiana Andersena o ljubezni kositrnega vojaka do baletke, ki po številnih dogodivščinah na koncu zgorita v ljubezni.

 

Hans Christian Andersen

Režiser: Evgeny Solovyev

Igrata: Yulia Rikhter, Evgeny Solovyev

Oblikovanje lutk in kostumi: Yulia RIKHTER

Izdelava lutk: Yulia Rikhter

Scenograf: Evgeny Solovyev

Izdelava scene: Evgeny Solovyev

Glasba: P.I.Tchaikovsky

Produkcija: Teatrol-theater (Rusija)

 

Jezik: ruščina

Trajanje: 40 min

Lutkovna predstava

 4+

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

TRIJE NA SLAMICI

SOBOTA, 29. AVGUST 2015, OB 17.00

LOKACIJA: KAVARNA GRAND HOTELA UNION

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Predstava, ki je gostovala tudi na številnih mednarodnih festivalih prihaja tudi v Ljubljano! Čaka nas zelo okusna lutkovna predstava. Nežna zelenjava se je šele prebudila iz svojega vrtnega spanca, pa se že prepira z zoprnimi troti z roba gozda. Nekateri bodo dobili dolga ušesa, nekateri dolge nosove. V čisto novi luči pa bomo spoznali tudi kralja Midasa. Po predstavi sledi tudi ustvarjalna delavnica.

 

Avtor:  Staffan Björklund

Režija: Erik Olsen

Igra: Staffan Björklund

 

40’

4+

Jezik: angleščina

Lutkovna predstava

Produkcija: Staffan Björklunds Teater (Švedska)

Vstopnice: informacije o vstopnicah v Kavarni Grand Hotela Union

 

PRAV POSEBNA KOKOŠKA         

 

SOBOTA, 29. AVGUST 2015, OB 11. IN 18.00

LOKACIJA: MINI TEATER, DVORANA NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Mednarodno večkrat nagrajena lutkovna predstava za otroke in družine na osnovi pravljice Margarit Minkov. Zgodba o kokoški, ki namesto jajca izleže bonbon. Panična gre po nasvet k prijateljici Raci, k Zdravniku in h Kralju, a ker imajo svoje težave, njenemu problemu ne posvečajo pozornosti. A sončen dan in otroci kokoški pokažejo, da ni nič narobe, če kdo naredi kaj drugače, še posebno, če s tem prinaša veselje.

 

Avtor, režiser in producent: Petar Todorov

Izvedba, koreografija in izbor glasbe: Desislava Mincheva

Kostumi, lutke in scenografija: Hanna Schwarz

 

Trajanje: 35-40 min

Jezik: angleščina

Produkcija: PRO RODOPI ART CENTRE (Bolgarija)

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

TRIJE NA SLAMICI

NEDELJA, 30. AVGUST 2015, OB 11.00

LOKACIJA: PRED MINI TEATROM NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Predstava, ki je gostovala tudi na številnih mednarodnih festivalih prihaja tudi v Ljubljano! Čaka nas zelo okusna lutkovna predstava. Nežna zelenjava se je šele prebudila iz svojega vrtnega spanca, pa se že prepira z zoprnimi troti z roba gozda. Nekateri bodo dobili dolga ušesa, nekateri dolge nosove. V čisto novi luči pa bomo spoznali tudi kralja Midasa. Po predstavi sledi tudi ustvarjalna delavnica.

 

Avtor:  Staffan Björklund

Režija: Erik Olsen

Igra: Staffan Björklund

 

40’

4+

Jezik: angleščina

Lutkovna predstava

Produkcija: Staffan Björklunds Teater (Švedska)

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

STARČEK IN OSEL

NEDELJA, 30. AVGUST 2015, OB 18.00

LOKACIJA: DVORANA MINI TEATRA NA LJUBLJANSKEM GRADU

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

Zabavna predstava o starčku in njegovem pametnem oslu, o pomenu zaupanja med mladimi in starejšimi po gostovanju na številnih mednarodnih festivalih prihaja tudi na Mini poletje.  Starček in njegov osel pohajkujeta naokoli in iščeta palice, ko naletita na različne ljudi z najrazličnejšimi težavami. Ker starček točno ve, kako se bo stvari lotil, ponudi pomoč. Uspe pa mu seveda s pomočjo njegovega genialnega osla.

