Poročilo z novinarske konference: Zadnja premiera sezone in napoved programa sezone 2015/16

ZADNJA PREMIERA SEZONE IN NAPOVED PROGRAMA SEZONE 2015-16

PRED ZADNJO PREMIERO SEZONE, PREDSTAVO GLAD V REŽIJI JANEZA PIPANA, JE BILA V MINI TEATRU NA KRIŽEVNIŠKI 1 DANES USPEŠNO IZPELJANA TUDI NOVINARSKA KONFERENCA, KI JE PRITEGNILA VELIKO ZANIMANJE NOVINARJEV.

Poleg avtorja odrske priredbe romana, dramaturga in režiserja Janeza Pipana so svoj pogled na kreativni proces nastajanje predstave ter popolno vpetost in predanost projektu predstavil tudi štirje od šestih igralcev (Marko Mandić, Nina Rakovec, Nina Valič in Tadej Pišek), svoje delo pa je osvetlila tudi prevajalka Marija Zlatnar Moe. Vpetost predstave Glad, koprodukcije Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj, je v program Mini teatra, ki z novo interpretacijo enega  klasikov modernizma zaključuje novo uspešno sezono, predstavil tudi umetniški vodja postdramskega programa Mini teatra, Ivica Buljan, sinergijo novega sodelovanja pa direktor Mestnega gledališča Ptuj, Peter Srpčič.

Avtor odrske priredbe romana Glad, dramaturg in režiserJanez Pipan, veliki mojster režije, profesor in poznavalec literature, bo skupaj z umetniškimi sodelavci postregel z novo interpretacijo enega  klasikov modernizma. Uprizoril bo Glad Knuta Hamsuna. Glede na zastarel slovenski prevod (1925) smo se odločili za nov prevod Marije Zlatnar Moe. Predstava temelji na igralskih kreacijah Marka Mandića ter Nine Rakovec, Braneta Grubarja, Tadeja Piška, Nine Valič in Maruše Majer. Avtor glasbe je Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografinja Sanja Jurca Avci, kostumografinja Ana Savić Gecan, oblikovanje svetlobe podpisuje Andrej Hajdinjak, lektorica pa je Barbara Rogelj.

Premiera bo v Mini teatru na Križevniški v nedeljo, 14. junija 2015 ob 20.00, prva ponovitev v Mini teatru 19. junija ob 20.00, premiera v MgP pa v novembru 2015.

PREDSTAVITEV PRIHAJAJOČE SEZONE 2015/16

Veliki zaključek sezone Mini teatra s predstavo, ki po svojem pomenu presega vse okvire, pa je bil tudi iztočnica za predstavitev prihajajoče sezone 2015/16, v kateri Mini teater pripravlja kar 6 premier za otroke in mladino, 2 postdramski premieri, 4 mednarodne festivale (Mini poletje, Srednjeveški dan ter Festival srednjeveške in renesančne glasbe, MINIFEST in Festival strpnosti), koordinacijo in sodelovanje pri mednarodnih evropskih projektih, prostorsko širitev, nove koprodukcije ter številne spremljevalne dogodke, ki ga uvrščajo med eno najbolj aktivnih gledališč.

Mini teater s ponosom prevzema tudi ponovno koordinacijo novega mednarodnega evropskega projekta, Puppet Nomad Academy IV, ki bo potekal od 1.5.2015 - 30.04.2016. Poleg koordinatorja, Mini teatra iz Slovenije, so partnerji projekta tudi Novo Kazalište (Hrvaška), Pro Rodopi Foundation (Bolgarija), Staffan Björklund teater (Švedska) in Buchty a Loutky (Češka). Program Mini teatra tako nastaja v okviru mednarodnega evropskega projekta Puppet Nomad Academy IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa. Program predstav, delavnic in razstav s ciljem krepitve raziskovanja in razvoja gledališč ter izboljševanja povezav med teorijo in prakso, povečevanja mobilnosti in zaposljivosti umetnikov in ustvarjalcev ter omogočanja neprecenljivih izkušenj dela s priznanimi imeni gledališkega ustvarjanja.

Koprodukcijsko sodelovanje z MgP bo Mini teater nadaljeval tudi v novi sezoni, ko se bo pri predstavi Grenke solze Petre von Kant kot koproducent pridružil tudi SNG Nova Gorica. V Mini teatru bo v režiji Arturja Nauzyciela v naslednji sezoni tako zaživela gledališka predstava Rainerja Wernerja Fassbinderja, po kateri je Fassbinder leta 1972 posnel celovečerec. Nauzyciel je eden izmed najbolj znanih francoskih režiserjev, ki s svojimi predstavami gostuje po celem svetu, njegovo ustvarjalno gostovanje v Sloveniji pa bo prvo v tem delu Evrope.

Umetniški vodja Mini teatra in režiser Ivica Buljan bo svoje delo v postdramskem programu Mini teatra nadaljeval tudi v naslednji sezoni, z režijo Kapitala po znani knjigi Kapital v 21. stoletju Thomasa Pikettyja. Raziskovanje teze, da finančna neenakost v 21. stoletju povečuje in dosega zelo nevarne razsežnosti, bo nastalo v okviru mednarodnega projekta Ecole des Maîtres, pri katerem poleg Italije, Hrvaške, Belgije, Francije in Portugalske prvič sodeluje tudi Slovenija, premiera v Ljubljani bo 10. septembra.

Ecole des Maîtres je mednarodni projekt, ki mladim profesionalnim evropskim igralcem in drugim sodelujočim ponuja možnost spoznavanja in dela z najpomembnejšimi režiserji sodobne gledališke scene, delavnice, izobraževanja in ustvarjanje pa potekajo v evropskih državah partnericah.Pri partnerstvu in umetniškem vodenju sodelujejo: CSS Teatro stabile di innovazione del Friuli Venezia Giulia (Italija, CREPA - Centre de Recherche et d’Expérimentation en Pédagogie Artistique (CFWB/Belgija), TAGV - Teatro Académico de Gil Vicente, Colectivo 84 (Portugalska), La Comédie de Reims, Centre Dramatique National (Francija), Hrvatsko Narodno Kazalište/ World Theatre Festival (Hrvaška) in Mini teater Ljubljana (Slovenija).

Na temeljih dela ustanovitelja, režiserja Franca Quadrija, so delo, vizijo in cilje ter obenem odgovornost za umetniško usmeritev šole zdaj prevzela partnerska gledališča. Do danes je Ecole des Maîtres kot predavatelje in vodje izobraževanj gostil že priznana gledališka imena, kot so:Luca Ronconi, Jerzy Grotowski, Anatolij Vasil’ev, Jacques Lassalle, Jacques Delcuvellerie, Luis Miguel Cintra, Yannis Kokkos, Lev Dodin, Peter Stein, Alfredo Arias, Dario Fo, Matthias Langhoff, Eimuntas Nekrosius, Massimo Castri, Jean-Louis Martinelli, Giancarlo Cobelli, Denis Marleau, Jan Fabre, Carlo Cecchi, Rodrigo Garcia, Pippo Delbono, Antonio Latella, Enrique Diaz, Arthur Nauzyciel, Matthew Lenton, Rafael Spregelburd, Constanza Macras in ricci/forte.

V letu 2016 pripravljamo tudi premiero predstave po besedilu Drage Potočnjak, Vse lepo in prav, v režiji Mareta Bulca ter kopordukciji Mini teatra, Parnas, d.o.o., Domžale in Slovenskega mladinskega gledališča, Ljubljana.

V programu Mini teatra za otroke in mladino nas prva premiera čaka že ob koncu poletja, v zaključnem delu že 17. mednarodnega festivala Mini teatra za otroke, Mini poletja. V koprodukciji Mini teatra, LG Maribor in Zavoda Moment ter v režiji Zorana Petroviča bo 1. septembra 2015 ob 18.00 v Mini teatru na Križevniški 1 uprizorjena premiera predstave Izgubljen in najden, zmesi igre in animacije ter prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. Predstava bo v ospredje postavila otroka in izhajala  iz interaktivnosti, zato bo vsaka nova izvedba rahlo drugačna – odvisna od občinstva v dvorani, otroci pa bodo z vključevanjem 'pomagali' graditi predstavo, ki kljub jasno zastavljenemu študijskemu procesu in čvrsto zastavljeni uprizoritveni formi ostaja odprta za nujne improvizirane elemente.

V režiji direktorja Mini teatra, Roberta Waltla, bo nastala predstava Patrikov trik, ki bo nagovarjala mlade od 10 do 18 let, za gledališče še kako pomembnega občinstva, ki pa ga ustvarjalci pri svojem ustvarjanju na žalost prepogosto spregledajo kot ciljno skupino. Obenem bo predstava zastavljena tudi kot izhodišče za pogovor o različnosti in strpnosti do drugačnosti. Tem, ki se jih Mini teater loteva v mnogih svojih projektih. Po organizaciji in izvedbi lanskega uspešnega in odmevnega 1. Festivala strpnosti v Ljubljani, za naslednjo sezono zato pripravlja že drugo izdajo festivala.