 

40’

4+

Jezik: angleščina

Lutkovna predstava

Produkcija: Staffan Björklunds Teater (Švedska)

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

PRVA OTROŠKA PREMIERA SEZONE

V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA MINI POLETJE

NEDELJA, 30. AVGUST 2015, OB 19. 00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

PREMIERA: TOREK, 1. SEPTEMBER 2015, OB 18.00

Lutkovna zgodba Izgubljen in najden o fantu, pingvinu in prijateljstvu je zasnovana po motivih slikanice Lost and Found (2005) mladega v Brooklynu živečega severnoirskega avtorja Oliverja Jeffersa, prejemnika dvakrat večjega števila nagrad kot ima samostojnih publikacij. Avtor je trenutno med najbolj priljubljenimi avtorji otroških slikanic in ilustratorji na svetu, po zgodbi Lost and Found pa je bil leta posnet tudi istoimenski animirani film (2008).

Zgodba pripoveduje o fantu, ki nekega dne odpre vrata in pred njimi zagleda pingvina. Najprej ga ignorira, a mu pingvin povsod sledi. Fant želi ugotoviti, čigav je. Gre v urad za najdene predmete, vpraša raco – nič. Med brskanjem po knjigah ugotovi, da pingvini prihajajo z Južnega tečaja. V pristanišču zato želi pingvina vkrcati na veliko ladjo, a ga na ladji ne slišijo. Zato s pingvinom pregledata fantov mali čoln in se odločita sama odveslati na Južni pol. Med veslanjem fant pripoveduje zgodbe, pingvin pa ga posluša. Složno gresta skozi sonce in vihar! Ko dosežeta cilj, je fant navdušen, pingvin pa molči. Ko fant odvesla, se ozre in vidi, da je pingvin videti bolj žalosten kot kadarkoli prej. Na poti nazaj spozna, da se pingvin sploh ni izgubil, temveč je bil samo osamljen in ga je poiskal za družbo. Vrne se, a pingvina ne Južnem polu ne najde. Žalosten in molče (komu pa naj pripoveduje zgodbe?) vesla proti domu in – nenadoma zagleda pingvina, ki pluje na odprtem dežniku. Vesela se objameta in skupaj odplujeta domov. Med potjo si pripovedujeta zgodbe.

Zgodba je izjemno nežna, duhovita in preprosta. Iz tega izhaja tudi predstava. Želi objeti najmlajše otroke (od četrtega leta starosti), spodbujati njihovo domišljijo in ustvarjalnost ter odpirati vprašanja čustev, prijateljstva, osamljenosti, drugačnosti in medsebojnega razumevanja.

Umetniška ekipa izvaja projekt kolektivno. Zasnovan je kot zmes igre in animacije ter bazira na principih prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. V ospredje postavlja otroka in izhaja iz interaktivnosti, zato bo vsaka nova izvedba rahlo drugačna – odvisna od občinstva v dvorani. Otroci bodo z vključevanjem 'pomagali' graditi predstavo, ki kljub jasno zastavljenemu študijskemu procesu in čvrsto zastavljeni uprizoritveni formi ostaja odprta za nujne improvizirane elemente.

Zoran Petrovič je gledališki in lutkovni režiser, ki verjame v skupinsko tvorbo, zanimajo ga prepleti različnih uprizoritvenih umetnosti in preboji na področju lutkovne animacije.

 

Oliver Jeffers

Izgubljen in najden

O dečku in pingvinu

Režija: Zoran Petrović

Igra: Miha Bezeljak

Dramaturg: Marek Turošik

Scenograf: Primož Mihevc

Avtorica glasbe: Lea Čehovin

Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci

Oblikovalec zvoka: Matej Modrinjak

Grafični oblikovalec: Blaž Krump

Lektor: Simon Šerbinek

 

Koprodukcija: Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater in Zavod Moment

Premiera: Lutkovno gledališče Maribor, Velika dvorana, 22. avgust 2015 ob 18.00 (Poletni lutkovni pristan)

 

Lutkovna predstava za otroke, starejše od 2 let

Vstopnice za 30.8.: enotna cena vstopnic 3 €

 