V Mini teater se ponovno vrača tudi priznani češki režiser Marek Bečka, občinstvu Mini teatra znan že po samosvojih posodobitvah vsem znanih Obutega mačka, Mizice, pogrni se ter humorni preobleki zdaj že večkrat tudi mednarodno nagrajene Mini teatrove Sneguljčice, njegovo zadnje ustvarjanje v Mini teatru pa je bila adaptacija angleške ljudske pravljice Pogumna Molly.  Priredbe režiserja Mareka Bečke so vedno polne s humorjem začinjene ostrine, improvizacije ter poigravanja z lutkovnimi tehnikami in njihovo odrsko metodologijo. In takšna bo, verjamemo, tudi vsem znana in priljubljena Zlatolaska, ki jo bo Bečka pripravil s slovenskimi igralci.

Bolgarski režiser  Petar Todorov bo s predstavo Majhne zgodbe o ljubezni v sodelovanju z igralci Mini teatra raziskoval odnos do ljubezni pri otrocih, starih do10 let. Na osnovi doživetega pa bodo igralci doma pripravili predloge besedil za končno predstavo.

V okviru mednarodnega evropskega projekta PNA IV, sofinanciranega s strani programa Evropske Unije, Ustvarjalna Evropa, Mini teater v naslednji sezoni pripravlja tudi premiero avtorskega projekta v režiji Tomasa Prochazka in Roberta Smolika.

Režiser Ivica Buljan pa se bo v sodelovanju z navezo son:DA in z igralcem Benjaminom Krnetićem lotil režije intermedijskega projekta Kakec švedske avtorice in ilustratorke Pernile Stalfelt. Predstava bo z različnimi izraznimi sredstvi tabuizirano temo predstavila na povsem nov in zanimiv način.

Poleg naštetega pa nikakor ne moremo mimo štirih mednarodnih festivalov v organizaciji Mini teatra:

-       17. festival Mini poletje(junij-september 2015), ki bo v dvoranah na obeh lokacijah (na Križevniški 1 in na Ljubljanskem gradu) poskrbel za nova nepozabna meseca odličnih predstav in ustvarjalnih delavnic

-       Srednjeveški dan ter Festival srednjeveške in renesančne glasbe(oktober 2015), ki spadata med največje in najatraktivnejše turistične prireditve v Ljubljani

-       3. MINIFEST(november - december 2015), preplet izbranih predstav tako postdramskega programa kot tudi programa za otroke in mladino Mini teatra ter gostujočih predstav iz tujine in zanimivega druženja. Zelo velik obisk publike in strokovne javnosti na vseh dogodkih potrjuje velik interes za tovrstne dogodke, vse razprodane predstave v Mini teatru pa kvaliteto ustvarjanja ekipe Mini teatra.

-       2. Festival strpnosti v Ljubljani(januar 2016), ko bomo že na začetku leta 2016 predstavili kulturni dogodek, ki pomeni velik korak v kulturnem sodelovanju in poudarja nujnost razmisleka o etičnem družbenem angažmaju. Ter obenem opozarja na to, kaj se zgodi, kadar strpnost ni imperativ razmišljanja in delovanja v družbi.

Koledarsko leto 2015 pa bodo, kot že leta doslej, zaključili tradicionalni sprevodi ljubljanskega dedka Mraza.

V sezoni 2015-16 Mini teater čakajo tudi naslednja že potrjena mednarodna gostovanja:

- Pekarna Mišmaš,  Lutkovni bienale Bugojno, BIH

- Pekarna Mišmaš, Pozorište lutaka Mostar, BIH

- Jurček in trije razbojniki, Mednarodni festival lutk Banja luka, BIH

- Sneguljčica, Prepovedano za odrasle - mednarodni festival lutkovnih gledališč, Plovdiv in  Smolyan, Bolgarija

- #pornographia, Mednarodni festival komornih gledališče Zlatni lav, Umag, Hrvaška

- Pogumna Molly, Festival  lutk Praga, Češka

- Sneguljčica, Pegasus festival Malmö, Švedska

 