STRIBOROV GOZD

SOBOTA, 5. SEPTEMBER 2015, OB 11.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE

 

Režija: Senka Bulić

Igrata: Senka Bulić, Stipe Kostanić

Scenografija in glasba: Tomislav Ćurković

Kostumografija: Oliver Jularić

Oblikovanje luči: Nikša Mrkonjić

 

Trajanje: 40 min

Jezik: hrvaščina

Produkcija: Kazalište Hotel Bulić (Hrvaška)

Igrana predstava za otroke, starejše od petih let

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €

 

ZAKLJUČEK 17. FESTIVALA MINI POLETJE

IN EVROPSKI DAN JUDOVSKE KULTURE

KO JE BILO VSE ZELENO

 

NEDELJA, 6. SEPTEMBER 2015, OB 10.00

LOKACIJA: MINI TEATER, KRIŽEVNIŠKA 1

PREDSTAVA V OKVIRU 17. MEDNARODNEGA FESTIVALA  MINI POLETJE IN EVROPSKEGA DNEVA JUDOVSKE KULTURE

Večkrat nagrajena lutkovna predstava brez besed pripoveduje zgodbo o človeški vsrti, o naravi in pohepu. Skozi stare knjige, reciklirane vezave in porumenele strani spoznavamo zgodbo o dečku in drevesu, zgodbo o otroštvu in najstništvu, o zelenih poljih, ki se izgubljajo v sivem betonu, in o enem zelenem popku upanja.

 

Produkcija: The Key Theatre (Tel Aviv, Izrael)

Trajanje: 45 minut  

5+ in cela družina

Vstopnice: enotna cena vstopnic 3 €


POZIV ZA VSE NAVDIHUJOČE UMETNIKE, KI BI AVGUSTA LETOS ŽELELI DELITI SVOJE ZNANJE Z MLADIMI!

Imate veselje do dela z mladimi? Se vam porajajo inovativne ideje in misli? Se želite to poletje tudi zabavati?

Iščemo zavzete umetnike in ustvarjalce (igralce, glasbenike in druge izvajalce), ki bi svoj čas želeli posvetiti prostovoljnem udejstvovanju  v kratkotrajnem mladinskem poletnem programu v Ljubljani, posebej ustvarjenem za socialno zapostavljene mlade. Namen programa je udeležence pritegniti in jim razkriti širok spekter uprizoritvenih in gledaliških pristopov ustvarjanja umetnosti. Ob koncu programa bosta izvedeni tako samostojna kot tudi skupinska uprizoritev v Mini Teatru, ki ju bodo ustvarili udeleženci.

Hkrati iščemo tudi dva večjezična prostovoljca, ki bi omogočila govorno prevajanje v času trajanja delavnic.

DATUMI IN KRAJ DELAVNIC: 16. DO 22. AVGUST, MOTO PROJEKTNI PROSTOR, NOVE FUŽINE, LJUBLJANA

DATUMI IN KRAJ UPRIZORITEV: 23. AVGUST, MINI TEATER - KRIŽEVNIŠKA 1, LJUBLJANA

Učitelji prostovoljci, ki so že potrdili svojo prisotnost:
Aneta Stojnić, Akademija za likovno umetnost, Dunaj
Sasha Hajzler, Odprti Teater
Vishal Kassie, samostojni umetnik iz Kanade
Nathanael Andreini, samostojni umetnik iz Združenih držav Amerike

Programski direktor: Nathanael Andreini
S podporo Mini teatra in Zveze Prijateljev Mladine Lj. Moste-Polje

Če imate kakršnekoli predloge za delavnice, se z vašimi vprašanji, idejami in spodbudami, prosimo obrnite na Nathanaela.+386 (0) 40 292 886 || nat.andreini@gmail.com


Program Mini teatra  in Mini poletja nastajata v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa. Podpora Evropske komisije pri izdelavi te publikacije (komunikacije) ne pomeni nujno tudi podpore njene vsebine, saj le-ta odraža samo mnenja avtorjev in Komisija ne more biti odgovorna za to, kako se podatki iz publikacije (komunikacije) nadalje uporabljajo.Program in delovanje Mini teatra sofinancirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.