Mini teater je že več kot 15 let pomemben del neodvisne kulturne scene v Ljubljani, ki je z njim dobila vrhunsko umetniško institucijo, enega redkih primerov javno-zasebnega partnerstva, ki zagotavlja vrhunski umetniški program tako za najmlajše občinstvo kot odrasle, kar je v slovenskem prostoru edinstveno. S svojim programom na dveh lokacijah (v popolnoma prenovljeni dvorani in rezidenčnem centru na Križevniški 1 ter v dvorani na Ljubljanskem gradu) pa pomembno vplivamo tudi na kulturno ponudbo Ljubljane, ki jo bomo nadgradili tudi s celovito prenovo sosednje stare meščanske hiše na Križevniški 3, s čimer bomo vrata zanimivim ustvarjalcem, vsebinam in dogodkom odprli še širše. Kulturo pa ves čas selimo tudi na prosto - z ozelenitvijo Križevniške ulice in urbanimi intervencijami.

 

ALBUM DOGODKOV V IZTEKAJOČI SEZONI

Medtem ko nas do zadnje premiere sezone loči le še nekaj dni in je naš pogled že usmerjen naprej, pa se moramo tudi v gledališču včasih malo ustaviti in pogledati v trenutke za nami, zato odprimo album dogodkov v iztekajoči sezoni. Pogledali bomo nekaj številk, ki govorijo svojo, nikakor ne umetniško, ampak statistično zgodbo. V sezoni 2014/2015 je  Mini teater tako uprizoril 6 novih predstav, 4 postdramske (D. Kiš, Grobnica za Borisa Davidoviča;  Pascal Rambert, Vračanje; Alen Prošić , #pornogrphia, K. Hamsun, Glad) in 2 za otroke in mladino (U. Hub, Na Noetovi barki ob osmih, A. Gerlovič, Jurček in trije razbojniki).

Med ponovitvami iz preteklih sezon in doma je bilo še  18 različnih predstav, na gostovanjih po Sloveniji in tujini pa je Mini teater odigral 214 predstav, ki si jih je ogledalo 28.232 gledalcev. S predstavami je sodeloval tudi na domačih in mednarodnih festivalih:

-          s predstavo Grobnica za Borisa Davidoviča v ZKM v Zagrebu, na festivalu BITEF v Beogradu in na SKUPI festivalu v Skopju

-          v okviru tekmovalnega programa Borštnikovega srečanja je bila uprizorjena predstava Zapiranje ljubezni, v spremljevalnem pa predstava Divjad

-          na festivalu Desiree v Subotici je bila odigrana predstava Roberto Zucco

Z otroškimi predstavami smo bili na naslednjih festivalih:

-          21. mednarodni festival otroškega gledališča v Subotici;  gostovanje s predstavo Pekarna Mišmaš. Ob tej priložnosti je prejela igralka Violeta Tomič nagrado za najboljšo igro in animacijo, scenograf Robert Smolik pa nagrado za najboljšo scenografijo in lutke v omenjeni predstavi.

-          XIX. revija lutkarskih gledališč Rijeka; gostovanje s predstavo Sneguljčica

-          XIII. mednarodni festival gledališč za otroke Banja luka; gostovanje s predstavo Kako ujeti zvezdo.

 

Pia Zemljičpa je februarja 2015 za vlogo Pie prejela Nagrado Prešernovega sklada 2015 za vlogo Pie (Zapiranje ljubezni, r. Ivica Buljan).

Ob vseh teh lastnih  predstavah je Mini teater organiziral tudi štiri mednarodne festivale, in sicer Mini poletje, Festival srednjeveške in renesančne glasbe, MINIFEST in prvič v Sloveniji tudi 1. Festival strpnosti v Ljubljani.

51 prireditev na vseh festivalih si je ogledalo 4800 gledalcev. Prav tako pa smo pripravili razstavo Malih čeških lutk in Razstavo partizanskih lutk.

Med redne prireditve v Mini teatru sodijo nekaj let že Mini večeri (5.280 gledalcev), ki jih izvajamo v sodelovanju z Dramskim krožnikom  Društva študentov primerjalne književnosti FF, Dan Križevniškega soseda in seveda pet dni tradicionalnih sprevodov ljubljanskega dedka Mraza, ki beležijo kar 20000 gledalcev. Različne programe Mini teatra tako vsako leto obišče okoli 60.000 obiskovalcev, kar je zagotovo vse prej kot mini.

Ljubljana, 10. junij 2015